Kako biti zaista dobar uzor djetetu?

Djeci uzori ne postaju oni koji su uspješni u svom poslu, već oni koji su uspješni u svom životu, osobe koje su zadovoljne sobom, koje ostaju optimisti i kad se suočavaju s teškoćama. Stoga je na roditeljima da nauče svojoj djeci zrcaliti upravo te kvalitete, i to svojim primjerom

Status idola

Je li vam poznat crtež s mačićem koji se ogleda u zrcalu i u odrazu vidi velikog moćnog lava? Jeste li se ikad zapitali što u zrcalu vidi vaše dijete?

Roditelj je svojem djetetu prije svega idol. Dijete nema svijest da su njegovi roditelji pogrešivi pa ih doživljava kao superheroje i nesvjesno ih neprestano dodatno idealizira. Uostalom, upravo roditelji odlučuju o svemu onome od čega se sastoji djetetov mali svijet (hranjenje, kupanje, odlazak na spavanje…) Odrastanjem, kad sve veći broj dodatnih sadržaja i drugih osoba postaje dio njegovog iskustva, dijete roditelje počinje doživljavati kao realne osobe. Iako oni tada gube status idola, to još ne znači da neće postati uzori.

Često izjavljujemo kako svojoj djeci želimo sve najbolje, međutim, dobre želje i namjere nisu dovoljne. Bez uloženog vremena, strpljenja, osvještavanja i edukacije, same dobre namjere ne donose velike rezultate. Slično je i s uzorima. Ova uloga se sama po sebi ne podrazumijeva. Naprotiv. Morate se ozbiljno potruditi da biste bili dobri uzori svojoj djeci. Kako? Osobnim primjerom.

Psihološka potreba. Je li vam, kao odrasloj osobi, lako izgovoriti da imate, primjerice, potrebu za ljubavlju? Vašem djetetu, koje se tek uči verbalnom izražavanju još je teže objasniti što želi ili što osjeća. Potreba za uzorima je, baš kao i potreba za ljubavlju, jedna u nizu psiholoških potreba. Uzori imaju osobine koje dijete želi izgraditi kod sebe. No uzor može predstavljati i kompenzaciju osobina koje dijete osobno ne posjeduje (pa je uzor netko tko je brži, spretniji, moćniji…) jer zahvaljujući tom uzoru i ono se može dokazivati svijetu koji ga okružuje.

Što ćeš biti kad odrasteš? Upravo smo to skloni pitati djecu. Odgovor na ovo pitanje ne govori mnogo o interesima djeteta jer u uzrastu kad mu se ovo pitanje najčešće postavlja dijete poznaje samo nekoliko osnovnih zanimanja. No, kad bismo pitali dijete na koga želi nalikovati ili tko bi htio biti kad odraste, saznali bismo koga dijete doživljava kao vlastiti uzor u tom trenutku svog razvoja.

Ipak, ne postaju svi roditelji uzori svojoj djeci. A koji to postaju? Na ovo pitanje većina roditelja misli da zna odgovor. Uvjereni su da će, ako su uspješni u svom poslu i ako dobro zarađuju, biti primjer na koji će se dijete ugledati i koji će kopirati. Takvo razmišljanje bilo bi opravdano kad bi roditelji željeli da se dijete bavi njihovim poslom ili ako žele utjecati na ishod pitanja: Što ćeš biti kad odrasteš? No uzorima ne postaju oni koji su uspješni u svom poslu, nego oni koji su uspješni u svom životu, osobe koje su zadovoljne sobom, ljudi koji uspijevaju ostati optimisti i kad se suočavaju s problemima, ustrajni, uporni, podržavajući…

Mediji. U kolikoj će mjeri neka medijski eksponirana osoba postati uzor vašem djetetu ovisi o bazi vrijednosti koju ste vi sami prenijeli djetetu. Utjecaj je medija (prije svega elektronskih) neizbježan, ali ako je dijete poteklo iz obitelji u kojoj su se njegovale zdrave vrijednosti, ovaj će  utjecaj biti prolazan i slabog intenziteta. Ipak, budite oprezni. Pratite što vaše dijete gleda, koje sadržaje prati, koje osobine imaju i koje stavove zastupaju osobe kojima se divi. Naime, ponekad se na top ljestvicama uzora mijenjaju samo imena, a katkada i sustavi vrijednosti koje uzori zastupaju.

Mediji različito predstavljaju pjevače, glumce, sportaše. Mladi često ne razlikuju imidž od stvarne osobe pa lako povjeruju da su popularne osobe upravo onakve kakve su im predstavljene – idealne osobe s idealnim životima. Uvjereni su da te osobe žive zanimljivo, bez naročitog obrazovanja, talenta ili osobnog truda, a ipak sasvim ispunjeno, raskošno, u velikoj ljubavi s također slavnim partnerom.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci