Kako biti sigurniji i borbeniji na poslu

Zvjezdana ima 27 godina. Nakon nekoliko godina obavljanja poslova koji nisu zadovoljavali njezine interese i obrazovanje, konačno se zaposlila u velikoj korporaciji na radnom mjestu za koje se školovala. Ipak, umjesto da bude sretna i ispunjena, svakodnevno se susreće s brojnim strahovima. Svaku kritiku nadređenih doživljava toliko osobno da joj se ozbiljno narušila kvaliteta spavanja, čini joj se da su svi ostali sposobniji od nje, a svog dosadašnjeg iskustva na pomoćnim poslovima pomalo se i srami u tako ozbiljnom poslovnom okruženju. Pita Mirka kako se može rasteretiti i postati uspješna na poslu o kojem je toliko sanjala

Nomen est omen

Zvjezdana, kako prekrasno i znakovito ime! Kad bi barem bilo lako opravdati njegovo značenje, a s druge strane, mogli biste reći da mora postojati razlog zašto ste ga dobili jer, kako kažu, nomen est omen.

Nije lako nositi breme takvog imena, živjeti u sjeni vlastitih očekivanja. Odrastamo li imajući osjećaj da su drugi bolji i ne uvidimo li na vrijeme ovu pogrešnu premisu, krenut ćemo u nemoguću utrku u kojoj će uvijek biti netko ispred nas. Gledati stalno u zatiljak ljudima ispred sebe, pomislit ćete, možda i nije tako loše – daje neku vrstu motivacije da se pokrenemo. No, na čovjeka izrazito loše djeluje ako se stalno motivira jer je lošiji, za razliku od boljeg pristupa – kad se potapšamo po ramenu i osnaženog samopouzdanja navalimo na nove vrhunce.

Kuglica u fliperu

Premisa da su drugi bolji možda i jest točna, ali zapravo je nepotpuna. Da, postoje drugi koji su bolji od nas, ali postoje i oni koji su nam jednaki, upravo tako kao što postoje i oni koji su lošiji od nas. Motivirajući se stalnim usporedbama s drugima, zaboravit ćemo što je ono po što smo u životu krenuli, što nas raduje, koji su nam ciljevi. Izgubit ćemo smjer i kretati se poput kuglica u fliperu, ako se itko više sjeća te prastare salonske igre.

Često mi je upravo u ovakvim situacijama pomagala narodna mudrost: „Dan po dan cvijet raste, dan po dan dijete raste, dan po dan i mi rastemo“. Dio tog puta do uspjeha bit će u prihvaćanju izazova otvorena srca. Svaki dan prihvatite kao novu mogućnost da nešto naučite, ali ne zaboravite da niste posve bez iskustva, imate svojevrsno znanje i sposobnosti. Koliko god vam se u trenucima ono činilo malim, ipak vam je priskrbilo posao. Imajte povjerenja u to.

Ne prepuštajte se osjećaju nesigurnosti, umjesto toga pažnju usmjerite na svoje kvalitete jer samo će tako vaša prava priroda i inteligencija doći do izražaja. Lakše je reći nego učiniti, no pozitivna je to pozicija života koja se vježba – dan po dan. Biti otvorena srca značit će otvorenost prema svemu što vam dan donosi i zahvalno prihvaćanje svih iskustava, jer vas ona vode sve bliže vašem cilju.

Borbeni duh

Možete slobodno reći da ste već puno prepreka nadrasli. Tu mislim na sve poslove koje ste radili i niste odustajali, što pokazuje srčanost i borbeni duh. Ne dopustite si da taj duh slomite uspoređujući se s drugima. Ako to želite, možete i u ovoj novoj situaciji sve postići, ali samo ako zadržite taj duh!

Biti otvorena srca znači biti možda malo i preosjetljiv na neke riječi. Srčani meridijan i energija srca zaduženi su za „probavu“ svih energetskih događanja u našoj okolini, pa tako i pohvala i kritika. Ljudi koji su zatvoreniji sve će slabije doživjeti – neće ih se previše dotaknuti pohvala, ali ni kritika. Mislim da je bolje biti otvoren jer ćemo lako naučiti prihvatiti onu negativnu stranu kritike, ali barem ćemo biti živi. Živjeti svu puninu, sve boje spektra života, jedini je ispravan način. Slikar prihvaća sve boje – i jarke i zagasite. Kad bi na platnu bile samo jarke boje, one se tada ne bi isticale i izgubile bi svoju briljantnost.

Vrijedili smo jučer, vrijedimo i danas

Život nam, također, donosi kontraste pomoću kojih lakše učimo. U nekim situacijama briljiramo, a u drugima, pak, nismo tako vješti. Različitost ovih doživljaja potiče nas da se potrudimo i pokušamo opet i opet, dok ne ostvarimo pozitivan rezultat. To kretanje od tamnoga prema svijetlome, od neuspjeha ka uspjehu, od trnja do zvijezda, stvara osjećaj postignuća. Tada pouzdano znamo da vrijedimo.

Vrijedili smo jučer, vrijedimo i danas, uz jedinu razliku u količini već ostvarenih snova. Građevna tvar ovih ostvarenja su sve situacije u kojima niste dopustili da vas privremeno lošija pozicija ili rezultat slome. Zato, hrabro naprijed, prihvatite prividno lošiju stvarnost i počnite je mijenjati. Dan po dan cvijet raste, dan po dan i vi ćete napredovati!

Mirko Vragović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci