Pet zdravih koraka nakon rastave

Lila je rastavljena već tri godine. Uspostavila je korektan odnos s bivšim suprugom zbog sina, no emotivni kaos koji je rastavom nastupio nikako da se stiša. Ništa je ne ispunjava niti joj pričinjava zadovoljstvo i ima osjećaj da gubi orijentaciju. Na poslu se svakodnevno suočava s negativnostima i izazovima na području međuljudskih odnosa i zato pomišlja na promjenu posla, ali boji se izgubiti jedini izvor prihoda

U ovakvim političkim i ekonomskim okolnostima nije nimalo neobično biti zbunjen i dezorijentiran. Pritom ne mislim da bismo to trebali prihvatiti i s tim se pomiriti do nekih boljih vremena, nego napominjem kao činjenicu koju treba uzeti u obzir kada pokušavamo realizirati nešto novo.

Dolazi blagdansko vrijeme, no mnogima nije do slavlja jer izgubivši posao i našavši se u financijskom škripcu ne vide razloge za slavlje i radost, nego novu godinu iščekuju sa zebnjom. Dok gledamo ekonomske prvake svijeta kako se znoje i ne nalaze rješenje krize, svi mi na svoj život pomalo reflektiramo sliku koja nam je servirana u javnosti, a to rezultira zatvorenim krugom u našem umu iz kojega naizgled nema izlaza.

Promjena u pet koraka

Inače sklon praktičnijem pristupu u životu i radu, u savjetu za vas bit ću vrlo praktičan s obzirom na to da vjerujem kako ne postoje velika rješenja i brzi potezi koji bi vam preko noći pomogli. No pomoći ima, evo je u ovih pet koraka:

1. Kad imamo ispit u školi, najprije pročitamo sve zadatke, od početka do kraja, ne pokušavajući ih odmah riješiti, nego samo procijeniti njihovu težinu. Zdrav razum nalaže da se prvo prihvatimo zadatka koji nam je najlakši, pa tek onda prijeđemo na one teže. Tako i vi – sjednite i promislite što vam je od ovih područja najjednostavnije riješiti. Iz mojeg iskustva, prva stvar koju možete promijeniti je na razini emocija, tzv. životna pozicija. Životna pozicija je izraz koji upotrebljavam kada klijentima želim objasniti kako mi utječemo na svoje životne rezultate mijenjajući položaj svoje „antene“ za primanje pozitivne energije.

Kad smo depresivni i na tome inzistiramo, onda je naša antena usmjerena prema dolje i tada možemo primiti jedino negativnu energiju. Zato je potrebno da već sada, dok čitate ove retke, popravite svoje raspoloženje. Prije svega, dogovorite se sa sobom da želite da se stvari počnu kretati u pozitivnom smjeru. Duboko udahnite, ispravite se u naslonjaču i osmijehnite (ako treba, ispočetka može i na silu), a vaše tijelo počet će primati pozitivnu energiju. Svako jutro trenirajte relaksaciju (možete potražiti CD koji sam izdao u suradnji sa Sensom). To je potrebno kako biste mogli zadržati to pozitivo životno stajalište i očistiti um od negativnih.

2. Odlučite da ćete provoditi kvalitetno vrijeme sa sinom, pa makar nekoliko puta tjedno, razgovarajući o njemu i onomu što njega raduje. Na isti način pokušajte povratiti dio prijateljica koje su se u vihoru godina pogubile. Tako ćete napuniti dušu, obogatiti emotivni život i ti će vas susreti potaknuti da pokrenete zahrđale društvene vještine s kojima će doći i neki novi ljudi, s njima i neke nove ideje, a zašto ne – i nove mogućnosti za zaposlenje.

3. Vježbajte svakodnevno! Bila to šetnja ili razgibavanje kod kuće na staromodan način kako ste učili u srednjoj školi, vježbanje će pomoći da izađete iz depresije i maknete se od autodestruktivnih misli.

4. Sjetite se kad ste se i u kojoj situaciji posljednji put dobro osjećali – znate kako običavamo reći: „E ovo bi trebalo ponoviti“. U kalendar obveza upišite to jednom tjedno. Ako je to neka vještina koja bi vam mogla pomoći da dodatno zaradite – razmislite i o takvom angažmanu. U vama se možda skriva potencijal koji niste iskoristili.

5. Svake večeri ponovno se dogovorite sa sobom i provjerite želite li i dalje da vaš život krene nabolje. Ako se od cjelodnevnih izazova duša stisnula i predomislila, promijenite stajalište, popravite životni položaj i tako sretni zaspite. Primijetit ćete da ćete se probuditi laganiji. Želim vam da ove savjete primijenite svaki dan u sljedećoj godini i da mi zatim pošaljete novo pismo s prekrasnim pričama i iskustvima. Držim palčeve!

Pitanja za našeg energetskog stručnjaka Mirka Vragovića šaljite na sensa@adriamedia.hr s naznakom ‘za Mirka’

Mirko Vragović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci