Moj se sin ne zna nositi s agresijom vršnjaka

Nikolina ima trogodišnjeg sina kojeg ujesen čeka polazak u vrtić. Zabrinuta je zato što se njezin sin ne zna nositi s agresijom vršnjaka. Dok druga djeca nerijetko zamahnu rukom ili nekim predmetom jedno prema drugome, on stoji po strani i ne pada mu na pamet učiniti takvo što, ali ni uzvratiti, a nakon takvih situacija vidno je uznemiren. Majka ga ne želi učiti da uzvraća istom mjerom, ali ne želi ni da joj dijete bude žrtva druge djece...

Okolina u kojoj odrastamo

Iako bi na ovo pitanje možda adekvatnije odgovorio dječji psiholog, pokušat ću vam, pomoću svojeg iskustva i znanja, približiti djetetov prostor u kojem se nalazi. Poznato je da od samoga rođenja reagiramo na ono što zapisano u našoj DNK, a što kao kompjutorski program definira rad svake stanice i nas u cjelini, čineći nas fascinantnim strojem.

Okolina u kojoj odrastamo daje drugi dio utjecaja na naš razvoj, pomoću kojeg, među ostalim, učimo kako se ponašati, i to u najširem smislu te riječi – od toga kako ćemo komunicirati, na koji način ostvariti nakane pa do toga kako ćemo drugima nametnuti vlastito mišljenje.

Desetogodišnja razdoblja

Kineska metafizika Ba Zi (kineska astrologija ili, kako je neki netočno nazivaju I Ching, što je zapravo druga metoda) smatra da na naš razvoj također utječe trenutak rođenja kreirajući svojevrstan set potencijala i karakteristika tek rođenog djeteta.

Prema Ba Zi-ju, prolazimo kroz desetogodišnja razdoblja, od kojih svako nosi svoju poruku, svojevrsno obilježje onoga što moramo svladati. Ta razdoblja traju deset godina, no ne počinju nužno „okruglim“ brojevima godina starosti, nego unutar prvih deset godina života. Kaže se da dijete prije nego što započne prvo razdoblje, između 1. i 9. godine, još ne iskazuje svoje potencijale, tj. ono još ne reagira svoju sudbinu, nego oponaša vas.

Odraz vas samih

Kad ovo poimanje ljudskog razvoja i života preslikamo na ono što današnja moderna znanost razumije o djetetovu razvoju, vidjet ćemo da je to razdoblje rane mladosti kod svakog djeteta obilježeno velikim upijanjem i oponašanjem okoline. Vaše će dijete reflektirati vaše ponašanje i energiju, način na koji reagirate u pojedinim situacijama. I iako mi je ovako „naslijepo“ teško nešto tvrditi, možda vaš mališan reflektira vaše pacifističke poglede na svijet.

Ipak, ušavši u svoje prvo desetogodišnje razdoblje, vrlo brzo će početi reagirati svoju sudbinu i možda ćete ugledati novo lice za koje niste bili svjesni da postoji. Sugerirao bih da ga, bez obzira na ono što ga čeka „okrutan svijet“, učite vlastitom svjetonazoru jer to će biti svijet u koji će on izrasti. Sve lekcije koje ste u životu dobili možda vam se naoko čine nevezane uz vaše dijete.

Utjeha i utočište

Izazovi koje ste prošli i prolazite, primjerice, na radnom mjestu u obliku borbe za priznavanje vaših zasluga, podrška suradnika, ugled i priznanje u društvu, izazovi u vašim intimnim odnosima, sve su to energetske lekcije koje su zapamćene u vašem energetskom polju u obliku svojevrsne snage i samouvjerenosti. Sve one izazove koje niste prošli nećete moći prenijeti na svoje dijete, no ne brinite, to je način na koji nam Priroda i Svemir pomažu da unapređujemo našu vrstu. Posredno i neposredno, bit ćete prisutni uz dijete u ovim izazovima i pomoći mu svojim spoznajama.

Kao svaka majka, htjeli biste ga pripremiti za životne izazove na način da iz njih izađe neokrznut. Ipak, nećete i ne trebate moći zaštititi ga da se ne opeče u nekima od njih. Prošavši to iskustvo, postat će snažniji, a otac i vi ćete mu biti kao utjeha i utočište u kojem će se vratiti u ravnotežu.

Kad je riječ o povratku u ravnotežu, istražujući što struka govori o ovome problemu, naišao sam na prekrasan tekst o tome kolika je važnost opuštanja za dijete (Nina Vela Vrabec, dipl. soc. i pedagoginja, www.oc-pgz.hr/clanci…­znost_opustanja.html) jer stres, buka, mnoštvo obaveza i odsustvo opuštanja dovodi do osjećaja bespomoćnosti i ovisnosti.

Učite ga iz svojeg iskustva

Možda će u početku vaš mališan i biti okružen agresivnijom djecom, no ne zaboravite da on dolazi naoružan vašim znanjem i energijom te čim nauči komunicirati na vaš način, znat će se izboriti za svoje mjesto. Učite ga prema onome što ste i sami prepoznali u vlastitim životnim situacijama pa i tome da, zašto ne, učini ono što možda sami niste uspjeli, ali ste prepoznali kao pozitivno. Na neki način, vaše će vam dijete biti ogledalo i potaknut će vas da ponovo razmislite o pojedinim stavovima, nadopunite ih te tako i sami narastete.

Neke od tih slika možda vam se neće svidjeti, no sjetite se da ste i vi u cjeloživotnom obrazovanju i duhovnom rastu te mu pristupite s veseljem. Briga, tjeskoba i pesimizam samo će vam otežati ovaj rast. Riješite ih se tako što ćete i sami prakticirati relaksaciju jer ona nije korisna samo za najmlađe. Tehnika je gotovo bezbroj, a energetsku relaksaciju koju podučavam možete raditi zajedno sa sinom i od nje i vi sami imati dobrobiti. Želim vam svu sreću i puno ljubavi u rastu i podizanju vašeg mališana!

Mirko Vragović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci