Moja ljubavna priča s falafelom

Kada dolazimo iz obitelji koja tradicionalno uzgaja slanutak, prvi susret s falafelom pamtimo zauvijek. Tako je bilo u slučaju naše kolumnistice koja ovo jednostavno, a ukusno jelo priprema često, a jednako često njegove klasične sastojke zamjenjuje drugima – zdravima i cjelovitima. Neka vas njezina ljubav prema falafelu inspirira da u svoj obiteljski jelovnik uvrstite ovo jelo koje će svi zavoljeti

Nisam znala za njega

Dok sam odrastala, nikad nisam čula za falafel, a kamoli vidjela kako se priprema ili probala tu slasnu deliciju. Falafel, naime, nije tipično jelo našeg podneblja niti je tijekom osamdesetih i devedesetih godina bio popularan fast food kod nas, kako je bio, i ostao, u mnogim zemljama u svijetu.

No, budući da se sastojci za falafel kod nas često koriste u kuhanju i dostupni su, a u mojoj se obitelji slanutak desetljećima uzgaja i koristi kao jedna od osnovnih mahunarki za variva i salate, nije bilo prepreka da, nakon što sam se upoznala s tim divnim jelom, krenem s njegovom pripremom i u svojoj kuhinji.

Ljubav na prvu

S falafelom sam se prvi put susrela za života u Londonu kasnih devedesetih godina prošlog stoljeća, tijekom moje osobne misije da otkrijem nova vegetarijanska jela i okuse iz svih krajeva svijeta. Nije bilo pametnog telefona koji bi me usmjerio kamo trebam ići, ni TripAdvisora s preporukama najboljih vegetarijanskih restorana i zalogajnica – tada je istraživanje kulinarske scene velikoga grada bilo jedno sasvim drugačije iskustvo nego je to danas.

Jasno se sjećam te subote koju sam odlučila provesti istražujući raznolike tržnice zapadnog Londona. Shepherd's Bush Market bilo je mjesto gdje se isprepleću razne kulture i obilovao je štandovima i trgovinama hranom s Bliskoga istoka, iz Indije i Pakistana – pravi mali raj za mene!

A onda i kuharica Falafel Forever

U prolazu, jedan je skroman štand privukao moju pažnju pa sam prodavaču postavila nekoliko pitanja o hrani koju nudi, a kada sam čula da izgovara riječ slanutak, znala sam da sam na pravome mjestu. Ono što sam dobila u ruke bilo je nešto sasvim novo i drugačije, nimalo slično nečemu što sam prije jela – vruće pržene okruglice od slanutka koje vire iz meke pita pogače premazane kremastim humusom, uz dodatak ukiseljenih krastavaca i svježeg povrća.

Bilo je to najukusnije i jedno od najjeftinijih jela koje sam do tada pronašla na svojim putovanjima! Znatiželjno sam u prvoj knjižari potražila bliskoistočnu kuharicu i prepisala recept. Od tada istražujem kako napraviti jela slična falafelu, ne samo od tradicionalnih sastojaka nego i varijacije s raznim mahunarkama, žitaricama, povrćem i drugim cjelovitim i zdravim sastojcima. Svoje sam znanje i iskustvo dobila priliku pretočiti u kuharicu Falafel Forever koju je 2017. objavila izdavačka kuća Ryland Peters & Small.

Napravite sami

Kod nas falafel nije toliko egzotičan kao što je to bio nekada i svi smo više-manje upoznati s osnovnim sastojcima i načinom kako se koriste – namočeni mljeveni slanutak, svježe začinsko bilje, malo bliskoistočnih suhih začina, češnjak i sol te neiz­bježno oblikovanje smjese u okruglice i prženje u dubokom ulju dok ne potamne i postanu hrskave.

Iako priprema na prvu izgleda jednostavno, nebrojeno sam puta čula kako se ljudi koji su probali napraviti falafel žale da im se smjesa u ulju raspadne, kako upije previše ulja, da je suha i neukusna te kako ih ovo jelo, zbog korištenja nekuhanog slanutka, napuhuje i stvara probavne tegobe.

I zaista, ima nekoliko ključnih koraka u pripremi falafela kada male pogreške koje napravimo čine razliku između savršenog jela i smjese koja završi u košu za smeće. Zato s vama želim podijeliti sve trikove koji će vam pomoći da se to ne dogodi i da baš svaki put uživate u falafelu spravljenom kod kuće.

10 trikova za idealan falafel

Jednostavnije i lakše: Falafel sa slanutkovim brašnom

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci