Kako podnosite neizvjesnost?

„U svijetu koji je nepredvidljiv i stalno postaje sve kompleksniji, ono što je najvažnije nisu kvocijent inteligencije, snaga volje ili uvjerenost u ono što znamo - najvažnije je kako se nosimo s onim što ne razumijemo“, piše Jamie Holmes u svojoj knjizi Nonsense - The Power of Not Knowing. Sposobnost nošenja s neizvjesnošću puno govori o nama...

Jasno i poznato

Neke su nam stvari jasne i sigurne pa tako znamo, na primjer, da poslovna zgrada u susjedstvu neće sutra nestati ili u kojoj ćemo trgovini kupiti određene namirnice. Poznajemo smisao za humor najbolje prijateljice i ulice grada u kojem smo odrasli. Puno toga s čime se svakodnevno susrećemo jasno nam je i poznato. No, jednako tako, zbog nedostatka iskustva i informacija stalno se susrećemo i s neizvjesnošću, neznanjem i nesigurnošću.

Jedan dan mogu se pojaviti nejasnosti u vezi s provedbom novog poslovnog projekta. Drugi dan možemo osjetiti nesigurnost kad je riječ o odgoju djeteta. Treći dan može nas obuzeti osjećaj neizvjesnosti dok razmišljamo o budućnosti s partnerom. Sve te (i mnoge druge) nejasnosti, nesigurnosti i neizvjesnosti dio su života i nemoguće ih je izbjeći.

Nemogućnost toleriranja neizvjesnosti

Početkom dvadesetog stoljeća psihologinja Else Frenkel-Brunswik istraživala je fenomen koji je nazvala nemogućnost toleriranja neizvjesnosti. U jednom od svojih eksperimenata ispitanicima je pokazivala niz skica psa koji se postupno, slide po slide, pretvarao u mačku. Ispitanici koji nisu bili u mogućnosti tolerirati neizvjesnost ustrajali su u tvrdnji da je mačka i dalje pas iako je promjena bila očita.

Na temelju svojih istraživanja Frenkel-Brunswik je zaključila da je tolerancija neizvjesnosti znak psihičkog zdravlja. Tom je tvrdnjom kontrirala nacističkom psihologu Erichu Jaenschu koji je smatrao da je znak mentalnog zdravlja upravo suprotno - potpuna uvjerenost koja ne dopušta ni trunku sumnje.

Vezanje uz 'sigurnu' varijantu

Frenkel-Brunswik svojim je eksperimentom pokazala do koje mjere rigidnost, ne samo osiromašuje, već znatno iskrivljuje percepciju. Zbog nemogućnosti prihvaćanja nejasnosti i nesigurnosti (je li riječ o psu ili mački?) um ostaje vezan uz „sigurnu varijantu“ koju je moguće zadržati jedino negiranjem velikog dijela realnosti.

Sagledavanje situacije iz svih mogućih kutova, predviđanje budućnosti, odmjeravanje kratkoročnih i dugoročnih posljedica svih mogućih odluka - sve to budi anksioznost. No, to ima i svoju suprotnu, ugodnu stranu. Kad gledamo film, privlači nas i uzbuđuje upravo ono što ne znamo. Ne znamo kako će se priča razvijati, nije nam poznato kako će završiti i upravo zato smo uključeni, povezani s tijekom događaja iz kojih pokušavamo iščitati smisao i iz dijelova stvoriti cjelinu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci