Odnos pred zidom: Spašavati vezu ili odustati?

Nemali broj Sandrinih (42) prijateljica i poznanica došle su do zida u vezi i razmišljaju o razvodu od svojih partnera jer se u njihovu odnosu dogodila promjena – žene su počele preuzimati sve više odgovornosti, a partneri se počeli ponašati sve nezrelije i nesamostalnije, ne prihvaćajući svakodnevne odgovornosti zajedničkog života. I Sandra se neuspješno nosi s tim problemom. Njen muž ne zna ili izbjegava baviti se svakodnevnim obavezama, rijetko dijele dogovornosti u kućanskim poslovima i ona ima osjećaj da je sve na njezinim leđima. Kako se uspješno nositi s nezrelim partnerom, što učiniti u takvoj situaciji?

Tko pita, taj radi korak

Iz vašeg pisma ne mogu iščitati koliko ste dugo u braku, no pretpostavit ću da je vaš bračni staž već u konkretnijim brojkama, kad je već završio „period marketinga“ – kako ja volim zvati razdoblje u kojem se svi najviše trude.

Na samom početku napisat ću svojevrstan predgovor ovom odgovoru. Dajući sugestije svojim klijentima kad je riječ o odnosima, uvijek napominjem da smatram kako se obje strane moraju truditi, no sugestije uvijek usmjeravam na osobu koja sjedi ispred mene. Zato me dio ljudi pita zašto baš oni moraju sami poduzeti korake, a ja uvijek odgovaram: „Zato što me vi pitate.“

Mora li biti tako?

Uvijek se netko prvi osvijesti i taj treba brzo reagirati jer vrijeme je od ključne važnosti. Pustimo li da se problemi s partnerom ohlade, manje su nam šanse da ćemo ih uspjeti riješiti. Poslije ih se više i ne sjećamo, nego nas, ohlađeni, smješteni u dubine duše, žuljaju kao kamen u žuči koji samo čeka da uzrokuje žučni napadaj.

Što god u životu želimo, većina nas će se potruditi da to i dobije, u čemu odnosi nisu iznimka. U početku osjećamo vrijednost onoga što smo dobili/pronašli, svjesni koliko imamo sreće, kakva je rijetkost pronaći svoju srodnu dušu. A onda kod mnogih stvari krenu nizbrdo. Mora li to doista biti tako?

Vrijedi li spašavati?

Čitajući vaše pismo, pa i slušajući brojne prijatelje koji imaju sličan problem, prosječni slušač može steći dojam da ste se u nekom trenutku jednostavno probudili i zatekli u situaciji, šokirani zatečenim. Moje pitanje vama jest – u kojem trenutku vam (vama = vama i mužu) je prestalo biti stalo do veze, a važniji su vam postali karijera/djeca/svakodnevni problemi?

To je pitanje preko kojeg nemojte olako prijeći. Odgovor na to pitanje pojasnit će vam kamo dalje krenuti: ili ostaviti partnera ili se potruditi oko odnosa sa svojom – od prije nekoliko godina – srodnom dušom! Ja ne smatram da se svaki odnos mora pošto-poto spašavati i treba razmisliti ima li tu što vrijednoga spašavati. No, vjerujem da većina odnosa, uz prilagodbu, može ponovo pronaći pravi put. Vjerujem da ćete moći otprilike odrediti razdoblje u kojem ste prestali toliko ulagati u vrijeme s partnerom i počeli ga doživljavati zdravo za gotovo.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci