Kenan Crnkić: Planovi i želje DOISTA se mogu ostvariti!

Koliko ste puta odustali od svojih planova i želja? Sensin kolumnist dr. Kenan Crnkić ukazuje nam na skrivene sabotere našeg napretka i korak po korak otkriva put djelovanja koje zaista garantira promjenu - i razmišljanja i djelovanja. Aktivirajte moć podsvijesti i osvijestite činjenicu da se planovi (i želje) doista ostvaruju

Svi padamo na primjeni

U vojnoj doktrini, kao i teoriji menadžmenta koja je na istoj nastala, uči se kako svi veliki planovi i grandiozne strategije padaju na implementaciji. U svojoj knjizi 7 tajni uspjeha detaljno sam opisao kako putem tzv. SMARTI metodologije ispravno definirati 10 jednogodišnjih ciljeva, koji se odnose na četiri ključna životna područja, te potom odabrati i zaokružiti najvažniji cilj, kao i važnost da isti budu definirani u pisanome obliku jer samo se na taj način aktivira neograničena moć podsvijesti.

Na Harvard Business School, istraživanjem dugim 10 godina, dokazano je da tri posto najuspješnijih ljudi na svijetu koristi upravo navedeni koncept, a da svi ostali rade za njih.

Nikad nećete uspjeti dok ne promijenite nešto od onoga što radite svaki dan

 Moj prijatelj Brian Tracy (motivacijski govornik i autor brojnih self-help bestselera, op. urednika) davno je konstatirao kako jasnoća ciljeva čini 80 posto uspjeha. Točno definirani ciljevi djeluju na nas kao magnet. Privlače nas k sebi i druge k nama. Iako točno definirani ciljevi, prema mom mišljenju, predstavljaju jedan od najvažnijih čimbenika uspjeha u bilo kojem polju života, oni su samo jedna strana kovanice koja svoju punu vrijednost dobiva drugom stranom – njihovom svakodnevnom primjenom.

Moj mentor, sjajni dr. John C. Maxwell, svoju bestseler knjigu Today Matters posvetio je upravo tome. Bit knjige najefektnije se može ilustrirati njegovom poznatom izrekom „Nikad nećete uspjeti dok ne promijenite nešto od onoga što radite svaki dan. Tajna uspjeha krije se u svakodnevici.“ Bitka za ostvarenje dugogodišnjih ciljeva vodi se svakog dana iznova i jedni način da ih ostvarimo krije se u zakonu kontinuiteta, prema sustavu: dan za dan.

Tri dnevne liste koje ostvaruju svaki cilj

Želeći vam pomoći da to ostvarite, u ovoj kolumni donosim moćnu i provjerenu 3S formulu koja se sastoji od tri dnevne liste pomoću kojih ćete sigurno i pouzdano ostvariti svaki svoj cilj.

STOP DOING lista (Stop) – Ovo je prva lista koju trebate napraviti. Ona se sastoji od deset stvari koje trebate prestati raditi. Do svoje 17. godine u prosjeku 154.000 puta čujemo riječ „ne“ (ne to, ne tako, ne...) te nije čudno što, u osnovi, većinu vremena živimo u tzv. negativnostima. Kao kad pitate mladu djevojku kakvog bi supruga željela imati, najčešći je odgovor „Neću da pije, neću da me tuče...“ Tek nakon što iscrpi sve ono što taj netko ne treba biti i raditi, djevojka navodi one osobine koje bi željela da njen suprug ima.

Svijest se sastoji od onog čemu težimo, a podsvijest od onoga od čega bježimo. Velika tajna upravo se stoga krije u tome da se prvo definira ono što moramo prestati raditi, a tek onda što trebamo raditi.

TO DO lista (Success) – Ovo je popis onoga što trebamo činiti da bismo postigli cilj. To je popis uspjeha i svima je dobro poznat. Moj prijedlog je da, unatoč brojnim aplikacijama, koristite olovku i papir. Navečer napišite na papir stvari koje trebate sutra napraviti te ih poluglasno ujutro ponovo pročitajte i pristupite dnevnom izvršavanju prema kriteriju važnosti, a ne hitnosti svake točke.

TO BE lista (Significance) – Ovo je lista postajanja. Sada nije toliko važno što ste u životu postigli koliko je važno ono što ste, postižući to, postali. Ova se lista naziva i listom smisla ili svrhe, a svrha života oduvijek je bio život sa svrhom.

kenan crnkićdr. kenan crnkić, autor bestselera na temu uspjeha i sreće i motivacijski govornik; www.drcrnkic.orgTermin sa samim sobom

Definirajte, na svakodnevnoj razini, deset stvari koje trebate prestati raditi, pet stvari koje trebate početi raditi i tri stvari koje će vam pomoći da postanete osoba kakva istinski želite biti.

Svaki dan unaprijed planirajte termin za susret sa samim sobom, vrijeme kad ćete razmišljati o danu koji je iza vas, precrtati sve ono što ste od planiranog u tom danu napravili, razmisliti o onome što niste i kako to sutra možete učiniti te isplanirati za novi dan.

Veliki Aristotel zapisao je: „Mi smo ono što iznova činimo, savršenstvo, stoga, nije čin, nego navika.“ Prvo stvaramo svoje navike, a potom naše navike oblikuju nas. Ako uspješnim učinimo svoje navike, uspjeh će nam postati navika!

Tajne uspjeha izuzetno su jednostavne, ali ne i lake

Kad sam boravio u Indiji, čuo sam jednu staru poslovicu, odnosno pitanje: „Kako možete pojesti slona?“ Odgovor je, kao i svi veliki odgovori, vrlo jednostavan: „Zalogaj po zalogaj“.

Tajne uspjeha izuzetno su jednostavne, ali ne i lake. Život je poput vožnje avionom, dobra vijest je da, osim što smo putnici, možemo biti i piloti, a sjajna vijest je da istovremeno možemo biti i kontrolori leta.

Preuzmite upravljanje svojim životom na svakodnevnoj razini, kontrolirajte svoj napredak pomoću ovih triju lista i bit ćete među tri posto onih koji će ove i svake sljedeće godine ostvariti sve ono što su zacrtali.

Više o dr. Kenanu Crnkiću doznajte na kenancrnkicacademy.com

Pročitajte i:

Kenan Crnkić: Kako život učiniti manje prolaznim

Dr. Kenan Crnkić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci