Prestajem pušiti!

Mirjana, rastavljena majka dvoje djece, želi prestati pušiti. Već je nekoliko puta pokušala. Držala bi se te odluke nekoliko mjeseci ili čak godina, no uvijek bi se pod većim stresovima vraćala staroj navici za koju je svjesna da nije dobra za organizam. Mirka je pitala postoje li prirodne metode koje može sama provesti, a koje joj mogu pomoći da jednom zauvijek prestane

Mark Twain je jednom prilikom rekao: „Prestati pušiti je lako – to sam učinio već stotinu puta“. Naravno, najteže je ustrajati u toj namjeri. No rekao bih da nije problem u vašoj odluci, nego načinu na koji prestajete pušiti, jer nije isto prestajete li pušiti „na suho“ ili uz pomoć neke prirodne metode.
Često čujemo kako je sve što je potrebno čvrsta odluka. „Kad odlučiš, onda je lako prestati, samo ja još nisam odlučio.“ No je li doista tako?

Malo je poznato da je nikotin sastojak koji biljka duhan luči kako bi se prirodno obranila od insekata. Taj superotrov smrtonosniji je od strihnina ili, primjerice, otrova čegrtuše, a tri puta otrovniji od arsena. No zanimljivo, slučajno ili ne, po građi svoje molekule taj je prirodni insekticid toliko sličan neurotransmiteru acetilkolinu da kad jednom uđe u mozak odgovara velikom broju kemijskih „ključanica“ i tako neposredno i posredno utječe na lučenje više od 200 neurokemijskih spojeva. Najvažniji među njima je dopamin, jedan od motivatora koji nas nagrađuje za obavljeni rad ili premošćenu zapreku, spoj koji donosi osjećaj olakšanja i nagrade nakon što pronađemo rješenje u nekom poslu ili problemu.

72 sata za fizičku, 21 dan za psihičku ovisnost

Kad pušimo, utječemo na te procese u mozgu, a kad prestajemo pušiti „na suho“, stavljamo mozak u stanje šoka u kojemu nas uvjerava da nam je nikotin potreban da bismo bili sretni i, bez obzira na to što smo svjesni da to nije racionalno, tjera nas osjećati da bez cigarete nećemo preživjeti.

Kao što ste i sami rekli, danas gotovo nema osobe koja ne zna da je pušenje štetno. Na svakoj kutiji cigareta piše da može uzrokovati rak, impotenciju i deformacije u nerođene djece. No malo ljudi zna da dok pušimo, udišući dim unosimo više od 3000 spojeva, među kojima je i ugljikov monoksid koji iz krvi „krade“ kisik, s obzirom na to da je njegov afinitet vezanja kisika na sebe oko 200 puta veći od vezanja na hemoglobin, kojim se kisik transportira do stanica. Dakle, kad prestanete pušiti, imat ćete više snage, više elana nego što vam govori mozak naviknut na nikotin.
Ipak, čak ni ovako nanizane činjenice neće vam olakšati muku s kojom se trebate suočavati iz dana u dan jer, kako kažu stručnjaci, 72 sata potrebno je da bi se raskinula fizička, a 21 dan psihička ovisnost. Zašto je tako?

Vatra u plućima

Na svojim radionicama podučavam da prema kineskoj teoriji pet elemenata svaka aktivnost u nama potiče protok pretežito jedne elementarne vrste energije. Trčanje, na primjer, potiče energiju vatre u tijelu, hodanje šumom energiju drveta, plivanje energiju vode, joga, tai chi ili pilates energiju zemlje i drveta u kombinaciji, dok vježbanje u teretani s utezima potiče energiju metala.

Svaki od tih elemenata utječe na naše tijelo da takvo i postane. Vježbamo li redovito jogu, potaknut ćemo tijelo da se uzemlji i postane fleksibilno, što nam elementi zemlje i drveta pružaju. Na taj način možda nećemo na brzinu smršavjeti kao što bi se dogodilo kad bismo potaknuli energiju vatre trčanjem. Trčanje, rolanje ili bicikliranje potaknut će energiju vatre, a to povećanje vatre – pojačano sagorijevanje kalorija u mišićima – ubrzat će mršavljenje. Osim što ćemo mršavjeti, osjećat ćemo se poželjnije, veselije, i to čak i prije nego što smršavimo, jer nas energija vatre čini kreativnima, sretnima, ispunjenima.

Pušenje je također aktivnost koja u nama ojačava element vatre. No tu vatru primamo preko pluća, a ne kao što se to u tijelu inače događa, putem srca i srčanog meridijana. Kad pušimo, vatra čini da možemo potegnuti još jednu smjenu ili obaviti težak razgovor, naizgled nas smiruje i daje nam kreativnost i strpljenje. No vatra koju pušenjem primamo prolazi ponajprije kroz pluća u kojima oštećuje i napada energiju metala – onu koja prirodno obitava i transportira se do pripadajućih sustava preko plućnog meridijana. Energija metala na taj način slabi, a samim time slabe i funkcije u tijelu koje energija metala snaži.

Ako zamislimo energiju metala kao nož koji sječe sve što je loše u našem tijelu, onda nam je jasno zašto, ako pušimo, imunitet u nekom času dopusti rast tumora – ne odreagira onako kako bi to učinio imunitet zdrave osobe da odstrani tumorsku stanicu. Jasno, to je samo pojednostavnjen prikaz onoga što se u tijelu događa, no ilustrira da nije dovoljno samo prestati pušiti nego treba nadoknaditi nedostatak vatre. Jer prestati pušiti značit će za tijelo nedostatak vatre oko kojeg se treba pozabaviti i prije prestajanja pušenja.

Sedam dana prije nego što prestanete pušiti počnite sa:

  • svakodnevnim meditiranjem ili relaksacijom – oni će pojačati protok svih pet vrsta energija (elemenata) kroz tijelo, pa tako i vatre
  • svakodnevno vježbajte neku vrstu aerobnih vježbi kako biste ojačali energiju vatre i cirkulaciju te time otpuštanje toksina koje ste nakupili s godinama pušenja
  • svakog dana popijte 2 litre vode sobne temperature, filtrirane ili flaširane, kako biste olakšali čišćenje organizma (ujutro natašte 2 x 2,5 dl)
  • svakog dana doručkujte između 7 i 9 sati te pojedite voćnu salatu za užinu dva sata nakon doručka

To će osigurati da organizam ima dovoljno energije provesti u djelo vašu odluku o promjeni. Nadam se da će vam ovaj članak u tome pomoći. Sretno!

Pitanja za našeg energetskog stručnjaka Mirka Vragovića možete poslati na sensa@adriamedia.hr s naznakom ‘za Mirka’

Mirko Vragović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci