Kenan Crnkić: 5 velikih ciljeva za smislen život

Naš se život sastoji od uspona i padova, no živimo li ga sa smislom ili ne možemo ocijeniti jedino mi sami. Naš kolumnist savjetuje kako postaviti ključne ciljeve čije će ispunjenje donijeti i ispunjujuć život

Pet ključnih životinja

Ljudi me često pitaju kako će spoznati koja je njihova svrha, što je ono što stvarno žele, ono što je njima, a ne nekomu drugom (obitelji, prijateljima, društvu, itd.) istinski važno u životu? Na takva pitanja svojim klijentima odgovaram jednom naizgled jednostavnom, a tako važnom vježbom „Big Five for Life“ koja nosi naziv po istoimenoj knjizi Johna Streleckyja i pojmu koji sam prvi put čuo prilikom boravka na safariju u Tanzaniji.

Prema nepisanom pravilu, safari se ocjenjuje kao dobar, odličan ili savršen ovisno o tome jeste li tijekom njega vidjeli pet ključnih životinja. Interesantno, iako sam poslije i u drugim zemljama bio na nekoliko safarija, nikad nisam uspio vidjeti više od tri, doduše uvijek različite ključne životinje.

kenan crnkićdr. kenan crnkić, autor bestselera o uspjehu i sreći, transformacijski govornik i coach; www.kenancrnkicacademy.comVerbalizacija želja

A što ako bismo baš poput safarija ocjenjivali svoj život na njegovom kraju?
Budući da duboko vjerujem kako smo mi kreatori svog života, a ne samo pasivni promatrači, predlažem vam da napravite ovu vježbu odmah danas prema sljedećem principu: navedite pet (samo pet!) stvari u svome životu koje trebate:
a) postići
b) vidjeti  
c) iskusiti
kako biste svoj život mogli ocijeniti savršenim!

Vjerojatno ćete na prvu reći: „Pa to je lako“, ali uvjeren sam da ćete i vi, baš kao i ja i poslije mnogi moji klijenti, „zapeti“ na ovoj samo naizgled jednostavnoj vježbi. Magija je u famoznom broju pet koji treba sadržavati barem po jedno od tri gore navedena doživljaja – jednu stvar koju želite postići, jednu koju želite vidjeti i jednu koju želite iskusiti. Ostala dva doživljaja mogu biti iz bilo koje od tih kategorija.

Nekako uvijek mislimo da znamo šta je to što nam je zaista životno važno, ali kad trebamo verbalizirati navedeno, pogotovo u ovako formatiranom obliku, nastaje problem. A upravo u tom problemu krije se i pravo rješenje. U tim preispitivanjima kroz koja prolazite kad trebate definirati svojih „velikih pet za život“ krije se i odgovor na pitanje Što je to što mi je zaista, istinski važno?

Sve su velike tajne jednostavne, ali nisu lake

I zapamtite, vi i samo vi na kraju života ste ti koji ga ocjenjuju. Definirajte, stoga, ono što je vama važno, a ne ono što mislite da bi netko drugi cijenio kad biste napravili. I prilikom toga slušajte svoje srce i intuiciju – oni znaju prave odgovore.

Sve su velike tajne jednostavne, ali nisu lake. Ipak, siguran sam da ćete istinski uživati u ovoj iluminirajućoj vježbi, a onda, kad je završite i osjetite smirenost koja dolazi od činjenice da osjećate kako je to zaista nešto vaše i stvarno, napravite sljedeće:
1. Usporedite koliko je vaš trenutni život usklađen s vašim „Big 5 for Life“!
2. Počnite praviti godišnje, mjesečne i posebno važne dnevne planove tako da u njima najveći prioritet i težinu imaju stvari koje su na vašoj „Big 5 for life“ listi.
Hitne stvari mogu čekati. Bitne nikad. Želim vam sretno putovanje u vaš novi i ispunjeniji „Big 5“ život...

Dr. Kenan Crnkić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci