Na kojem principu djeluju ajurvedski pripravci?

Ljekoviti pripravci u ajurvedi kreirani su na posve drugačijim principima od lijekova u klasičnoj medicini. Ajurvedski pripravci ne djeluju primarno na simptome, nego na disbalanse u našim energijama koji su te simptome prouzročili. Oni nam pomažu ponovo uspostaviti unutarnju ravnotežu

Indijski liječnik Suresh Swarnapuri svakoga mjeseca gostuje u zagrebačkom ajurvedskom centru Veda House gdje klijente savjetuje kako unaprijediti zdravlje prema ajurvedskim principima

Indijski liječnik Suresh Swarnapuri svakoga mjeseca gostuje u zagrebačkom ajurvedskom centru Veda House gdje klijente savjetuje kako unaprijediti zdravlje prema ajurvedskim principima

Ne liječi simptome

Ajurvedska medicina, baš kao i klasična, u svom arsenalu ima mnoštvo ljekovitih pripravaka koji služe za uravnoteženje zdravlja. No, za razliku od klasične medicine, ajurveda ne liječi simptome. Iako svojim pristupom olakšava i simptome, to joj nije glavni cilj, nego je samo popratni efekt liječenja.

Ajurveda zadire dublje – djeluje na cijeli naš sustav ili više njegovih segmenata. Cilj njenog djelovanja je uravnoteženje onog sustava koji je problematičan (živčani, probavni, mišićni, koštani, reproduktivni...), a pritom uzima u obzir i korigira dnevnu rutinu i životne navike pojedinca, a sve kombinira s utjecajem godišnjeg doba i ajurvedskim pripravcima kako bi se postigao optimalni učinak na cijeli organizam.

Kombinacija biljaka, minerala, dragog kamenja i plemenitih metala

U ajurvedi ne postoji simptomatsko liječenje jer ona prije svega djeluje preventivno na potencijalni uzrok poremećaja ili, u slučaju potrebe, na već zatečeni disbalans. Možemo reći da djeluje na sadašnjost i budućnost fizioloških procesa u organizmu. Cilj ajurvede je potpuna detoksikacija tijela kako se simptomi u budućnosti više ne bi pojavljivali zahvaljujući vraćanju potpune ravnoteže u organizmu.

Ajurvedski pripravci uglavnom su kombinacija biljaka, minerala, dragog kamenja i plemenitih metala. Pripravljaju se u obliku tinktura, tableta, pasta i prahova. Prema ajurvedi, sirovine koje se koriste u izradi pripravaka podijeljene su u više grupa. Sirovine ili droge zovu se dravya, a dravyaguna shastra naziva se dio ajurvedskih spisa koji se bavi djelovanjem i upotrebom droga u ajur­vedi.

Moglo bi se reći da je tu riječ o ajurvedskoj farmakologiji. Droge imaju svoje karakteristike (gune) i djelovanja (karma), što znači da će biljke zbog svojih karakteristika u interakciji s probavnim enzimima suzbijati specifične probleme.

Važnost prehrane

Uz djelovanje ajurvedskih pripravaka, uvijek je važna i odgovarajuća ishrana. U ajurvedskom tretmanu bolesti hrana prilagođena stanju u organizmu jednako je važna kao i pripravci te se smatra lijekom.

Kakav god bio fiziološki poremećaj, ajurvedski liječnik najprije obraća pozornost na to kakav disbalans postoji u sustavu doša, tj. energija. Na primjer, ako netko ima disbalans vate i pite, preporučit će mu kombinacije biljaka koje će taj disbalans neutralizirati, a energije harmonizirati. Pritom će spontano djelovati i na simptome jer su oni, prema ajurvedi, rezultat poremećenih bazičnih energija od kojih smo satkani. Osim neutralizirajućeg djelovanja, pripravci imaju i umirujući učinak na doše te potpomažu jačanje organizma.

ajurveda

Uzimaju se u obzir starost, spol, klima...

Prilikom odabira pripravaka ajurvedski liječnik ne vodi računa samo o došama nego i o trenutnom godišnjem dobu ili onom koje slijedi. Naime, godišnjim dobima i klimom također upravljaju određene doše pa je potrebno uskladiti tijelo s procesima u prirodi jer će oni podržati iscjeljenje. Pritom se oboljelom propisuju oni pripravci koji potiču energije koje trenutno vladaju u prirodi.

U ajurvedskom pristupu uzima se u obzir starost i spol pacijenta te klima područja u kojem živi. Tako se za istu bolest neće davati isti pripravak dvadesetogodišnjaku i šezdesetogodišnjaku. Jednako vrijedi i za podneblje ‒ jedna se bolest ne liječi na isti način kod oboljelog koji živi u Irskoj i oboljelog u Australiji jer postoje značajne razlike u klimi tih područja i energijama koje tu klimu podržavaju.

Korekcije životnih navika

Bez korekcije životnih navika pojedinca učinkovitost pripravaka također neće biti zadovoljavajuća. Primjerice, osobe koje imaju problema sa živčanim sustavom i upalama u zglobovima imaju izraženu dominaciju vate u tijelu. Ajurvedski liječnik uvijek mora uočiti koje su doše izraženije u tijelu pa će, prema tome, u ovom slučaju neutralizirati vata došu.

Osim odgovarajućih biljnih formula, preporučit će da se iz prehrane izbace krumpir te suhe i hladne namirnice jer pogoduju porastu vata doše. Od pripravaka se preporučuju razne kombinacije s guguluom (indijsko nisko drvo koje se u ajurvedi koristi već 2000 godina, a sama riječ na sanskrtu doslovno znači: štiti od bolesti) i biljkama koje djeluju protuupalno.

Postupci detoksikacije tijela

Osim pripravaka i promjene životnih navika (primjerice, vremena buđenja i odlaska na počinak, vremena uzimanja obroka i sl.), liječnik propisuje i tehnike panchakarme (postupci detoksikacije tijela) koji će ubrzati djelovanje pripravka i oporavak u cjelini.
Vrijeme uzimanja pripravka ovisi čak i o dobu dana jer različitim dijelovima dana vladaju određene energije, tj. doše, koje se na ovaj način potiču ili neutraliziraju.

Primjerice, od 4 do 6 sati vrijeme je vate, od 6 do 10 sati je vrijeme kaphe, a od 10 do 14 sati je doba pite te se ova razdoblja izmjenjuju tijekom dana. S obzirom na poremećaje osobnih energija i karakteristike pojedinca, uzimanje  pripravaka prilagođava se tom vremenu, ovisno o tome na što trebaju djelovati, te se u skladu s time ponekad uzimaju čak i više puta dnevno. Složenost ovih postupaka povećava i činjenica da liječnik treba utjecati i na agni, probavnu vatru, koju treba optimizirati jer ona utječe na sve metaboličke procese u tijelu te, ako je slaba, pridonosi nizu poremećaja.

Snaga probavne vatre

Ovisno o snazi probavne vatre, isti će se pripravak davati u različitim oblicima (primjerice, u obliku paste, tablete i sl.) Tako, na primjer, osobama s dominantom vatom koja je u disbalansu propisuju se pripravci na bazi gheeja (pročišćenog maslaca) radi brže i bolje apsorpcije jer ghee dobro prenosi aktivne tvari i potpomaže apsorpciju, a vata konstitucija ima slabu probavnu vatru te problema pri apsorpciji tvari i s deficitom masnoća u tijelu.

U slučaju dominacije pite koja je u disbalansu mogu se preporučiti biljne kombinacije u obliku tableta i prašaka zbog pojačane probave. Kad je u disbalansu kapha doša, najviše se propisuju tinkture i paste zbog slabije probavne vatre i sporog metabolizma koji stvara i problem prekomjerne težine.

Sinergija

Pripravci djeluju uvijek u sinergiji. U ajurvedi su česte kombinacije mnoštva pomno odabranog bilja jer njihovo zajedničko djelovanje povećava učinkovitost pripravka. To ne znači da biljke i pojedinačno nemaju snažno djelovanje poput ashvagande, shatavarija i sl. Međutim, ashvaganda i shatavari zajednički će puno bolje djelovati na živčani sustav, razinu energije, jačanje imunosnog sustava, tonus mišićnog tkiva negoli svaka od njih zasebno.

Od pripravaka protiv bolova oboljelima od artritisa, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa i sl. daje se kombinacija biljaka koje u sinergiji puno efikasnije rješavaju upale i bolove te smiruju vata došu.

Sinergija biljaka i drugih tvari u ajurvedskim pripravcima te njihova pravilna upotreba i doziranje imaju vitalnu ulogu, kako u uravnoteživanju fizioloških procesa, tako i u uklanjanju uzroka i simptoma bolesti.

Više doznajte na Facebook stranici Veda House Croatia

Suresh Swarnapuri

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci