Osnovni principi rada Ruedigera Dahlkea

Ruediger Dahlke otkriva principe psihoterapijskog rada u njegovim klinikama i temelje na kojima je izrasla njegova vrsta psihoterapije. Njegov rad, kaže, nikad ne završava i neprekidno istražuje kako bi unaprijedio mogućnosti iscjeljenja za sve one koji su voljni isprobati njegove pristupe životu i zdravlju.

Sensina suradnica Nada Kaiser i Ruediger Dahlke na psihoterapijskoj edukaciji u Austriji

Sensina suradnica Nada Kaiser i Ruediger Dahlke na psihoterapijskoj edukaciji u Austriji

Vaše je djelovanje sveobuhvatno, napisali ste leksikon psihosomatike i niz drugih knjiga, ali se bavite i drugim temama koje su u vezi sa zdravim i ekološkim načinom života. Zadirete u područje ezoterije, psihoterapije, astrologije... Što vam je omogućilo tu širinu?

Moja golema znatiželja. Po prirodi sam netko tko postavlja pitanja i ne odustaje dok ne pronađe dogovore. Osim toga, rado plivam uzvodno, ne zadovoljavam se gotovim odgovorima na životna pitanja, već ih sam tražim. A da bih život shvatio u širini, nije dovoljno da poznajem samo jedno područje. Tako se i teme na kojima radim razlikuju. Već sam prije 35 godina napisao knjigu o postu, koja je i danas, nakon mnogih znanstvenih istraživanja i rezultata, još vrlo aktualna.

To su bili počeci nekog novog pristupa zdravlju koji podrazumijeva vegetarijanstvo i veganstvo. No, samo zato što holistički pristupam životu i zdravlju, ne znači da sam se odmaknuo od rada na psihosomatici. I dalje smatram da psiha ima vrlo veliku važnost u našem životu i ozdravljenju, no s vremenom sam taj pristup obogatio radom na dodatnim temama za koje sam siguran da upravljaju našim životima, a da toga nismo svjesni.

Kako izgleda vaša svakodnevica? Čime se bavite i gdje živite?
Smatram da sam samo gost u ovom životu na Zemlji i ne vežem se samo za jedno mjesto. Puno putujem, otprilike pola godine, gotovo svakodnevno održavam predavanja o različitim temama na raznim mjestima, najviše u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji, ali i Italiji. Također, održavam seminare, brinem se o centrima za zdravlje koje sam osnovao (u Njemačkoj 1989. g., u Austriji 2010. g.) koji rade vrlo uspješno. Zimu provodim na Baliju, gdje pišem, istražujem i pripremam se za daljnji rad. To je prebivalište moj izbor i tu se osjećam jako dobro.

Kad ste prestali raditi ciljano s pacijentima i preusmjerili se na prenošenje znanja?
Nikad se nisam prestao baviti pacijentima, ali sam prije osam godina usmjerio težište svoga rada na prenošenje znanja, a odgovornost za pacijente preuzeli su suradnici koji rade u moje ime i na moj način.

Nailazi li vaš pristup životu uvijek na razumijevanje?
To bi bilo previše za očekivati. Svaki čovjek je u svom razvoju stigao do nekih spoznaja, a one se sasvim sigurno razlikuju pa je logično i u redu da nemam samo pristalice mog rada i pogleda na život. No, to mi je ujedno i izazov i ne odustajem od toga da se koristim znanstvenim istraživanjima, pojašnjavam svoja saznanja, širim pristup i gledam na sve znakove koji mi mogu reći više o čovjeku i učim. Ne namjeravam prestati upravo tako raditi.

Mnogi polaznici mojih edukacija, predavanja i seminara samo nam potvrđuju da smo na pravome putu. Činjenica da educiram liječnike na području integralne medicine, gdje je jako velik interes, govori mi da je ovaj pristup čovjeku i životu dobar, važan i neophodan.

Kakav je pristup pacijentima u vašim centrima?
Osnova naše psihoterapije i drugih metoda koje koristimo je spiritualna filozofija drevnih tradicija, prema kojoj je čovjek kao pojedinac samo dio velikog jedinstva. Harmonija s kozmičkim zakonima može nas iscijeliti te učiniti zdravima i sretnima. Središnji zadatak našeg terapeutskog rada je po­držati ljude u neophodnom pronalaženju samoga sebe i pratiti ih na tom putu.

Prema našem iskustvu, za dobru psihoterapiju od presudne je važnosti da klijent napusti svoju uobičajenu svakodnevicu i okolinu, da se povuče u mirno okruženje kako bi imao vremena i prostora za introspekciju i samoistraživanje. Zato su naši centri smješteni u okruženju koje ujedno omogućava usklađivanje s ritmovima prirode. Svijet duše je onaj koji ne pripada užurbanoj svakodnevici, već mirnoj noći i ona se, među ostalim, manifestira u snovima. U dnevnom funkcioniranju ne možemo doprijeti do svijeta duše. Stoga joj treba dati prostor i vrijeme da se pokaže. Zato preporučujemo terapijski boravak u našim centrima u trajanju od četiri tjedna kako bi klijent imao dovoljno vremena opustiti se i polako ući u svijet nesvjesnoga, tj. vlastite sjene.

Svaka djelotvorna psihoterapija sadrži u sebi i rad sa sjenom. Cilj je ‘osvijetliti’ nesvjesno i prepoznati u njemu blago koje možemo iskoristiti za vlastiti napredak. C. G. Jung je rekao: ‘Ispred osobe staviti njenu sjenu znači pokazati joj njezino svjetlo. Ona zna da se svijet sastoji od svjetla i tame. Tko istovremeno vidi i svoje svjetlo i svoju tamu, vidi sebe s obje strane i na taj način može naći svoje središte.’ Ako je u svom centru, čovjek je i u ravnoteži s božanskim redom, a to je temelj iscjeljenja.

Koje psihoterapijske metode koristite u tretmanu bolesti?
Psihoterapijske tehnike su brojne i teško ih je sažeti na ovome mjestu. Bavimo se obiteljskim i partnerskim odnosima i obrascima koji mogu imati ulogu u razvoju bolesti, bavimo se kliničkom slikom i njezinim simbolima, pa i astrologijom. Mogu vam dati nekoliko primjera.

Primjerice, jedna od važnih psihoterapijskih metoda koje smo razvili je reinkarnacijska psihoterapija. Pogled u prijašnje živote, koji su pohranjeni u nesvjesnom kao tama ili sjena, vodi nas do naših izvornih potencijala i životnih zadataka. Ovo iskustvo nas može spojiti s božanskom jezgrom našeg bića i tako nam pokazati neke stranputice kojima hodamo u životu, a na taj način i osvijetliti naš pravi individualni put, našu misiju. Tako možemo ostaviti prošlost za sobom da bi se sva energija oslobodila za ispunjenje svog božanskog zadatka, svoje misije.

Za razliku od psihoanalize koja osnovu problema traži u neurozama i kognitivno bihevioralne terapije koja koristi mehanički pristup životu i želi preprogramirati čovjeka, reinkarnacijska terapija ima cilj postići daleko više od pukog vraćanja čovjeka u normalno funkcioniranje. Uključivanjem spiritualne dimenzije te spajanjem prastarih znanja s današnjim, novim psihoterapijskim mogućnostima, ova terapija klijentima omogućava dublji osobni razvoj i posljedično - iscjeljenje.

Možda je zanimljivo spomenuti i još jednu terapijsku metodu, tzv. Emmett terapiju. Ross Emmett, osnivač metode, kaže: ‘Za najveći učinak je potreban najnježniji dodir.’  Tehnika koristi kožu kao touch screen. Ciljanim aktiviranjem određenih točaka na koži u tijelo se šalju korigirane informacije. Ono na taj način ponovo dolazi u ravnotežu i samoiscjeljujuća energija se aktivira. Emmet smatra da je početak svake bolesti blokada energije na emotivnoj, duševnoj ili tjelesnoj razini. Sve te razine vrlo su usko povezane. Njegovo je dugogodišnje terapeutsko iskustvo pokazalo da je svako istinsko rješenje jednostavno i nježno.

Postoje li bolesti ili pak ljudi koji bolje reagiraju na ovu vrstu liječenja?
Radimo s ljudima bez obzira na to koje simptome imaju. Nema razlike jer radimo na onome što se krije iza simptoma i na što nam simptom ukazuje. Bolest nije dominantna, nego psihološki procesi koji se ispod nje odvijaju.

Nada Kaiser

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci