Kako s djecom razgovarati o seksu?

Većini odraslih teško je razgovarati o seksu i s drugim odraslima, a kamoli s vlastitom djecom. No kada dijete uđe u adolescentsku dob, ovakvi su razgovori nužni. Prevladajte nelagodu i prenesite svom tinejdžeru činjenice, ali i vlastite vrijednosti

Vjerojatno ste već čuli rečenicu koja postaje uobičajena za naše vrijeme: Zašto kažeš ljubav, a misliš na seks? Odgajajući svoje dijete, imate priliku poučiti ga o ovoj razlici. Način na koji se vi ponašate i ono što mu vi govorite odredit će i odnos kakav će vaše dijete razviti prema vlastitoj seksualnosti. Pred vama je velik zadatak.

Tko se zapravo srami? U našoj kulturi ima puno tabua, blokada i stida vezanoga uz seksualnost. Većini odraslih nije lako o toj temi razgovarati ni s drugim odraslima, a kamoli sa svojom djecom. Da biste djetetu bili dobar sugovornik o temi seksualnosti, morate prevladati vlastiti sram od ove teme. Za većinu roditelja to predstavlja velik izazov.

No imajte na umu da ste vi kroz sve faze razvoja djetetu najvažniji sugovornik te ako s njim ne budete razgovarali o ovoj temi, malo je vjerojatno da će to učiniti bilo tko drugi. Razmislite o tome želite li da se o važnoj temi poput seksualnosti vaše dijete informira kod svojih vršnjaka koji o njoj mogu imati posve pogrešne predodžbe. S druge strane, internet može dati mnoge informacije, no on ne poznaje ni vaše dijete, ni vas – njegove roditelje.

Stoga, pravi odgovori nisu na internetu, nego u vašoj obitelji. Do razdoblja puberteta vaše je dijete prošlo brojne faze seksualnog razvoja, od početnog upoznavanja sa svojim genitalijama (možda i prve masturbacije i tzv. golišave igre), pitanja o tome odakle dolaze bebe, velikog broja simpatija... Vjerojatno ste se mnogo puta, blokirani stidom, crvenjeli ne znajući kako odgovoriti na djetetovu znatiželju.

Prevladajte vlastitu neugodu razgovarajući na konkretan, precizan i jasan način.

Kako? Vaša je zadaća da dijete odgajate, educirate i usmjerite. Odgovarajte istinito, primjereno djetetovu uzrastu. Odustanite od lažnog moraliziranja i podržavanja tabu tema. Otvorite sva pitanja koja su važna za djetetovo odrastanje. Nemojte mistificirati seksualnost jer je ona sastavni dio života.

Nemojte ni ponavljati stara iskustva koja se prenose s generacije na generaciju pa govoriti: „Tko je sa mnom razgovarao o tome? Nitko!“ Sjetite se kako bi vam tada sigurno bilo lakše da je netko s vama uistinu razgovarao o ovoj temi. Ne dopustite da dijete primijeti koliko vam je neugodno. Prije svakog razgovora (računajte da će ih biti više jer je tema preopširna da bi se mogla odraditi jednim razgovorom) razmislite što djetetu želite reći. Važno je birati informacije i način razgovora u skladu s djetetovim uzrastom.

Govorite činjenice, ali i svoja osobna uvjerenja, naglašavajući da je to vaše mišljenje. Vaše eventualno ustručavanje ili držanje moralnih predavanja neće biti učinkovito i može potaknuti dijete da se povuče i prestane komunicirati.

Kada? Nemojte čekati da dijete započne razgovore o seksualnosti jer se to možda nikada neće dogoditi. Ako dijete ne inicira razgovor o ovoj temi, moguće je da se pred vama ustručava ili misli da mu ne možete biti dobar sugovornik. Ako o tome ne razgovara, to svakako ne znači da ga ta tema ne zanima. Između 10. i 12. godine vaše je dijete pred samim ulaskom u pubertet i s njim ne možete ni postupati ni razgovarati na način kako ste to činili kad je bilo mlađe.

U odnosu na njegove prijašnje faze razvoja, u tinejdžerskoj fazi morate naučiti razgovarati tako što ćete čitati između redova i pažljivo slušati. S jedne strane, tinejdžeri očekuju da ih tretirate kao odrasle osobe, a s druge su strane svjesni da kao odrasle osobe gube različite privilegije koje su imali kao djeca. Od vas se očekuje da znate na kojoj je „strani“ vaše dijete u određenom trenutku i da upravo na taj način s njim razgovarate. Na određeni način dijete u ovoj fazi „žonglira“ i očekuje da ga podržite.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci