Na putu do sretne, otpustite sve nesretne ljubavi

Maja (30) je vrlo nesretna zbog svog ljubavnog života. Osim što joj se rijetko tko svidi, i to ne završi sretno, privlači zauzete muškarce ili oni nju, pa ni to ne završi dobro. Doista bi voljela imati ispunjen ljubavni život, ali ni sama više ne zna odakle krenuti. Nema problema s upoznavanjem novih ljudi, ni u komunikaciji. Ali svjesna je da problem postoji jer je već osam godina nesretno zaljubljena u muškarca koji se nedavno oženio. Kako da se ponovo zaljubi te kako da pronađe samu sebe u tim okolnostima?

Poseban žar za jednoga

Pronaći sreću u bilo kojem životnom području nije lako, pa tako ni u ljubavi, osobito ako je ne počnemo tražiti. Vaša situacija podsjetila me na poantu vica u kojem čovjek zavapi: “Dragi Bože, daj da osvojim na lotu“, a Bog mu odgovara: „Dragi čovječe, daj uplati listić.“

Želite li privući novu ljubav, staru morate prvo otpustiti. I dok s jedne strane nismo baš „jednostanična bića“ pa da imamo kapaciteta voljeti samo jednu osobu – puno je različitih ljubavi kojima smo blagoslovljeni u životu – s druge strane, kad otpočnete pismo konstatacijom da ste zaljubljeni u jednog muškarca osam godina, onda to spada u onu vrstu ljubavi koja gori posebnim žarom samo za jednoga. Dok god taj žar tinja u srcu, nijedan drugi ne može se približiti. Svakog idućeg uspoređujete s njim, onemogućavajući potencijalnom novom partneru da dobije šansu.

Ne želi vas...

Šifra vašeg pristupa kojim se nadate postići rezultat mogla bi se sumirati u tvrdnji: klin se klinom izbija. U praksi, to jednostavno ne radi. Osobito zato što je zabranjeno voće najslađe. Izbjegavajući vas ili dajući vam svoje vrijeme na kapaljku, jednostavno ga ne upoznajete u klasičnim, „mirnodopskim“ okolnostima i to daje posebnu draž, a onemogućava da ga doživite sa svim vrlinama i manama.

No, da vam pomognem, Majo! I bez kristalne kugle mogu vam otkriti njegovu najveću manu – on vas ne želi. Ne prepoznaje ljepotu kojom zračite, ne vrednuje vaše kvalitete iznad svih ostalih, ne vidi ljubav kojom za njega gorite. Je li on zbog toga „kriv“? Naravno da nije, vi ste ta koja mu, unatoč svemu, ostaje vjerna.

vikendPitanja za našeg energetskog stručnjaka Mirka Vragovića šaljite na sensa@adriamedia.hr s naznakom ‘za Mirka’Oni koji svoju dramu cijene više od svoje sreće

Kad gajimo takvu vrstu odanosti prema osobi koja nas ne želi, dajemo joj energiju koja nam ne biva uzvraćena. Možda će neki pjesnik u ovoj situaciji pronaći muzu i napisati nešto jako lijepo i jako bolno, no ja vam ne bih preporučio taj bolan i osamljen put. Težak je život pjesnika jer svoju dramu cijene više od svoje sreće. Jeste li i vi poput tog pjesnika, motivirani dramom, ili ste spremni okrenuti novi list u životu?

Reći ćete da jeste, ne biste mi inače poslali pismo. Mnogi klijenti na sličan način odgovaraju kad ih upitam o spremnosti da postanu uspješniji u onome što ih koči. Svakako, dolazak ili vaše pismo meni važan je prvi korak, no jeste li spremni odrezati svoje repove? Ako jeste, nastavite čitati.

Na putu do sretne, otpustite sve nesretne ljubavi. Čini se da ih se kod vas nakupilo pa će i posao biti malo veći.

Koliko ste divni...

Morate razumjeti da vam svaki taj jednostrani ili polujednostrani odnos koji održavate odnosi životnu energiju, paralizira vas. Drugim riječima, gajite emocije prema osobi koja to ne vraća, trošeći svoje misli i svoje emocije. Mi nismo vreća bez dna, i nama treba ljubav. A kad se taj povrat ne dogodi, onda se stvara manjak. Kako ga vi kompenzirate – teško mi je razabrati iz vašeg pisma.

Netko se baci u posao, netko u neka druga ekstremna ponašanja, a sve kako bi potisnuo spoznaju da ne zaslužuje da mu partner uzvrati ljubav. Spoznaju koja tako muklo zveči u hodnicima duše.

Razmislite o toj osobi ili osobama prema kojima osjećate još nešto i suočite se s time da to nisu pravi partneri za vas. Ovdje apeliram na vaš razum, no pokušajte i srcem osjetiti ovo što sam vam napisao o njihovoj najvećoj mani – oni ne vide koliko ste vi divni.

Ali zašto to ne vidite?

Sljedeće moje pitanje jest – a zašto vi ne vidite koliko ste divni? Koje bi drugo objašnjenje razjasnilo zašto ostajete u takvim odnosima? Da vi smatrate da ste divna osoba, onda biste privukli osobu koja bi to isto vjerovala. Dakle, sljedeća će vam vježba trebati da počnete osjećati ljubav prema sebi.

Nevjerojatno je koliko ljudi ne osjeća ljubav prema sebi. To je kao da novac koji ste primili kao plaću svakog mjeseca uplatite nepoznatoj osobi. Svaki dan, svake minute primamo energiju iz Svemira. Zašto je dajete nekomu drugom prije nego što namirite sebe? Pokažite sebi ljubav i drugi će to prepoznati. Odbit ćete sve ove negativce, a privući ljude koji vole davati jednako kao i primati. Za domaću zadaću – napišite sve načine na koje volite sebe!

Mirko Vragović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci