Mršavljenje prema ajurvedi

Želite li smršavjeti, umjes­to istraživanja različitih dijeta, usmjerite se na upoznavanje vlastitog tijela. Uostalom, kako natočiti gorivo ako još ne znate vozite li kamion ili ferrari?! Naučite jezik vlastita tijela i razumjet ćete njegove potrebe. Evo kako ajurveda u tome može pomoći

Na svijetu ne postoje dvije identične osobe. Svi smo na neki način posebni, a ta je posebnost  određena specifičnim omjerima elemenata, metaboličkih načela i biokemijskih supstancija koji zajedno čine našu osnovnu konstituciju – jedinstveni tjelesni tip – u ajurvedi poznat kao prakriti.

Loša navika kasnog glavnog obroka

Dok većina dijeta za mršavljenje pokušava potisnuti glad, što znači potisnuti ono što u ajurvedi nazivamo probavnom vatrom, u ovom pristupu prehrani želimo suprotno – ojačati vatru kako bi potpuno sagorjela sve što pojedemo. U ajurvedi vrijeme uzimanja hrane izrazito je važno. Jedite kada ste najgladniji, a to je između 12 i 15 sati jer tada probavna vatra (agni) najjače gori. Iako smo današnjim životnim stilom poremetili taj prirodni poriv, osluškujete li svoje tijelo, ponovno ćete otkriti tu „podnevnu“ glad.

Današnja loša navika kasnoga glavnog obroka, koji je često između ručka i večere, rezultira brojnim zdravstvenim poremećajima. Količina neprobavljenog otpada (ame) onemogućuje fine razine metabolizma. Jedan od najmoćnijih ajur­vedskih saveznika u detoksikaciji jest gugglu (Cammiphora wighti), biljka koja ubrzava metabolizam i odstranjuje nakupine ame, pogotovo u zglobovima. Također je korisna kod osjetljive sluznice debelog crijeva jer sprečava i olakšava probleme s hemoroidima.

Naglasak na probavi

Probava je složen proces koji nije ograničen na probavni kanal, nego obuhvaća mnogo dublje  fiziološke senzore. Prim­jerice, kada svjesno prinosimo jagodu ustima, uživajući u njezinu mirisu i boji, naša osjetila šalju poruku mozgu koji odmah priprema teren u našem probavnom traktu za prijateljski doček jagode. No ako iste jagode ubacujemo mehanički, dok hodamo i razgovaramo mobitelom, proces počinje drukčije. Da želudac koristi riječi, protestirao bi: „Odakle sad jagode, nisam se pripremio!“

Umjesto toga, šalje nam tjelesnu senzaciju pa nam hrana koju uzimamo na ovaj način teško sjedne. Želite li utjecati na tjelesnu težinu, jedite svjesno, uživajte u svakom zalogaju i tek nakon što dobro sažvačete i progutate jedan, stavljajte drugi zalogaj u usta – nikako prije. Ovo je vrlo djelotvoran način želimo li istinski doživjeti obrok i smanjiti unos hrane na količinu koja nam je doista potrebna.

Svaki okus ima emocionalni ton

Katkad hrana nije ono što nam dois­ta treba. Koliko ste puta osjetili iznenadnu glad na putu prema kući s pos­la i počeli tražiti nešto – bilo što – za jelo? Po mogućnosti ono utješno slatko što će pomoći da se opustite i popuniti prazninu koju osjećate. Za mnoge je život neprestana borba i stres, a osjećaj da u takvom načinu života mnogo toga nedostaje, često pokušavamo zatomiti hranom. Takve iznenadne napadaje gladi teško je kontrolirati, ali još je teže sanirati višak kilograma koji nastaje kao posljedica. U tom je smislu od velike pomoći vrikshamla (Garcinia cambogia), prirodni regulator apetita koji uspješno suzbija napadaje emotivne gladi i pos­pješuje metabolizam masti.

Na sanskrtu, jeziku ajurvedskih spisa, riječ za okus je rasa, što ujedno znači i emocija! Svaki okus ima emocionalni ton koji naši organi prepoznaju kao vibraciju određene hrane. Kad se usklade na istoj frekvenciji, cijeli se svemir priključuje orkestru i simfoniji zdravlja i ljepote.

Gordana Lucija Sibila

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci