Ljubav ili (ne)ugodna navika?

Petra (43) je deset godina u braku. Suprug i ona različitih su temperamenata, bioritmova i ukusa, ali ona na to gleda kao na nadopunjavanje. On u posljednje vrijeme u svađama povlači pitanje razvoda i govori da nemaju zajedničkih točaka te da ga ona ne voli. Ono što ona smatra iskazima ljubavi (fino skuhan ručak, nježnost) on smatra banalnostima govoreći da ne osjeća dubinsku bliskost. Pita se je li njezino ustrajanje na braku idealizam ili ispravan stav da idealan odnos ionako ne postoji...

Odustati ili ne

Vjerujem da bi mnogi rekli da se spakirate i odmah odselite od čovjeka koji vam na sve načine govori da vas ne voli, no ova kolumna neće vam dati odgovor na pitanje: ostati ili ne, nego će vam pomoći razumjeti zašto ste u toj situaciji.

Svima nam je slično u bolnim situacijama – željeli bismo da se što prije razriješe i da bol prestane, te da se sve vrati u prvobitno stanje. Slično funkcioniraju kompjutorski Windowsi kad stvari pođu po zlu. Računalno iskusniji znat će da kad vam Windowsi ponude da pokušaju stvari vratiti na posljednju dobru poznatu konfiguraciju, to rijetko pomogne i stvari se zapravo još više pokvare i zakompliciraju.

Želja s obje strane

Prvi izazov je da odolite ovom porivu i stavu kako je to samo problem koji treba brzo riješiti. Napravite mali odmak od trenutačne situacije u kojoj ste se zatekli, dajte si stanku u kojoj ćete se napuniti energijom – bilo da preko vikenda odete k prijateljici, rodbini ili se posvetite samo sebi, a da se ne fokusirate na supruga.

Drugi izazov je u tome da shvatite kako za sve treba dvoje. Želite li da se taj brak održi, za to treba postojati želja s obje strane. Dakle, ono što možete napraviti jest pokušati probuditi njegovu želju da se stvari poprave. Treći izazov nalazi se u činjenici da je izuzetno teško, gotovo nemoguće mijenjati druge.

Čak i u ovoj situaciji gdje ste me pitali za pomoć, ja vas ne mogu promijeniti, nego samo dati sve od sebe da vam prikažem tu situaciju iz drugog kuta. Ako doživite spoznaju, ona će vas promijeniti, a ne ja. Dakle, na granici nemogućeg je da promijenite svog supruga kritizirajući ga ili čak misleći u sebi što bi on trebao ili ne bi. Jedina osoba koju možete promijeniti ste vi.

Što vas povezuje?

Čitajući vaše pismo, zapitao sam se na koji način vidite da vas suprug voli ako se ovako negativno prema vama ponaša. Postoje li trenuci koje niste opisali, a u kojima on to izražava? Ako postoje, iskoristite te situacije da prepoznate njegovu ljubav te mu kažite kako uživate u njoj. Često se s vremenom odviknemo od iskazivanja zahvalnosti za ljubav i prijeđemo u prešutnu zadovoljnost koja, naravno, postane tiša od glasova kritičnosti kojom ispunjavamo svoju bračnu svakodnevicu.

Nadalje, u tim trenucima ljubavi upitajte ga što bi ga usrećilo s vaše strane. Jasno mi je da ne možemo svi imati isti ukus u filmovima i glazbi, ali ako svatko gleda svoje filmove i sluša svoju glazbu, odlazi na svoj posao i na svoju sportsku aktivnost, pri čemu samo spavate i jedete na istoj lokaciji, pitanje je što će vas povezivati i što će održavati vatru u ognjištu mjesta koje zovete dom. Prestanite s kuhanjem ručka, a počnite s aktivnostima koje će vas doista zbližiti. Ne mislim, naravno, da morate prestati jesti kuhanu i finu hranu, ali nemojte očekivati da će vas ona sama po sebi zbližiti.

Razvod u ljubavi

Ako on i nakon vaših napora odbija suradnju, prihvatite njegovu odluku da se razvedete. Vama nije mjesto uz nekoga tko vas ne želi. Nema goreg stanja nego biti u odnosu u kojem vam osoba šalje negativnu energiju. Ne samo da nećete biti sretni, nego postoji mogućnost i da se razbolite jer takva stanja tijelo može podnositi neko vrijeme, no ne zadugo.

Ako se odlučite razvesti, pokažite i u tome poštovanje i zahvalnost. Nakon što šok prođe, radite na tome da ponovno probudite ljubav prema suprugu i da ga iz te ljubavi pustite da ode gdje će mu biti bolje. Ljubav o kojoj govorim je univerzalna ljubav, ona koja nas puni. Ako ga mrzite, prezirete ili žalite, takve emocije će vas prazniti dok od vas ne ostane ništa. Vi zaslužujete ljubav i ako je želite, pronađite je u drugom čovjeku. No ispraznite li se sad, od vas neće ostati ništa što možete pružiti nekom novom partneru, a zbog toga nikoga novoga nećete moći privući u svoj život.

Naša prva obveza jest da sebi pružimo ljubav. Produžetak svemira, ljubav, punit će nas i tek ćemo onda imati što dati. Petra, odlučite postati sretni i napraviti sve da tu sreću dovedete u svoj život. Ponekad to znači napraviti veliko pospremanje i odlučiti što ostaje, a što odlazi. Želim vam sve najbolje u vašem podvigu!

Mirko Vragović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci