Ljubavnici i energetski dug

Ema ima 25 godina i posljednjih godinu dana nalazi se u zamršenom ljubavnom odnosu s deset godina starijim muškarcem koji je u braku i ima malo dijete. Iako nikad nije mislila da će se naći u ulozi ljubavnice, njihov se odnos, malo-pomalo, u to pretvorio. Ema je mlada i još ne želi obaveze poput braka i djece, no svejedno je muči budućnost takvoga odnosa. Zaljubila se i ne želi ga izgubiti, osobito ne dosađujući mu pitanjima hoće li se rastati i što će biti s njima. On o svojoj ženi nikad ne priča i ne spominje razvod, no očito je nezadovoljan svojim obiteljskim životom. Ima li Mirko kakav savjet za nju?

Naši stari bi rekli „Tko se s vatrom igra, taj se i opeče“ i čini mi se da se vama to doista i dogodilo. Ljubavna vatra vrlo je privlačna i kad je osjetimo, ona nas vuče kao leptire svjetlo petrolejke. U ljubavi smo slijepi, ne vidimo daleko, vjerujemo da sve prepreke možemo nadići. No, govorimo li o sretnom završetku, onda postoji još jedna narodna: „Za ljubav je potrebno dvoje“. Oba partnera moraju željeti prevladati te prepreke.

Zapostavljanje i udaljavanje

Niti sam osoba koja osuđuje, niti mislim da se u vašem ljubavnom trokutu ima što osuđivati. Svi sudionici su odrasle osobe i kao odrasle osobe trebamo dovoljno razviti svoja osjetila da bismo osjetili fine promjene u ljubavno-partnerskoj ravnoteži. I vaš ljubavnik i njegova supruga imaju jednaku odgovornost kao i vi, iako možda mladić ima nešto više „putra“ na glavi. Sigurno će se netko zapitati otkud mi tako pomirljiv ton prema preljubnicima, kako to da ne žalim suprugu?

Vjerujem da svatko od nas treba kroz život kročiti svjesno. Kada živimo svjesno, onda osjećamo i najmanje promjene u Polju, da tako opišem sveukupnost djelovanja naših ljubavi, akcija i misli. Ako smo iskreni, priznat ćemo da ponekad – preopterećeni poslom i obavezama – jednostavno ne primjećujemo svoju drugu polovicu ili je zapostavljamo. Ne mislim da u tim razdobljima partner ima dopuštenje da nas prevari, nego je jednostavno to period u kojem će se stvari moći dogoditi, a da ih ne primijetimo. Može se dogoditi udaljavanje.

Vrlo često se iz tog razdoblja vratimo i nastavljamo partnerski život kao da se ništa nije dogodilo. No dogodilo se, i to nešto vrlo važno – oba partnera u međuvremenu su se malo promijenila. Ona druga strana se možda malo pomaknula u nekom drugom smjeru. I možda to nije nešto zamjetno, no nakon nekoliko takvih perioda udaljavanja i vraćanja, promjena postane već tolika da ne osjećamo poznavanje i bliskost, nego se sve više osjećamo kao stranci. To je početak kraja. Neki od nas će se u tom trenutku više okrenuti svojim obavezama, neki piću, neki hrani, a neki – drugim ljudima. Samo zato što smo jedni druge počeli zanemarivati, zbog posla, zbog djeteta, zbog obaveza… Obrazloženja i opravdanja je bezbroj, a rezultat je samo jedan – loš.

Loša investicija

Eto, draga Ema, to je pošlo po krivu u braku vašeg ljubavnika i njegove supruge. I makar nemam ništa protiv da se vas dvoje družite, vjerujem da je pogrešno svoju energiju ulagati u nešto što nije investicija koja će vam se vratiti. Ne na onaj sebičan način, nego vrlo jednostavno, vrlo ljudski i korektno, vratiti uzvraćenom ljubavlju. Računati na to da će vaš ljubavnik ostaviti suprugu i dijete i doći k vama prilično je iluzorno, tim više što i sami nemate takvih očekivanja i namjera.

S druge strane, osoba koja jednu godinu zapravo prilično profesionalno krije svoju vezu i stručno izbjegava istinu, nije osoba koju bih sam sebi poželio poslije u životu. I pritom ne mislim na to da će vas možda jednog dana varati – znamo da život piše romane i priče znaju biti doista nevjerojatne, pa možda i vaša veza bude zaista uspješna – nego mislim na svojevrstan energetski dug koji ima prema svojoj supruzi i njihovom djetetu. Budete li zajedno, morat ćete ga zajedno vraćati i ljubavlju prema tom djetetu i razumijevanjem prema njegovoj ženi. Razumijevanjem koje – ako želite sretan i miran život s njime – ide tako daleko, da pomognete ljubavniku u tome da se njegovi odnosi s njegovom tad bivšom ženom u potpunosti harmoniziraju. Dakle, da ga ona ne mrzi, nego ga emotivno i energetski pusti da ode k vama.

Nisu to jednostavne stvari koje bih vam poželio za početak vašeg zajedničkog života. Da se vi vidite s njime i ne možete zamisliti život bez njega, rekao bih – samo naprijed! Ovako, ipak se zapitajte u što dirate. Možda vi otpustite njega i pomognete mu da se sretno vrati ženi, počne rješavati probleme u svom braku i zaboravi vas. Pa ako sudbina bude htjela da se jednoga dana ponovo sretnete – neka tako i bude!

Mirko Vragović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci