Povjerenje u sebe: Kako živjeti autentično, hrabro, inspirativno

Ohrabrite se preispitati svoje stavove i zapitajte se kome zapravo pripadaju, a potom krenite na put - prema sebi

Učenje po modelu

Kad kažemo da netko nekoga kopira, pri tom sigurno ne mislimo da je to dobro. One koji kopiraju uglavnom smatramo ljudima bez vlastitih ideja i stavova ili ljudima koji nemaju hrabrosti biti autentični. No, priča o kopiranju puno je složenija…

Djeca oponaša usvajaju ponašanja i stavove roditelja, prijatelja, starije braće i sestara, nastavnika i ostalih njima važnih uzora. U psihologiji se taj način učenja naziva učenje po modelu i ono je puno snažnije od bilo kojeg drugog oblika direktnog podučavanja. Na primjer, ako roditelj psuje, a istovremeno djetetu brani psovanje, dijete će sigurno povremeno opsovati.

Kad smo bili djeca, oponašajući druge, stjecali smo važne životne vještine, međutim, kao odrasli, želimo biti svoji. Želimo znati koje misli su naše, a koje tuđe, usvojene. I to nije uvijek jednostavno. Na neki način to nije ni moguće. Tesla je jednom izjavio kako je već u ranoj dobi otkrio da je sve što njegov um stvara na neki način ranije „ušlo“ u njega – putem doživljaja, čitanja, primanja informacija. Srž kreativnosti zapravo i jest u tome da postojeće pojave, doživljaje, iskustva i znanje povežemo na nov način. Taj novi način povezivanja je ono što je naše.

Što su meme?

Poznati evolucijski biolog Richard Dawkins ovom se temom bavio na vrlo zanimljiv način. U svojoj knjizi Sebični gen iz 1976. godine prvi put je upotrijebio riječ mema i definirao je kao ideju, ponašanje ili stil koji se širi putem kopiranja. Meme su razni stilovi odijevanja u supkulturama, meme su ideologije, vjerski običaji koje svi izvode na isti način. Mema je u svojoj osnovi informacija koja se kopira i širi kao neka vrsta virusa. Ako je ljudi svojim kopiranjem prestanu hraniti, mema može izumrijeti, može mutirati, a može i opstajati nepromijenjena.

Htjeli ili ne, svi smo podložni memama. Lako kopiramo neki tuđi sustav razmišljanja ako vjerujemo kako će nam to pomoći da se osjećamo bolje ili ako smatramo da će nam donijeti neki prosperitet. To je način na koji smo odrastali – oponašajući stilove, ideje, uzore i uzorke ponašanja. No u odrasloj dobi meme nas uglavnom ograničavaju. Ako je nešto kopirano, onda nema dubinu doživljaja, nego mentalnu tvrdoću koju je lako pobrkati sa samouvjerenošću.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci