Kenan Crnkić: Koliko danas vrijedi diploma?

"Nedavno me je na jednom od sveučilišnih predavanja student upitao o stvarnoj vrijednosti diplome, odnosno koliko se u današnje vrijeme uopće više isplati trud koji ulažemo da bismo došli do zvanja koje diploma donosi?", kaže naš kolumnist Kenan Crnkić i govori o našoj stvarnoj vrijednosti

Pitanje mog studenta posebno je aktualno u današnje vrijeme hiperprodukcije diploma i titula na raznim edukacijskim ustanovama, od kojih su neke, u najmanju ruku, upitne reputacije i kvalitete akademskog znanja koje pružaju studentima.

Znanja i vještine

Razmišljajući o ovom zaista zanim­ljivom i svakako aktualnom pitanju, sjetio sam se Aristotelove izreke Progovori da te vidim. Ovim je veliki Aristotel htio reći da tek onda kad netko progovori možemo vidjeti koliko zaista zna, koliko je načitan i u žargonu rečeno – dubok.

Poznajem ljude koji imaju više desetina diploma iz engleskog jezika, a nisu u stanju na istom reći ni „dobar dan“, a kamoli se smisleno sporazumjeti. I kako će im sve te diplome koje im vise na zidu pomoći ako im sutra u nekoj stranoj zemlji možda i život bude ovisio od toga da na tom istom jeziku zatraže pomoć? Tu se postavlja vječno pitanje: Što je važnije, forma ili sadržaj?

Podsjetilo me to na jednu anegdotu iz moje rane mladosti. Kao tinejdžer sam trenirao karate i sanjao sam o danu kad ću imati crni pojas, što mi je na trenutke djelovalo nedostižno. A onda sam, dok sam živio u Njemačkoj, u jednoj prodavaonici sportske opreme našao različite crne pojaseve po cijenama koje su bile i više nego prihvatljive.

Crni pojas

Bilo je to nevjerojatno iskustvo! Iako sam više puta pitao prodavače želeći biti siguran da je to tako, na kraju sam dobivao uvijek isti odgovor – nije mi trebao nikakav certifikat ili odobrenje, mogao sam ga jednostavno kupiti. I kad pogledate na prvu, zaista u vremenu u kojemu živimo možete kupiti gotovo sve. Međutim, što znači kupljeni crni pojas bez stvarne vrijednosti koju on sa sobom donosi?

Apsolutno ništa, osim činjenice da će vas netko ozbiljno namlatiti, a vi nećete imati vještinu da adekvatno uzvratite.

Ne znam jesam li ovime dao i odgovor na pitanje mog studenta s početka kolumne. Dobivanje diplome ili bilo koje počasti bez realne podloge, odnosno utemeljenja u stvarnoj vrijednosti, bez obzira na to što možda zvuči i patetično, nema nikakvog značenja i prije ili poslije vrati se kao bumerang. Crni pojas sam po sebi ne znači ništa ako ga ne prate konkretna znanja i praktične vještine.

Prema zaslugama

Upravo iz tog razloga misija moje Akademije je pružanje „funkcionalnih“ znanja, dakle onog znanja koje znamo primijeniti i koje je kao takvo tržištu potrebno bez obzira na to gdje se to tržište nalazi. Boraveći na Harvardu, na specijalističkim studijama, sobu sam dijelio s članom čuvene židovske obitelji koja već stoljećima u svojoj zemlji slovi kao simbol ultimativnog bogatstva.

Posve sam slučajno saznao da, osim što je, kao i ja, doktor znanosti, ima i završen zanat – i to ni manje ni više nego za pekara i zlatara! Objasnio mi je kako tradicija njegove obitelji nalaže da svi završe najprestižnije svjetske fakultete, govore najmanje pet stranih jezika, putuju i upoznaju druge i drugačije te da imaju završen zanat jer su ih ratovi i progoni, o kojima svjedoči povijest, naučili da jedinu sigurnost u općoj nesigurnosti može dati samo fleksibilnost i posjedovanje što većeg broja opcija.

Zato danas kad čujete da je netko „kupio“ diplomu, a još brka padeže kad govori ili je možda „kupio“ radno mjesto, a ne zna ništa o poslovima koje treba obavljati, sjetite se ove priče o crnome pojasu.

Sve što dolazi lako ne traje dugo

Možda ga je kupio, zavezao i hoda s njime po gradu, ali prije ili poslije naići će „netko“ – globalizacija, privatizacija, gubitak političke ili druge zasluge zbog koje je inicijalno i došao na tu poziciju ili odgovornost za poziciju koju obnaša od koje ga neće zaštititi to što nije znao – koji će ga za sva vremena i na bolan način naučiti da jedini način da nosiš crni pojas jest da ga zaista i zaslužiš.

I da budeš svjestan koliko je, jednom kad ga s pravom dobiješ, važno kontinuirano se usavršavati i trenirati kako bi ga zauvijek bio dostojan. Tada nikome nećeš ni morati reći da to jesi, sigurno će to veoma brzo i ljudi oko tebe sami zaključiti. Sve što dolazi lako ne traje dugo, a sve što traje nikad ne dolazi lako.

Dr. Kenan Crnkić, autor bestselera o uspjehu i sreći, transformacijski govornik i coach; www.kenancrnkicacademy.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci