Poklanjate li olako povjerenje drugima?

Temelji našeg povjerenja u druge ljude i sam život nastaju već u najranijoj dobi, stoga često nismo svjesni njihova utjecaja na naše odnose s drugima. Iako je otvorenost koju povjerenje donosi izuzetno ugodna, ono nas može vezati uz nekoga tko ga zapravo ne zaslužuje te nas učiniti podložnima manipulaciji. Zbog toga se povjerenje mora zasnivati na ponašanju i upoznavanju neke osobe

Prva godina života - povjerenje ili ne

Vjerojatno ste više puta čuli kako se prve tri godine u životu djeteta navode kao najvažnije godine u kojima roditelji svojoj djeci mogu znatno olakšati ili otežati njihovo psihičko sazrijevanje i, općenito, cijeli budući život. Danas postoji izuzetno velik broj istraživanja o toj temi, a svijest o važnosti „prve tri“ prilično je raširena.

Nakon Freuda, jedan od prvih stručnjaka koji se ozbiljnije bavio tom temom bio je američki psiholog njemačkog podrijetla Erik Erikson. On je ljudski život podijelio u osam faza koje mogu imati pozitivno ili negativno razrješenje. Prva od njih obuhvaća prvu godinu života i može rezultirati temeljnim osjećajem povjerenja ili temeljnim osjećajem nepovjerenja, kako u ljude, tako i u sam život.

Predvidljivost i pouzdanost

Kada tek dođe na ovaj svijet, novorođenče je nemoćno i u potpunosti ovisno o roditeljima. U tim novim, nepoznatim uvjetima ono najvažnije što mu treba jesu stabilna briga, pažnja i bliskost. Predvidljivost i pouzdanost majke i/ili oca novorođenčetu omogućuju da razvije temeljno povjerenje zbog kojeg će se u budućim odnosima osjećati sigurnim i imati nadu da će se u životnim krizama moći na nekoga osloniti.

Ako novorođenče to od svojih roditelja (prije svega od majke) ne dobije, odnosno ako je briga koju dobiva mehanička, gruba ili nestabilna, razvit će osjećaj nepovjerenja u ljude i sumnju da se u svijetu kakav jest može snaći. Poslije u životu to može uzrokovati razne teškoće, kao što su pretjerana briga, strepnja i osjećaj nemoći ili beznađa.

Iluzija da je moguće promijeniti prošlost

Za one koji nisu imali dovoljno stabilnu roditeljsku brigu i pažnju u prvoj godini života pitanje povjerenja poslije se u životu dodatno komplicira. Često se događa da, u čežnji za ostvarenjem povjerenja i osjećaja stabilne bliskosti, povjerenje poklanjaju upravo onima koji će ih iznevjeriti. Primjerice, žena koja je odrasla uz oca koji je bio agresivni alkoholičar pronalazi partnera koji je agresivni alkoholičar. Za takve smo primjere svi čuli i obično nikome nije jasno zbog čega se to događa, odnosno na čemu se zasniva tako loš odabir.

Zasniva se upravo na povjerenju. Premda zvuči paradoksalno, žena koja za partnera odabire agresivnog alkoholičara uporno gaji nadu da će se on promijeniti i ima povjerenja da će „ono dobro u njemu“ pobijediti makar za to povjerenje nema nikakve osnove u realnosti. Agresivni suprug podsjeća (asocira) je na oca i samim time omogućuje stvaranje iluzije da je moguće promijeniti prošlost, odnosno da je moguće ostvariti ljubav koje u djetinjstvu nije bilo.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci