Jeste li se upleli u mrežu Pick-Up Artista?

U zadnjih pet godina suvremeno društvo je iznjedrilo novi tip lovca na žene – takozvanog Pick-Up Artista ili kako ga volimo nazivati – galeba. Iako se ovaj trend počeo stvarati još prije dvadesetak godina, u posljednjih pet godina doživio je svoj procvat. Pick-Up Artist je muškarac-lovac koji žene promatra kao plijen. Cilj mu je osvajanje i seks ili održavanje kratkoročne veze koja se temelji na igri zavođenja i dominacije.

Treninzi i tečajevi o tome kako postati Pick-Up Artist

O ovom novom, suvremenom muškom identitetu razvila se cijela filozofija. Postoje treninzi i tečajevi o tome kako postati Pick-Up Artist. Vjerovali ili ne, na tečajevima se muškarcu preporučuje da u prvih mjesec dana „treninga“ priđe oko dvjesto žena da bi se naviknuo na odbijanje i kako bi počeo promatrati žene kao određenu vrstu, populaciju, a ne kao osobe. Među Pick-Up Artistima ima dosta ženomrzaca koji uživaju u povređivanju žena, iako neki od njih njeguju i drugačije stilove zavođenja, u kojima je unutarnja igra važnija od vanjske.

Iz njihove perspektive, to je muška verzija self-helpa, koja im služi u podizanju samopouzdanja. Mada cjelokupna dinamika ovog pokreta novodobnih lovaca počiva na muškarčevoj nesigurnosti, osjećaju manje vrijednosti i tuzi zbog nemogućnosti ostvarenja kvalitetnih odnosa, to nikada nije u prvom planu. Naprotiv, u prvom planu su nesigurnost, osjećaj manje vrijednosti i tuga koju oni izazivaju u ženama. Ono što žene najviše zbunjuje je to što početak odnosa s Pick-Up Artistom nalikuje na početak nečeg kvalitetnog i spontanog, a zapravo je u podlozi cijele priče njegova proračunatost.

Dominantan muškarac

Ako je početno zavođenje bilo uspješno, muškarac počinje stvarati bliskost i povjerenje koji se temelje na naglašavanju njegove sličnosti sa ženom, pokazivanju empatije, imitiranju njezinih pokreta tijela (tzv. zrcaljenje) i slično. Ova faza može uključivati i nekoliko izlazaka da bi, nakon što zadobije ženino povjerenje, Pick-Up Artist krenuo u akciju izigravanja tog povjerenja jer ga žena ipak zanima samo kao trofej.

Muškarac koji si je dodijelio ovu titulu polazi od pretpostavke da ženi treba dominantan muškarac uz kojeg će se ona osjećati zaštićenom i povlaštenom zbog toga što joj on poklanja naklonost. U toj igri, on je zapravo pravi zgoditak, iako je on i onaj koji osvaja. Zapravo, on uzdiže samog sebe (hrani svoj narcizam) preko žene koja mu služi samo kao sredstvo tog uzdizanja. Što je žena privlačnija, inteligentnija, uspješnija ili po nekom drugom, njegovu kriteriju „vrednija“, to je kolačić samopouzdanja ukusniji.

Zgodna žena nikad nije sama

Pick-Up Artista možete prepoznati na samom početku po suviše samouvjerenom nastupu. Jedan od poznatijih gurua ovog pokreta je bivši mađioničar, nadimka Mystery, koji svojim „učenicima“ preporučuje da ženi priđu čim je zapaze, u roku od tri sekunde, jer to ostavlja snažan dojam spontanosti i samouvjerenosti. To naziva „pravilo tri sekunde“. Inače, svaki korak u zavođenju nazvan je posebnim imenom, a i za žene se pri komunikaciji koriste posebni kodovi (npr., HB je Hot Babe) da bi igra zavođenja bila što više fragmentirana, što bliža matematici, jer to omogućuje viši stupanj kontrole emocija.

Prema Mysteryjevu „pravilu grupe“, zgodne žene nikada nisu same i zato Pick-Up Artist treba prići grupi žena (postoji niz predloženih „rečenica za ulet“), ignorirati ženu koju želi osvojiti i razgovarati s njenim prijateljicama. Potom, ženi koju želi osvojiti treba uputiti neku blagu uvredu koja zvuči kao šala. Na taj način on stječe poziciju nadmoći, a u ženi se budi želja da taj dominantan, samopouzdan muškarac ipak odabere nju.

Magični trikovi

Naravno, ova strategija ne funkcionira uvijek. Neki su muškarci više zgodni, a neki manje. Neki su više, a neki manje rječiti. Neki su više duhoviti, a neki manje. Naravno, svaka je osobina važna, no za žene su najopasniji oni koji imaju sve početne adute: zgodni su, rječiti i duhoviti. Ako, uz to, poznaju taktike igre, a zapravo su ženomrsci, postoji velika šansa da se žena zaljubi i bude višekratno emotivno povređivana.

Ali, vratimo se na početnu igru zavođenja. Nakon što žena koju Pick-Up Artist želi osvojiti počne pokazivati zanimanje za njega, on joj, prema uputama Mysteryja, može početi „prodavati“ magične trikove – pričati o horoskopu, pogađati joj misli ili joj čitati iz dlana – da bi stvorio dojam mistične povezanosti. Ženi koja želi samo seks, sve to može biti zanimljivo i cijela igra se može odvijati na obostrano zadovoljstvo. No, nažalost, većina žena traži dublji odnos koji se može činiti „dubokim“ upravo zbog mističnih priča začinjenih romantičnim izjavama i „slučajnim“ dodirima koji pospješuju osjećaje bliskosti i povjerenja.

Prepoznajte znakove

Pomalo je zastrašujuće do koje su mjere ove taktike razvijene. Žene, nažalost, nisu s njima upoznate jer nemaju razloga tražiti na internetskim tražilicama rečenice tipa „Kako što brže zavesti ženu“. Zato je vrlo važno voditi računa o znakovima koji upućuju na to da imate posla s Pick-Up Artistom:
1. prevelika doza samouvjerenosti (besramnost)
2. „šaljiva“ uvreda
3. osjećaj privilegiranosti u njegovu društvu
4. nagla i snažna „kemija“ praćena romantičnim i erotskim maštarijama.

Ako ste se već upleli u igru i počeli se viđati s nekim za koga sumnjate da je Pick-Up Aritst, vodite računa o sljedećim signalima:
1. dok razgovarate, čini se da se savršeno slažete (iste moralne vrijednosti, slični interesi), ali na djelima se vidi da vas zapravo ne uvažava i/ili ignorira vaše želje
2. obasipa vas romantičnim ili erotskim porukama i komplimentima
3. imate osjećaj da vas je pomeo tornado i da su vaši osjećaji potpuno pod njegovom kontrolom (npr. strepite hoće li vam poslati poruku).

Izgubljen i nesiguran, ali vi mu nećete pomoći

Čim vas jednom ne nazove ili ne odgovori na vašu poruku (izigravanje povjerenja), znajte da je to osoba koja vas ne uvažava i da je to samo prvi takav postupak u nizu koji slijedi. Nemojte misliti da ste mu posebni, kako ćete ga promijeniti i da će on jednom sigurno shvatiti koliko vam lijepo može biti skupa. Njegovo ponašanje nema nikakve veze s vašim kvalitetama, nego isključivo s njegovim emotivnim problemima iz kojih proizlazi takav predatorski stav prema ženama.

Ispod titule Pick-Up Aritsta ne krije se nikakav umjetnik, nego nesiguran, izgubljeni muškarac kojeg treba izbjegavati jer mu ne možete pomoći da postane onakav kakav bi želio biti i kakvim se trudio prikazati – samouvjeren čovjek koji je zadovoljan sobom.

Tomica Šćavina

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci