Napravite sami žuto blago - maslac

Nije isto nešto kupiti u dućanu ili napraviti vlastitim rukama. Tu ljepotu stvaranja naša kolumnistica Marijana Pontoni otkrila je praveći maslac. Otkrila je i kako ta drevna namirnica ima višestruke dobrobiti za zdravlje i ljepotu

Znate li koje su tri najveće tajne francuske kuhinje (a znamo da je poznata po vrhunskim delicijama)? Odgovor glasi: maslac, maslac, maslac! Upravo tim riječima i sama sam izrazila oduševljenje kad sam ga prije nekoliko godina prvi put napravila sama.

Zašto raditi sami kad ga imamo u dućanu?

Još prije nego što sam se uputila u avanturu zvanu sirovojedstvo, svojoj sam obitelji rado pripremala mliječne fermentirane proizvode od nepasteriziranog mlijeka. Među tim pripravcima svoje je mjesto imao i maslac. Mnogi će se pitati zbog čega bi se jedna dvadesetogodišnjakinja upuštala u takav pothvat kad se maslac može kupiti, a često nailazimo na informacije da bi bilo dobro u prehrani maslac zamijeniti margarinom.

Osobno sam uvjerena da je za optimalno zdravlje najbolje uzimati namirnice koje su minimalno prerađene. Budući da je margarin visoko prerađena namirnica (dobiva se kemijskim procesima od višestruko nezasićenih ulja), ne upotrebljavam ga. S druge strane, maslac je potpuno prirodan proizvod, osobito ako je dobiven od domaćeg nepasteriziranog mlijeka. Osim toga, iskreno vjerujem da kad pripremamo hranu s ljubavlju za ljude koje volimo, tada ta energija dodatno obogaćuje konačni proizvod.

Prevenira niz bolesti, a donosi i ljepotu

Zdrava prehrana uključuje i zdrava ulja i masnoće jer su prijeko potrebni za dugovječnost, hormonalnu ravnotežu, zdravlje srca, dobar vid, prekrasnu kožu i obilje energije. No kad je maslac u pitanju, koristima, čini se, nigdje kraja. Tako je prekrasna zlatna boja maslaca pokazatelj jesu li životinje jele kvalitetnu hranu, a taj pigment koji mu daje boju zove se karoten.

Karoten nemodificiran kojekakvim obradama, pa ni onim termičkim koje uključuju pasterizaciju, tijelo lako pretvara u vitamin A koji je nužan za zdravlje štitnjače i dobar vid. Osim toga, mliječna kiselina, kojom je nepasterizirani maslac bogat, izvrsna je u borbi s gljivicama, pa tako i kandidom, a lecitin je nužan za metabolizam kolesterola.

Maslac je i izvrstan izvor vitamina E i K, što je ključno u borbi i prevenciji artritisa, osteoporoze, karijesa, tuberkuloze ili astme. Uključivanjem domaćeg maslaca u svoje recepte pridonijet ćete i sposobnosti organizma da se bori s tumorima i karcinomima, spriječiti okoštavanje zglobova i povećati pokretljivost te spriječiti otvrdnjavanje arterija i kalcifikaciju pinealne žlijezde, poboljšati apsorpciju minerala i kalcija, ojačati imunitet i mišiće... Čak sam naišla i na podatak da se u određenim kulturama maslac upotrebljavao i za njegu kože.

Pssst… počela sam i sama eksperimentirati s maslacem na taj način. Mora se priznati da miris maslaca i nije baš najprivlačniji kad se nanese na kožu, ali tomu pokušavam doskočiti tako što u njega umiješam nekoliko kapi lavandina ulja. Predaja kaže da mliječna kiselina u maslacu izbjeljuje kožu, odnosno ujednačuje ten. Ono što za sada mogu ustvrditi jest da se maslac izvanredno upija u kožu i dugo je ostavlja mekom, ali ne i masnom.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci