Je li vodu potrebno filtrirati?

Naša kolumnistica iz osobnog iskustva opisuje s kakvim se sve dvojbama u vezi s vodom susreću osobe koje nastoje svjesnije birati ono što unose u svoj organizam

Kompleksan spoj

Nedavno je voda u našim krajevima naglasila koliko je važna u životu čovjeka, ali i koliko je moćna. Kada je riječ o sirovojedcima, pa i svima onima koji su odlučili svjesnije birati ono što unose u svoj organizam, voda ih nerijetko dovede do točke u kojoj je zbunjenost iznimno blag opis stanja. Pritom mislim na sve informacije, preporuke i aparate koji su dostupni na tržištu u cilju da se potrošaču ponudi što kvalitetnija pitka voda.

Iako smo učili da je život nastao iz vode te je, samim time, u našoj svijesti voda nešto što postoji oduvijek i zauvijek, prva ozbiljna znanstvena proučavanja vode počela su tek u 18. stoljeću. Isprva se činilo da je riječ o nevjerojatno kompleksnom spoju dvaju plinova, kisika i vodika, a svojstva koja su se očitovala u znanstvenim pokusima sve su je više ocrtavala kao anomaliju.

Magija

Tlak, struktura, promjene agregatnih stanja, tendencija da se ponaša poput kristala – sve je to nevjerojatno čudesno, čak pomalo i mistično za tvar koju najčešće uzimamo zdravo za gotovo.

Laiku, pak, sve to nimalo nije na pameti, što je prava sreća. Zamislite samo da u pokušaju hidratacije morate poznavati svu kompleksnu magiju koju nam voda donosi u život, čak i ako postoji tek u obliku mora ili u čaši!

Naizgled sasvim prizemnu i nasušnu potrebu za unošenjem dovoljne količine vode u organizam ljudi su ipak uspjeli zakomplicirati, poglavito nakon 1950-ih godina, kada su počeli proučavati vodu kao otapalo, što je neminovno u javnost donijelo čitav niz informacija s kojima se današnji korisnik, htio-ne htio, mora suočiti.

Najbolja aparatura

Danas smo zasuti informacijama o kloru, fluoru i curenju BPA spojeva iz ambalaže, a nijedna ne ulijeva sigurnost u ispravnost vode kakvu bismo trebali piti. Tako se javljaju, pa i sukobljavaju argumentacije o tome koja je voda najkorisnija organizmu. Je li dovoljno odvrnuti slavinu i direktno takvu vodu upotrijebiti za piće? Treba li je filtrirati sustavima preko aktivnog ugljena? Ili se upustiti u nadogradnju kućnog sustava i vodu pročišćavati obrnutom osmozom? Preporučuje li se korištenje vode iz alkalizatora? Treba li je destilirati ili se pak pozabaviti programiranjem vode?

Kratak pregled koristi svakog pojedinog načina pročišćavanja vode izgledao bi ovako: voda pročišćena aktivnim ugljenom, koji najčešće susrećemo u sustavima vrčeva, osigurava da iz vode odstranimo organske zagađivače poput pesticida, herbicida i sličnih. Ipak, nećemo odstraniti većinu anorganskih ili bioloških zagađivača i teške metale. Da bi se odstranili i ti zagađivači, najmudrije je upotrijebiti keramičke filtre ili UV pročišćivače. No oni ne odstranjuju organske zagađivače.

Ozonizatori

Takozvani ozonatori također mogu poslužiti za pročišćavanje vode. Ipak, ni oni nisu svemogući. I dok ćemo pomoću ozona biti mirni i sigurni u odsustvo algi, parazita, virusa i bakterija, ozon ne rješava problem teških metala, minerala i pesticida u vodi, a i uređaji su prilično skupi. Obrnuta osmoza, prvotno upotrebljavana za desalinizaciju morske vode da bi mogla biti upotrebljiva za piće, izuzetno je učinkovita protiv teških metala, bakterija, virusa, organskih i anorganskih kemikalija.

Negativna strana tog procesa je to da se troši mnogo vode, sintetička membrana propada pri izlaganju kloru i fizičkim zagađivačima te sam sustav ne funkcionira optimalno u područjima s tvrdom vodom. Čini se da je sveti gral pročišćavanja vode destilacija. Iznimno je jednostavan proces, a u današnje vrijeme sustavi nadograđeni filtrima aktivnog ugljena čine ga i vrlo učinkovitim.

Destilirana voda za piće?

Neki pobornici zdravog načina života zagovaraju korištenje isključivo destilirane vode za piće. Naturopati nas uče da je sva tekućina u namirnicama prirodno destilirana i to je pobornicima destilirane vode glavni argument njihove teze. No, u namirnicama je voda destilirana i sadrži obilje nutrijenata, što nije slučaj s destiliranom vodom iz destilatora. Vodu u destiliranom obliku obogaćenu nutrijentima koristimo svaki put kada jedemo sirove namirnice.

Tijekom kuhanja, paradoksalno, puštamo da ta najkvalitetnija voda ispari, a dolijevamo vodu iz slavine ili neku drugu tekućinu da bismo napravili obrok. Zato ja uvijek radije biram prirodno destiliranu vodu iz namirnice umjesto destilirane vode iz destilatora. Pregled ne bi bio potpun, a da se ne spomene ponuda alkalizatora vode pomoću kojih se dobiva alkalna, odnosno kisela voda, što ovisi o tome za što želimo vodu upotrijebiti.

Voda kao živo biće

Upravo to šarenilo ponude i argumenata rezultiralo je time da do dan-danas nemam nikakav sustav za pročišćavanje vode. Najviše me se dojmilo istraživanje japanskog znanstvenika dr. Masaru Emota i otkriće da voda reagira kao živo biće. U filmu Velika tajna vode sa znanstvenog stajališta, a jezikom pristupačnim laicima, argumentira se koliko je voda kompleksnija od svega što smo dosad o njoj mislili. Ono što mi se učinilo najveličanstvenijim jest spremnost vode da surađuje s ljudskom svijesti i osjećajima.

Baš poput čovjeka pod stresom, i voda reagira na pritisak kojim putuje vodoopskrbnim sustavima i kao takva nam donosi i svoje probleme, a to nijedan sustav za pročišćavanje vode ne može odstraniti. To može jedino ljubav i zahvalnost prema toj dragocjenoj tekućini. Svaki dan kada posegnete za obaveznom čašom vode, pročišćenom ili ne, svakako se sjetite zahvaliti joj za sve dobrobiti koje vam donosi te ponosno nazdravite upravo – vodom.

Marijana Pontoni

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci