Mango i papaja: Osnovne karakteristike i savjeti za kupnju

Mango i papaja nisu česti u našoj prehrani, no svakako ih vrijedi uvrstiti u jela i napitke. Naša kolumnistica Dunja Gulin njihov je veliki ljubitelj, stoga u ovom broju donosi zanimljive informacije o ovom egzotičnom paru

Kad jesti tropsko voće?

U savjetima i preporukama o zdravoj prehrani često ćete naići na podatak da trebamo jesti lokalno uzgojene i sezonske namirnice. S time se potpuno slažem jer s nutritivnog i ekološkog aspekta to itekako ima smisla i u svakodnevnoj prehrani.

No što je s voćem koje nije iz naših krajeva, a dostupno nam je u supermarketima tijekom cijele godine?

Jasno je da egzotično voće koje dolazi iz dalekih tropskih krajeva nije lokalno uzgojeno i ne bi trebalo biti dio svakodnevne prehrane ljudi koji žive u umjerenom pojasu, no ljeti ga, za razliku od drugih godišnjih doba, možemo smatrati sezonskim jer su ljetni vremenski uvjeti kod nas najsličniji onima u kojima to voće raste. Stoga, ljeti nemojte zazirati od egzotičnog voća i priuštite si poneku tropsku voćku, a neka to, osim dobro poznatih banana, ananasa, kivija i kokosa, budu i manje poznati, ali jednako nutritivno bogati i ukusni - mango i papaja.

Na izvoru

Kako je postalo uobičajeno da i ljudi iz Hrvatske putuju na zimski odmor u tropske krajeve, mnogi su se, pa tako i ja, s ovim voćem prvi put susreli na nekoj od egzotičnih destinacija. Svoj sam prvi slasni mango, svježe očišćen, kupila u malom kiosku s voćem na meksičkom otoku Cozumel. Jednako ukusni bili su i mali sočni plodovi manga koje sam za sitne novce kupila na lokalnoj tržnici u malom gradiću Hoi An u središnjem Vijetnamu, dok je vrlo zreli mango, na koji sam naišla u trgovini u jamajačkom gradu Ocho Rios, izgledao drugačiji bojom, ali me i on oduševio svojim bogatim slatkim okusom.

Za razliku od manga, češće čujem da papaju ljudi na prvo kušanje baš i ne vole. No moje je iskustvo i s ovom voćkom pozitivno jer sam u svojoj prvoj kupnji bila u društvu jednog iskusnog američkog kulinarskog stručnjaka i ljubitelja papaje. Zajedno smo na karipskom otoku Saint Martin otišli do štanda na kojem se prodavala najbolja papaja na Karibima, kupili poveći primjerak te ga odmah očistili i pojeli! Od tada cijenim bogat okus svježe papaje, a i sam pogled na to zrelo, žarkonarančasto-crveno meso privlači i ukazuje na njenu hranjivost.

Po povratku u Hrvatsku, mnogi će poželjeti nastaviti jesti ovo voće, no mango i papaja kupljeni kod nas najčešće nisu ni sjena voća koje možemo kušati u tropskim krajevima. Glavni razlog je to što nisu svježe ubrani i potpuno zreli, a nemamo ni dovoljno iskustva da bismo odabrali najbolje od onoga što nam se nudi. Evo mojih savjeta za uspješnu kupnju, skladištenje i upotrebu manga i papaje te jedan slasni recept za detoksicirajući napitak koji će vas, nadam se, oduševiti.

Kupnja

Kako je egzotično voće poput manga i papaje kod nas manje poznato, rjeđe se kupuje i kupcima je teško odrediti je li spremno za konzumaciju ili još treba dozrijevati, u nekim se supermarketima mogu pronaći zasebno zapakirani mango i papaja s oznakom ready to eat (spremno za jelo).

Voćke u takvim pakiranjima nešto su skuplje, ali ova naljepnica garantira da su dovoljno zreli, tj. spremni za jelo, nedavno ubrani i transportirani avionom. No, nećete svugdje naći ovako označene plodove, pa je važno da i sami znate neka pravila biranja. Za mango i papaju vrijede različita pravila što se tiče izgleda i biranja najboljih plodova, pa pripazite na sljedeće detalje...

Mango

  • Ovisno o vrsti, mango dolazi u različitim nijansama, pa boja nije pouzdan pokazatelj zrelosti: neke vrste imaju crvenkastu koru, no to nije znak da su zreliji od plodova žute ili zelene boje.
  • Zrelost se najbolje prepoznaje po mekoći: plodovi neoštećene i čvrste kore koji su lagano meki na dodir zreliji su od potpuno tvrdih plodova. Ustvari, prilikom biranja zrelog manga vrijede jednaka pravila kao i pri biranju bresaka, nektarina ili avokada.
  • Ponekad se zrelost može provjeriti prema mirisu - zreli mango ima slatkast voćni miris kod peteljke
  • Ako je mango gnjecav, nemojte ga kupiti bez obzira na sniženu cijenu - vjerojatno je prezreo ili je već započeo proces truljenja.

Papaja

  • Jednako kao i mango, tvrda papaja je nezrela i treba pričekati da dozri. Zrelost se može provjeriti dodirom - kad omekša na dodir, spremna je za konzumaciju.
  • Za razliku od manga, zrelost papaje možemo provjeriti i prema boji: nezreli su plodovi zelene boje, poluzreli plodovi prošarani su zelenom i žutom bojom, dok je potpuno zrela papaja žarke žute boje i može imati pokoju smeđu mrljicu na kori.
  • Prezrela papaja vrlo je meka na dodir, gnjecava, kora je prepuna smeđih mrljica i pukotina. Takve papaje izbjegavajte, osim ako ih namjeravate iskoristiti isti dan.

Zanimljiv je i podatak da se mango i papaja svake godine nađu na listi „čistih 15“, popisu voća i povrća kod kojih postoji najmanja vjerojatnost da sadrže visoke koncentracije ostataka pesticida. To znači da se ne morate pretjerano brinuti ako su konvencionalno uzgojeni, za razliku od npr. jagoda, jabuka ili grožđa koji su vrlo zagađeni, pa je bitno da budu iz organskoga uzgoja.

Dozrijevanje i skladištenje

Budući da ovi plodovi dolaze iz tropskih krajeva i dugo vremena provode u transportu, beru se još nedozreli i takvi često završe na policama naših trgovina. Evo kako ih je najbolje čuvati i iskoristiti nakon kupnje...

  • Čuvajte nezrele plodove na sobnoj temperaturi jer će nastaviti dozrijevati i postat će slađi i mekši u roku od pet do sedam dana, a ljeti i brže.
  • Kako biste ubrzali dozrijevanje, nedozreli mango ili papaju umotajte u papir ili stavite u papirnatu vrećicu.
  • Ako vam se žuri, dozrijevanje ćete ubrzati ako ih skladištite u papirnatoj vrećici uz zrele banane, ali u tom slučaju potrebno je nekoliko puta dnevno provjeriti zrelost da voćke ne bi prezrele. To se može lako dogoditi ljeti kad su sobne temperature više od 25 °C.
  • Zrele plodove manga i papaje možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana ako ih nakon dozrijevanja ne stignete odmah pojesti. U hladnjaku nemojte čuvati nezrele plodove jer to usporava ili potpuno zaustavlja proces sazrijevanja.
  • U trgovinama u Hrvatskoj, zbog manje popularnosti ovog voća, često se već potpuno zreli mango i papaja mogu naći na sniženju - iskoristite priliku i kupite ih u većoj količini jer su inače poprilično skupi! Ogulite ih, očistite i narežite na kocke i zamrznite. Odličan su dodatak smoothiejima jer im daju dodatnu slatkoću i kremoznost, a ljeti ih nije ni potrebno odmrzavati prije miksanja u blenderu.
  • Zamrznute kockice manga i papaje iskoristite u roku od šest mjeseci.

Rezanje, upotreba i posluživanje

  • Prije rezanja plodove obavezno dobro operite spužvicom i tekućom vodom.
  • Meso manga čvrsto je povezano s velikom središnjom košticom pa je rezanje zahtjevnije od drugog voća: oštrim nožem režite neoguljeni mango po dužini s lijeve i desne strane, tik do koštice, zatim u svakoj polovici nožem zarežite trakice po dužini ili kockice, a da ne oštetite koru, pa žlicom izdubite meso. Ostatak mesa oko koštice šteta je baciti pa ga možete oglodati, ali imajte uza se zubni konac jer duga vlakana manga lako zapnu među zubima!
  • Čišćenje papaje je jednostavnije: najbolje ju je oguliti guljačem, prepoloviti i žlicom izdubiti koštice
  • Koštice papaje su jestive i zdrave pa se mala količina također može dodati u smoothie, no nemojte pretjerati jer su gorkasta okusa.
  • Papaju za salatu narežite na kockice, za užinu na šnite, ali meso papaje obavezno prije posluživanja poškropite sokom nekog citrusa, što će neutralizirati pomalo neugodan miris i neobičnu aromu koja je inače mnogima odbojna.

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci