Malo nije dovoljno - pristajete li na "mrvice" u odnosu?

Koliko dajete, a koliko primate? Jeste li povrijeđeni kada partner ne vodi računa o vašim potrebama? Vodite li vi o njegovima? Ako je davanje i primanje u odnosu nesrazmjerno, ne pati samo onaj koji daje više. Onaj koji prima ostaje zakinut za osobni razvoj i razumijevanje drugih. Stoga, preispitajte svoje pozicije u odnosu!

Muškarac ne želi, žena ne želi

Osobe koje vole davati i koje puno misle na potrebe drugih često se nađu u vezi s partnerom koji im ne uzvraća jednakom mjerom. Ta neuzvraćena pažnja ili nesudjelovanje u zajedništvu može se manifestirati na puno različitih načina.

Na primjer: otac ne želi ustajati noću dok dijete plače pa je taj teret uvijek na majci; žena ne želi selidbu u zajednički stan, već radije ostaje živjeti sama; muškarac je nezainteresiran za ženinu potrebu za više nježnosti; žena zarađivanje novca u cijelosti prepušta muškarcu; muškarac ne sudjeluje u pospremanju stana; žena koja u svim dogovorima sebe stavlja na prvo mjesto...

Primjera je puno, a za onog partnera koji se daje više osnovno pitanje u svim ovim primjerima je: „Koliko je mom partneru stalo do mene?“

Oni koji daju puno trajno pristaju na malo

Neki partneri pokazuju puno ljubavi i nježnosti, ali samo dok je sve u redu. Čim nastanu problemi, teret prepuštaju svom partneru jer se sami ne snalaze, ne žele preuzeti odgovornost ili su jednostavno naučili računati na pomoć.

Ima i onih partnera koji su vrlo korektni u dogovorima i uz partnera su kad mu je potrebno pružiti pomoć, ali ograničavaju bliskost te nisu u stanju dati i primiti puno nježnosti i topline. Neki, pak, izbjegavaju kuhanje i pospremanje, ali s partnerom odgovorno planiraju budućnost.

Kombinacije su različite i mješavina dobrih i loših strana odnosa može dovesti do toga da osobe koje vole davati i puno misle na potrebe drugih trajno pristaju na manje. Upravo zato što vode računa o partneru te se osobe trude razumjeti nerazumijevanje koje partner pokazuje za njih.

Tražim li previše?

Prijeći će preko toga što ih partner „ne doživljava“ i opravdat će njegove sitne sebičnosti. Kad se osjete zakinutima ili nezadovoljnima, pitaju se: „Tražim li previše?“ Stalno će se vraćati na ono što je u njihovoj vezi dobro jer ih razmišljanje o prekidu suočava s novim pitanjem: „Imam li ga pravo povrijediti?“

Upravo zbog ovakvog razmišljanja, oni koji su za svog partnera spremni učiniti više nego što je on spreman učiniti za njih često u takvoj vezi ostaju do kraja života. Mireći se s granicama bliskosti ili zajedništva koje im partner postavlja, osjećaju manjak ljubavi, ali se na to navikavaju i traže grešku u sebi.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci