Kako djetetu dati i korijen i krila?

Roditeljstvo ima mnogo definicija, ali nijedna nije dovoljno sveobuhvatna, u odnosu na ono kako vi osobno doživljavate roditeljstvo. Ipak, jedna od najljepših je da je to darivanje djetetu korijena i krila. Korijen je metafora za osjećaj uporišta, mjesta podrške gdje se dijete uvijek osjeća dobrodošlo, upravo onakvo kakvo jest, s osjećajem kako ne mora u svemu biti najbolje da bi bilo voljeno. Krila su simbol neminovnosti da ćete svoje dijete pustiti da u vanjskome svijetu, izvan sigurnosti obiteljskog okruženja, slobodno i samostalno istražuje, donosi vlastite odluke, pobjeđuje i gubi, odnosno – leti. Dajte djetetu i jedno i drugo...

Korijen djetetu daju:

Zajedničko odrastanje
Nemojte glumiti da vam je roditeljstvo lako ako to nije vaš autentičan osjećaj. Radije priznajte da vam je potrebna pomoć i posvetite se tom dijelu svog identiteta, učite kako da budete što bolji roditelj. S obzirom na velika očekivanja sredine, mnogi roditelji glume neku vrstu superheroja, a djeca ih promatraju kao superbića. To je pogrešno.

Kada djetetu pokažete da ste osoba s vrlinama i manama, to je i njemu poruka da ne mora uvijek biti savršeno da bi bilo dostojno vaše ljubavi. Dolaskom djeteta na svijet započinje odgojno-obrazovni sustav ponašanja roditelja. Međutim, baš kao što roditelji odgajaju svoju djecu, oni i uče od svoje djece. Odrastati zajedno sa svojom djecom znači međusobno odgajanje.

Kako djeca pomažu roditeljima da odrastu

Ljubav
Najznačajnije što djetetu možete darovati upravo je uvjerenje da se vi, njegovi roditelji, neizmjerno volite, a da potom isto toliko volite i njega, svoje dijete. Stalnim pokazivanjem ljubavi omogućujete djetetu da raste sigurno u sebe i u svoju obitelj. Danas znamo da otvoreno pokazivanje ljubavi ne utječe povoljno samo na dječje samopouzdanje i razvoj obiteljskih vrijednosti nego i na razvoj inteligencije djeteta.

Podrška
Najčvršće drveće raste na najvjetrovitijim mjestima. Samo ako zaista osjeća da u svojoj obitelji ima sigurnost i podršku, dijete će moći biti zdravo duhom; zdravo iznutra. Umjesto da ga stalno sprečavate u eksperimentiranju, radije mu recite: „Bit ću tu za tebe, na mene uvijek možeš računati.“

Krila djetetu daju:

Samostalnost
Kad omogućavate djetetu da snosi odgovornost za svoje odluke i izbore, vi ga, zapravo, učite životnim lekcijama. Ako ne savlada vještine snalaženja u vanjskom svijetu – bit će umnogome osuđeno na nesigurnost, usamljenički život, plašit će ga rizik. Škola ima druge prioritete i zadatke, tako da vaše dijete nema nikog drugog osim vas tko će ga pokušati osposobiti za vanjski svijet. Kako to učiniti? U svakom uzrastu davanje sitnih zadataka vaša je poruka kako vjerujete da ih dijete može obaviti. Dodatna prednost je što se djeca osjećaju ponosno kad se osjećaju važna, velika i korisna.

Povjerenje
Imate li povjerenja u sebe kao roditelja? Ako imate, onda vjerojatno imate i povjerenja u svoje dijete. Jer, ako ste uspjeli odgojiti samosvjesno, samopouzdano i odgovorno dijete, ako ste ga naučili da odoli pritiscima okoline, napravili ste dobar posao, i mnogo je razloga da pohvalite sami sebe za uspjeh.

Komunikacija
Načinom komunikacije utječemo na sve segmente dječjeg razvoja. Mnogih poruka nismo ni svjesni, a one se ipak utiskuju i oblikuju način razmišljanja djeteta. Razmislite, na primjer, kojim riječima dijete ispraćate u školu. Većina roditelja ovom prilikom kaže: „Budi dobar“ ili „Čuvaj se“, nesvjesni da su ovom osobnom strepnjom djetetu poslali poruku da je svijet prepun opasnosti, pa je nužno biti poslušan ili pažljiv jer će se, inače, tko zna što strašno dogoditi.

S druge strane, kad biste odabrali reći: „Lijepo se provedi“ ili „Uživaj u današnjem danu“, poručili biste djetetu da život nije samo niz opasnosti već, prije svega, izazova i mogućih radosti. Kada djetetu kažete: „Znam da ćeš napisati odličan pismeni ispit iz jezika“ na lijep ste mu način dali do znanja da vjerujete kako će ono nešto uspjeti dobro napraviti. Istovremeno, ovakvo obraćanje je i veoma obvezujuće – iskazali ste svoje povjerenje, ali ste unijeli i dozu osobne ambicije.

Naime, ako ste pogriješili, precijenili ste djetetove trenutačne sposobnosti, pa ako ne napravi dobro zadatak, možda će mu biti teško to vam obznaniti jer će se osjećati kao da nije ispunilo vaša očekivanja. Zato je mnogo konstruktivnije umjesto obvezujućih očekivanja davati konkretne prijedloge, na primjer: „Ti učini sve što je do tebe, pruži svoj maksimum i rezultati će uslijediti!“

Roditeljstvo mijenja život u potpunosti

Uvijek pokušavajte razmisliti i osvijestiti u kolikoj mjeri način na koji se obraćate djetetu utječe na njegovo ponašanje i odnos prema vama, kao i na na opće poimanje svijeta. Ponekad su dovoljne sitnice koje će se ukorijeniti u način razmišljanja djeteta, dugotrajno, a često i doživotno. Na primjer, umjesto da mu govorite što ne treba raditi, radije mu recite što bi trebalo raditi. Umjesto: „Nemoj trčati“, recite mu: „Hodaj sporije!“ Dobru komunikaciju s djetetom ostvarujete i kad mu se obraćate s poštovanjem, kad se zanimate za njegovo mišljenje i njegujete međusoban razgovor.

Darivanje djetetu korijena i krila vaš je doživotni zadatak. Da, teško je, ali roditeljstvo je ionako najteži posao koji ćete ikad imati. Zašto? Za bavljenje bilo kojim drugim poslom, zanatom, umjetnošću, potrebni su vam školovanje, tečaj, obuka, diploma... Za sve osim za roditeljstvo – za to ne postoji škola ni bilo kakva priprema. Nije potrebno čak ni uvjerenje o vašem zdravstvenom stanju.

A upravo o vašem zdravlju (mentalnom, psihičkom, fizičkom, emotivnom...) ovisi zdravlje vašeg djeteta. Roditeljstvo će promijeniti vas i vaš život u potpunosti. Trajat će 24 sata na dan, utjecat će na vaše zdravlje, brzinu starenja (ili pomlađivanja), emocije, kreativnost...  

Odgovornost i nagrada

Težini ovog posla uvelike doprinose golema očekivanja sredine. Onog trenutka kad se dijete rodi, mnogo se očekuje od roditelja, posebno od mama – da u svakom trenutku znaju njegove želje, potrebe, hirove, misli, da raspoznaju vrste plača, uživaju dok ga osluškuju usred noći, da mu se potpuno posvete i to smatraju normalnim. No, s druge strane, roditeljstvo je i najljepši posao na svijetu.

Naime, ako na jednu stranu neke zamišljene vage stavite svoje obaveze, odgovornosti, ambicije, umor, neprospavane noći, svoja brojna žrtvovanja, a na drugu stranu iste vage stavite zadovoljstvo dok gledate svoje dijete kako raste, mijenja se, razvija, uči nove stvari, gradi osobne interese, vlastiti svijet – što mislite, što će prevagnuti?

Roditeljstvo je, prije svega, privilegij kojeg nismo dovoljno svjesni i koji često ne cijenimo dovoljno. Ono pod­razumijeva i dugi niz vaših obaveza i odgovornosti, ali naspram nagrade koju za to dobivate uloženi se trud višestruko isplati. Upravo zato što će i kod vas prevagnuti ljepota roditeljstva, prihvatit ćete se još jedne svoje velike obaveze –  pokušat ćete svom djetetu dati korijen i krila jer je to za njega zaista najbolje.

Jelena Holcer

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci