Nikad dosta

Kad stalno jurimo za nečim višim, boljim i većim, to zapravo znači da bježimo od unutarnje praznine i boli, koja se može izliječiti samo ako se s njom suočimo pogledom prema unutra

Želja za napretkom i otkrivanjem nečeg novog čini osnovu zdrave ljudske psihe. Nitko se ne osjeća dobro dok stagnira. Međutim, ta zdrava želja za napretkom i otkrivanjem nečeg novog može se pretvoriti u pravu megalomaniju. Još novca, još uspjeha, još pažnje, još odjeće, još seksa, još priznanja, još planova, još – svega i svačega. Nikad dosta. A zapravo, tek kad nam je dosta, u stanju smo sagledati, osjetiti, doživjeti ono što imamo.

Kad stalno jurimo za nečim višim, novim, drukčijim, to znači da bježimo od praznine, težine ili boli koju gomilanjem stvari, titula, uspjeha, partnera (ili nečeg petog) pokušavamo ispuniti ili zaliječiti. Mnogi od nas su tijekom odrastanja od roditelja dobivali mnogo „onog što im ne treba“ u zamjenu za „ono što im treba“. Neki od nas su u zamjenu za toplinu i ljubav dobivali stvari, neki su dobivali slatkiše, neki pohvale zbog ocjena u školi. Na taj način smo naučili emocionalno vrednovati ono što je zapravo znak pomanjkanja topline, brižnosti, ljubavi.

Smisao aktivnosti

Ako je otac odsutan radi posla pa svoju prisutnost pokušava nadomjestiti stvarima (tako da djetetu „ničega ne fali“), njegova pažnja se poistovjećuje s materijalnim obiljem. Ako je riječ o djevojčici, to znači da joj je prvi objekt ljubavi suprotnog spola (otac) u zamjenu za sebe davao krpice, šminku, udobnost... Moguće je da će ta curica poslije postati „sponzoruša“, da će birati muškarce prema sličnom kodu jer negdje u sebi nosi poruku da je vole ili da njezinu pozornost zaslužuju samo oni koji je vode na egzotična putovanja i kupuju skupe parfeme.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci