Kako uspostaviti ravnotežu 'dobrih' i 'loših' bakterija

Naše je tijelo domaćin mnogim mikroorganizmima koji mu pomažu da pravilno funkcionira. Modernim načinom života, međutim, remetimo ravnotežu između 'dobrih' i 'loših' bakterija. Vratiti je možemo posebnim namirnicama i raznovrsnim jelovnikom

Mi smo pravi hodajući ekosustav

Sav život na Zemlji razvio se iz bakterija. Neke bakterije razvile su se, u suradnji s drugim živim oblicima, u složenije organizme i kompleksne ekosustave. Život je, u svom najzdravijem obliku, ekosustav - raznolikost vrsta koje koegzistiraju i žive u ravnoteži. No kad je sklad poremećen i ravnoteža narušena ili kad se raznolikost vrsta smanji, ekosustav je podložniji bolestima, a može čak i nestati.

Ovo se može dogoditi na razini planeta, u lokalnom ekosustavu, ali i na mikrorazini - unutar nas, jer ljudsko je tijelo domaćin bezbrojnim mikrobima. Mi smo pravi hodajući ekosustav! Mikrobi brojčano nadmašuju ljudske stanice u nevjerojatnom omjeru 10:1. Procijenjeno je da ljudsko tijelo sadrži deset trilijuna stanica, a danas se procjenjuje kako u njemu živi oko 100 trilijuna mikroba. Taj važan mikrobni dio u svom tijelu nazivamo svojim mikrobiomom.

Ključna uloga prirodnog porođaja i dojenja

Od nekoliko mikrobioma koji postoje na i u ljudskom tijelu (na koži, u ustima, crijevima, ušima i vagini) crijevni mikrobiom najpodložniji je utjecaju svakodnevne prehrane. Budući da su naša crijeva prije rođenja sterilna, probavni sustav tek rođenog djeteta nastanjuju mikro­organizmi kojima je beba izložena pri rođenju. Najkvalitetnije „sijanje“ mikroba događa se kad je dijete rođeno vaginalnim putem, kad je dojeno i kad je često prislonjeno svojom kožom uz majčinu kožu.

Znanstvenici dugo nisu mogli shvatiti zašto majčino mlijeko, osim hranjivih sastojaka, sadrži i oligosaharide koje beba ne može probaviti, dok nisu otkrili da su upravo oni hrana za bebin crijevni mikrobiom i omogućuju optimalan rast i razvoj djeteta. U slučajevima kad je dijete rođeno carskim rezom te je izloženo nekim drugim mikroorganizmima zbog dugog boravka u bolnici ili kad se hrani adaptiranim mlijekom, crijevni mikrobiom može biti zasnovan na manje idealnim populacijama mikroba i to djetetu, poslije u životu, može uzrokovati zdravstvene probleme.

Pronađite ravnotežu u upotrebi antibiotika

Obilna fermentacija u debelom crijevu

Mnoga su novija znanstvena istraživanja otkrila da bakterije i gljivice u našim crijevima imaju vrlo važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. Cjelovita prehrana omogućava fermentaciju u crijevima, a poznato je kako je obilna fermentacija u debelom crijevu jedna od ključnih komponenti za ljudsko zdravlje.

Budući da se različite vrste mikroba hrane različitim polisaharidima, tj. složenim ugljikohidratima, prehrana bogata raznovrsnim cjelovitim žitaricama, mahunarkama, povrćem i voćem podržava dobru probavu i najbitnija je za dugoročno održavanje fizičkog i psihičkog zdravlja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci