Ako u nekom kutku kuhinje čuvate ekspres-lonac, potičemo vas da ga (ponovno) iskoristite!

Uz Sensinu kolumnisticu Dunju Gulin, istražili smo koje su prednosti korištenja ekspres-lonca danas, što je u njemu najbolje pripremati i na koji način te koji su eventualni nedostaci i pogreške u korištenju

Ušteda vremena, zdraviji obroci

Posljednjih petnaestak godina povećava se svijest o tome koliko su važni svakodnevno kuhanje i kvaliteta namirnica koje jedemo, stoga je i logičan svojevrstan boom kulinarskih emisija, novih trendova u prehrani, uzgajivača i proizvođača ekoloških namirnica…

S druge strane, sve manje imamo vremena za kuhanje jer ubrzani ritam života ne ostavlja nam dovoljno sati u danu za dulji boravak u kuhinji, čak ni onima koji u tome uživaju. To je razlog što je tržište preplavljeno kuhinjskim pomagalima koja bi nam trebala omogućiti da jedemo ukusne i zdrave kuhane obroke, a da satima ne moramo stajati za štednjakom.

Odlučila sam dublje istražiti nekoliko takvih pomagala kojima se i sama godinama koristim ili sam ih imala priliku isprobati, a prvi na listi bio je ekspres-lonac.

Ovaj način kuhanja imitira tradicionalne metode koje su se primjenjivale u raznim kulturama od davnina. Na primjer, u Japanu su se koristili vrlo teški i dobro prianjajući poklopci koji, poput poklopca modernog ekspres-lonca, propuštaju vrlo malo pare, pa se namirnice kuhaju s minimalnim isparavanjem, te su njihovi okusi intenzivniji, a jelo je brže gotovo, mekše i lakše probavljivo.

Istražimo zajedno koje su prednosti korištenja ekspres-lonca danas, što je u njemu najbolje pripremati i na koji način te koji su eventualni nedostaci i pogreške u korištenju.

ekspres-lonac

Ekspres-lonac kojima upravljate pomoću aplikacije

U našoj je kulturi klasičan ekspres-lonac bio, a možda i dalje jest, poprilično prisutan – vjerujem da se gotovo svi sjećamo bakinog lonca što pišti i kojeg smo se kao djeca (a neki i kao odrasli) bojali jer smo mislili da bi mogao svakog trena eksplodirati!

Dolaskom novih i usavršenih mehanizama za zatvaranje i podizanje tlaka, danas se ne moramo brinuti hoće li nam se ručak razletjeti po kuhinjskom stropu, naravno, ako ekspres-lonac pravilno koristimo. Osim klasičnog, koji se koristi za kuhanje na štednjaku i uobičajeno ima tri sigurnosna mehanizma koji sprečavaju nezgode, danas postoje i samostojeći električni ekspres-lonci s digitalnim sučeljem i desetak sigurnosnih mehanizama koji mogućnost bilo kakvog neispravnog korištenja svode na nulu, pa su takvi lonci idealni za one koji još strahuju od eksplozija u kuhinji!

Uz to, na tržištu se nude i pametni ekspres-lonci kojima možete upravljati pomoću aplikacije, kao i neki koji imaju još nekoliko dodatnih funkcija (npr. mogu biti i lonci za sporo kuhanje, kuhala za rižu, kuhala na paru i sl.). U zapadnom svijetu ove su električne varijante veliki hit, no kod nas to još nije slučaj i teško ih je naći u trgovinama, ali mogu se naručiti putem interneta.

Kako rade?

Sve vrste ekspres-lonaca rade na isti način: u lonac se stave namirnice i manja količina vode (ili npr. temeljca), lonac se stavi na jaku vatru (ili uključuje u struju), nakon zatvaranja poklopca u loncu tekućina stvara paru, pa se povećava tlak, a temperatura raste do 120 °C, poklopac se zaključa, a paru propušta samo kroz za to namijenjen sigurnosni ventil, čija je svrha regulacija temperature i tlaka unutar lonca. Potom se jelo kuha na vrlo laganoj vatri, onoliko dugo koliko zahtijevaju namirnice koje pripremamo. Uz svaki ekspres-lonac priložene su i upute s tablicama za duljinu kuhanja većine namirnica, i one vrijede samo za taj tip lonca, a lonac nekog drugog proizvođača može imati drugačije vrijednosti.

Visoka temperatura vode i para pod tlakom kuhaju namirnice sa svih strana i omekšavaju ih mnogo brže nego što se to događa u običnom loncu, i to bez gubitka pare kroz poklopac, što znači da se u ekspres-lonac dodaje manje vode nego što bismo to učinili inače, pa su okusi intenzivniji, a gubitak hranjivih sastojaka u vodi je manji.

ekspres-lonac

Što i kako kuhati?

Mnogima su u lošem sjećanju ostala variva od prekuhanog poriluka ili kelja, no za to nije kriv ekspres-lonac, nego način uporabe! Kada se namirnice, a pogotovo povrće, predugo kuhaju u ekspres-loncu – u previše vode i bez prethodnog dinstanja ili začinjavanja – rezultat neće i ne može biti okusom bogato gusto varivo kakvo želimo jesti.

Ja imam jednostavan mehanički ekspres-lonac talijanske marke Lagostina koji sam kupila prije 15 godina i redovito ga upotrebljavam, pa ga smatram jednom od svojih najboljih investicija! U njemu najčešće kuham prethodno namočenu veću količinu tvrdih mahunarki (sve vrste graha, slanutak), neke tvrđe žitarice (ječam, smeđu rižu), sve vrste variva od mahunarki i povrća, temeljce, gulaš, kiselo zelje… Dakle, sve ono što se u običnom loncu kuha dugo i što treba konstantno nadzirati. Kuhanje mahunarki u običnom loncu smatram nepotrebnim trošenjem vremena i energije, a rijetko mogu ispasti tako ukusne, meke i jednoliko skuhane kao što je to slučaj kad se kuhaju pod tlakom.

Također, temeljci iz ekspres-lonca znatno su bogatijeg okusa, a povrće koje se kuha u temeljcu prožeto je okusom ribe ili mesa s kojim se kuhalo. Ako volite jela poput mesnih gulaša za koje se mogu koristiti jeftiniji i tvrđi komadi mesa, ekspres-lonac će vam biti vrlo važan pomagač jer će kuhanjem pod pritiskom meso brzo omekšati i postati sočno, što se u običnom loncu može postići jedino višesatnim dinstanjem.

ekspres-lonac

Nekoliko savjeta za ispravno korištenje:

 • obavezna količina tekućine koju morate staviti za kuhanje je 0,2 – 0,4 litre (ovisno o zapremnini lonca) za namirnice koje tijekom kuhanja ne upijaju tekućinu (npr. povrće, meso)
 • neovisno o njegovoj zapremnini, ekspres-lonac smijete napuniti samo do 2/3 njegove visine, zato svaki iznutra ima oznaku maksimalne količine tekućine, i to obavezno morate poštovati
 • u ekspres-loncu nemojte kuhati namirnice koje tijekom kuhanja prave puno pjene (npr. zobene pahuljice, tjestenina, suhi grašak), barem dok ne steknete malo više iskustva u korištenju
 • budući da se nakon završenog kuhanja tlak i temperatura unutar ekspres-lonca sporo smanjuju, imajte na umu da se namirnice tijekom tog vremena i dalje kuhaju, pa vatru ugasite 10 minuta prije nego što biste inače prekinuli kuhanje, što je važno za osjetljivije namirnice poput povrća jer pretjeranim kuhanjem gube boju, okus i željenu teksturu
 • da bi okus variva, gulaša i sličnih jela bio puniji, prvo u loncu na ulju prodinstajte namirnice, dodajte začine i dopustite da se malo zažute i tek nakon toga ulijte vodu ili temeljac pa započnite kuhanje pod tlakom jer ako u ekspres-lonac ubacite samo sirove namirnice i vodu, izostat će punina okusa gotovog jela, čak i kada ga dobro začinite po završetku kuhanja.

Ako imate mehanički ekspres-lonac namijenjen za kuhanje na štednjaku, a želite ga koristiti dugo i bez potrebe mijenjanja sigurnosnih ventila te izbjeći namakanje i ribanje zagorjelog dna, kao i curenje tekućine i pjene kroz sigurnosni ventil tijekom kuhanja, morate paziti da:

 • lonac nikad ne napunite iznad sigurnosne oznake unutar lonca
 • namirnice ne kuhate dulje od vremena koje je navedeno u uputama
 • lonac tijekom kuhanja sasvim lagano šišti – ako je vatra prejaka, šištanje će biti silovito i glasno, što je znak neispravne uporabe
 • nakon svakog kuhanja dobro operete ventile, cijeli poklopac i potpuno osušite gumu poklopca, ako je ima.

Uporaba električnog lonca je jednostavnija jer ako sve sigurnosne upute nisu ispoštovane, lonac se neće moći ni aktivirati.

Ukratko ću još navesti glavne prednosti i nedostatke ekspres-lonca. Smatram da te prednosti uvelike idu u prilog njegovu korištenju, a nedostatci su zanemarivi i mogu se svladati iskustvom u korištenju.

Prednosti korištenja ekspres-lonca:

 • znatno kraće vrijeme kuhanja
 • očuvanje izvornog okusa namirnica
 • očuvanje hranjivih sastojaka zbog kraćeg kuhanja i korištenja manje količine tekućine
 • tvrde namirnice koje se inače moraju kuhati satima skuhaju se brže i postaju meke i sočne
 • lakša probavljivost nekih namirnica

Nedostatci korištenja ekspres-lonca:

 • nemogućnost zajedničkog kuhanja namirnica s različitim vremenom kuhanja
 • nemogućnost provjeravanja stanja u loncu tijekom kuhanja
 • nemogućnost začinjavanja i kušanja jela koje se kuha u zatvorenom loncu

Ako u nekom zabitom kutku svog doma čuvate ekspres-lonac koji godinama čeka svojih pet minuta, svakako ga izvadite i iskoristite sve prednosti koje nudi! Ako ga nemate i možda razmišljate o nabavi ovakvog lonca, istražite ponudu na tržištu te, s obzirom na svoj budžet i životnu situaciju, odaberite onaj tip ekspres-lonca koji je trenutačno za vas najprikladniji. Sretno!

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci