Povratak ljubavi

Marijana i suprug u braku su 11 godina. Kao mladi, zajednički su krenuli u ‘odrasli život’. Kako je Marijana uz odgoj troje djece i radila, a suprug napredovao na poslu, počeli su se udaljavati jedno od drugoga. Uslijedio je manjak komunikacije i potpore. Marijanin suprug smatra da je jedini izlaz rastava braka. Marijana se pita ima li načina da se njihovo zajedništvo oživi

Jedanaest godina braka je veliko postignuće. To je više od 4000 dana, a svaki od tih dana predstavlja još jedan dan u kojem je vaš partner odlučio ostati uz vas i vi uz njega. Ulagali ste u svoju vezu, njegovali je i promatrali kako raste očekujući jedno od drugoga potporu, zaštitu i utočište.

Kako život ide svojim tijekom i obveze rastu, lako je zaboraviti truditi se oko partnera. A kada dan po dan počinjemo zanemarivati svojeg partnera, jednoga dana probudimo se pokraj neznanca. Ako iskreno razmislite, negdje u onih četiri tisuće dana postali ste nezainteresirani za svojeg partnera, odnosno neke druge stvari postale su važnije od vaše veze. I ma koliko god to bilo „normalno“ u našem društvu, kod naših roditelja ili susjeda, veza s našim partnerom ne bi nam smjela postati manje važna od ostalih stvari u životu jer je puno naših rezultata i životnih postignuća proisteklo upravo iz te veze.

PONOVNO BUĐENJE TOPLINE

Ako razmislite o svojem suprugu i prisjetite se lijepih trenutaka, vjerujem da će vas razveseliti sjećanje na toplinu koju ste imali, nježnosti koje ste razmjenjivali u obliku malih znakova pažnje, držanja za ruke... Družeći se tako i povezujući, gradili ste vezu, prostor između dviju duša, ono nešto što ste samo vas dvoje mogli vidjeti. Često čujem da se to brzo izgubi, da je brak ubojica romantike te da se u braku ljubav vrlo brzo pretvori u korist i naviku. Kakve li zablude! A gdje se to točno izgubi? Jesmo li tu ljubav i poštovanje dobili kao neki predmet pa smo ga u nekom trenu mogli jednostavno izgubiti?

Odgovor je – ne. Ljubav nismo dobili, nego smo je dali i davali. Davali svakim druženjem, svakim toplim pogledom. Spasiti brak značit će ponovno probuditi toplinu između vas dvoje. Toplina o kojoj govorim energija je koja stvara život, koja nas prožima i povezuje. Nikakvi zakoni, obveze i prisila ne mogu biti zamjena za tu jedinstvenu energiju zbog koje prelazimo pustinje i premošćujemo provalije. Ne postoji način da vežemo čovjeka uz sebe osim da mu pružimo svoju energiju. I ako je prihvati i vrati, tada postajemo jedno.

POČNITE MALIM KORACIMA

Naravno, kad se u naš ljubavni prostor naseli puno starudije i smeća, treba dosta vremena da se sve to očisti. Zato se prvo priupitajte želite li iskreno svojeg partnera pokraj sebe. Ako je odgovor potvrdan, naoružajte se strpljenjem, i to velikom količinom – isplatit će se! Ako ste jednom bili cjelina, onda je apsolutno moguće da se to opet postigne.

Počnite malim koracima – nemojte inzistirati da nakon dva dana sve bude kao prije, nemojte patiti jer nije odmah drugi dan nakon razgovora savršeno, trebat će ih još puno, puno – pa ni na početku veze niste odmah sve „dobili“, niste odmah postali jedno. Ako čitajući ove retke smatrate da je to nemoguće „jer je on takav i takav“, onda ste u pravu i doista je nemoguće. No ako dopustite sebi da povjerujete da je moguće, onda su vaši izgledi puno veći. Naime, zbog pozitivnog stajališta počet ćete ponovno sjajiti onom toplinom koju ste izgubili i pridonijeti vašem ponovnom zbližavanju.

Mnogi će reći – zašto on nešto ne poduzme, pa i njegov je brak; zašto bi ona sve sama morala. I djelomice su u pravu – za sve treba dvoje, no prije početka vaše veze, kad je netko nekog „upecao“ (bio to on ili vi), jedna osoba je preuzela inicijativu, a druga je pratila. Tako i u ovom trenutku, preuzmite vi inicijativu, a poslije kad sve bude ponovno harmonično, on će vam biti zahvalan.

Imate li pitanje za našeg energetskog stručnjaka i kolumnista Mirka Vragovića, pošaljite ga na sensa@adriamedia.hr s naznakom 'za Mirka'

Mirko Vragović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci