Korijen strahova

Krsto (22) studira i bavi se sportskim plesom te ostvaruje vrlo dobre rezultate na natjecanjima. No kad god mora napraviti nešto izvan sigurnog i poznatog, poput nastupa na turniru, danima osjeća se loše, ne može normalno funkcionirati, preznojava se, srce mu lupa... Slično se događa kad nekomu mora reći „ne“. Svi su se simptomi pojačali nakon što mu je prije tri i pol godine otac iznenada preminuo od infarkta. Otad se boji i za svoje zdravlje

Zaustavljena energija u srčanom meridijanu

Problemi s izlascima iz sigurne zone, u izražavanju suprotnoga stava, kao i potreba da udovoljite svima oko sebe te otac sa sličnim problemima, svi oni nose zajednički nazivnik – blokiran srčani meridijan. Razlog zbog kojeg je nastupila blokada u srčanom meridijanu, osim energetske „građe“ vašeg tijela i stresa zbog smrti roditelja, može biti u činjenici da ste to naslijedili od oca.

Naime, odrastajući uz njega, osim što ste oponašali njegov način komunikacije, vaše je tijelo preslikavalo i njegovu energetsku sliku. Kako nije komunicirao o problemima koje je osjećao, njegovo se tijelo moralo boriti s velikom količinom zaustavljene energije u srčanom, odnosno – kako ga još neki nazivaju – komunikacijskom meridijanu.

Ta energija vatre koja se zadržavala počela je „otvrdnjavati“ kako je on stario i nakupljati se u njegovu meridijanu srca, slično kao što se plak zadržava na stijenkama naših arterija. I baš kao što plak onemogućava pravilnu funkciju arterija i može dovesti do kompletnog začepljenja, tako i zadržana potrošena ili negativna energija dovodi do blokade srčanog meridijana. Na vanjskoj razini to izgleda kao nezainteresiranost, manjak komunikacijskih vještina i nevoljnost da se osoba pozabavi negativnim u odnosima.

Reći "ne"

Tjelesne su manifestacije spomenute blokade lupanje srca, znojenje i osjećaj pritiska u srčanom predjelu s obzirom na to da začepljeni meridijan, koji inače opskrbljuje taj dio tijela energijom, više to ne čini ili čini sporadično. Pri svakom većem stresu – kao što su nastupi, ali i situacije kada se moramo suprotstaviti svojim stavom i izreći istinu – naše tijelo treba veće količine energije i provodi ih, a smanjeni kapacitet meridijana uzrokuje spomenute boljke.

Činjenica da vas oduvijek privlači ples i da se njime aktivno bavite pokazuje da vam energija vatre odgovara i da plesom izvrsno izražavate svoje ideje. Dobro je što ste prepoznali taj svoj potencijal i iskoristili ga s obzirom na to da bavljenje plesom jača energiju vatre u našem tijelu i pomaže da „provjetrimo“ svoj srčani meridijan. Pa ipak, nije dobro imati ni velik kontrast u životu – s jedne strane snažno poticati i jačati svoj srčani meridijan i vatru, a s druge tu energiju obuzdavati i kočiti u privatnom životu. Vaš strah od bolesti i fizički problemi u situacijama kad morate reći „ne“ zapravo su glas vaše intuicije koja vam sugerira da se trebate pozabaviti i tim dijelom sebe u kojem ne briljirate.

Drevna vježba

Situacije javnih nastupa riješit ćete jednostavno ako se počnete baviti nekom meditacijom ili relaksacijom jer ćete tako ojačati svoj cjelokupni energetski sustav. A kad osjetite da vas hvataju simptomi koje ste opisali, sjetite se da je to blokada u srčanom meridijanu koju morate „propuhati“. Duboko udahnite, polako ispuštajte zrak na usta pokušavajući izgovoriti trajno slovo „h“ duboko iz ošita (nešto kao khhhhhhhhh) – to je jedna drevna vježba iz qi gonga za izbacivanje suviška vatre koja se zadržala u gornjem dijelu našega tijela.

Strah koji dolazi iz tih situacija prisutan je samo zato što su to područja koja još niste osvojili. Zato vam savjetujem da vizualizirate svoje srce i da se zapitate želite li i dalje govoriti neistinu te tako nastaviti blokirati svoju enormnu vatru ili pronaći način i izreći svoj stav. Možda se vaš stav ljudima neće svidjeti, no kad jednom otkrijete čudo govorenja istine i dovedete ga u svoj život, vidjet ćete da ništa drugo nije toliko vrijedno koliko istina i osjećaj sreće kojim nas ona ispunjava. 

Mirko Vragović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci