Kretanje ima dublji smisao

Kretanje omogućuje izbacivanje toksina iz organizma, ali i jačanje spone između tijela i duha te usmjeravanje energije tamo gdje je potrebna

Ljudsko je tijelo stvoreno za kretanje. Dok dan započinje svitanjem, naša fiziologija priprema se za aktivnost. Pojačava se rad hormona i stvaranje sluzi koja podmazuje i štiti zglobove od nadolazećih opterećenja. Kasno ustajanje i izležavanje u krevetu završit će loše. Pripremljeni, neiskorišteni „amortizeri“ postaju kruti, tijelo ukočeno, a bezvoljnost i tromost postaju obilježje svakog pospanca. Dugotrajna navika kasnog lijeganja i još kasnijeg ustajanja remeti energiju vate koja regulira kretanje što, prije ili poslije, uzrokuje reumatske smetnje.

Svijest i fiziologija

Ranije buđenje i određena jutarnja aktivnost stvaraju stabilnu ravnotežu hormona i razine šećera u krvi te potiču metabolizam mas­noća. U jutarnjem ciklusu između 6 i 9 sati prirodno smo spremni za pokret. Naš živčani sustav složena je i inteligentna struktura koja međusobno povezuje i koordinira razmjenu svih informacija. Tako možemo slobodno reći da je svaki pokret komunikacija između tijela i duha. Zbog međusobno povezane biološke inteligencije koja teče kroz tijelo, kad djelujemo na jedan dio, uvijek istodobno utječemo i na sve ostalo.

Usvajanjem novih obrazaca kretanja (joga asane) i vježbi disanja (pranajama) možete za svoje zdravlje učiniti dvije stvari: pojačati izbacivanje toksina (ame) i, što je važnije, pojačati sponu između svijesti i fiziologije. Kada naučimo kako se energija kreće u tijelu, možemo to kretanje usmjeravati u korist zdravlja.

Kretanje je izraz života

Cilj vježbi trebao bi biti više od pukog bildanja mišića ili smanjenja težine. U drevnim kulturama vježbanje je imalo dublji smisao – duhovnu komponentu koju i danas nalazimo kod izvornih majstora borilačkih vještina. Primjerice, kung fu majstori provode sate lomeći ciglu, ne radi vještine, nego radi otkrivanja svog punog potencijala koji vodi prosvjetljenju.

Kretanje je izraz života i sve što onemogućuje taj izraz umanjuje životnu radost.  Kako ćemo biti vedri i rados­ni ako su nam leđa bolna, vrat blo­kiran ili zglobovi „zahrđali“?

Toksične blokade

Popularni naziv za sve bolove u mišićima, tetivama i zglobovima jest reuma. Uzrok reumatskih oboljenja ajurveda nalazi u nagomilanim, vremenom otvrdnulim toksičnim blokadama (ama). Ako se ama redovito ne izbacuje, ona pronalazi put prema dubljim slojevima tkiva i postaje otpornija na uklanjanje. Kada se spusti na kosti, nastaju kronične tegobe praćene upalama tkiva.

U starim ajurvedskim receptima redovito se spominje tamjan kao ljekovita pomoć kod bolnih reumatskih upala. Vruće upaljene zglobove olakšat će i mazanje svježim domaćim jogurtom. No treba imati na umu da je liječenje tako dubokih poremećaja dugotrajno i da zahtijeva temeljitu promjenu životnih navika.

Gordana Lucija Sibila

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci