Imam problem s autoritetima

Za Andreu (42) bližnji kažu da ima problem s autoritetima. Njen sukob i otpor prema roditeljima i dalje traje, još od osnovne škole sukobljavala se s učiteljima, na fakultetu se problem nastavio, a na sadašnjem poslu eskalirao. Često je zbog razmirica sa šefovima mijenjala poslove, ali sadašnji nipošto ne želi izgubiti. Ima dojam da njeni nadređeni znaju manje od nje te da su na pozicije došli preko veza, a ne svojim zaslugama. Sve vrste poredaka i hijerarhije za nju su besmisleni i često se nalazi u situacijama u kojima su joj nadređeni autoriteti bez pokrića. Privlači li ona sama takve ljude i što joj taj problem govori? Pita Mirka je li sada prekasno za promjenu i kako da se postavi, a da ne uguši svoju osobnost?

Jin i jang

Prava je poslastica u mome poslu naići na ženu koja zna da zna, želi i može, a samo joj je nebo limit – i nadređeni. Raketa koja je već u uzletu lako se usmjerava, najteži posao je već odrađen. Ne odustajte, uvijek postoji rješenje, pa pogledajmo vaš problem iz drugog kuta.

Draga Andrea, već i po imenu imate drukčiju energiju od tradicionalne, pokorne, tihe i povučene žene. U Italiji je Andrea ime za osobe muškog spola – i bez opterećenosti spolnim podjelama (pa u 21. smo stoljeću!) zanimljivo je opaziti da pokazujete neke od osobina jang ili muške energije. Teorija jina i janga kaže da su u početku svemira od jedne cjeline nastala dva polariteta – jin i jang – te da se njihove energije i danas vide istodobno u karakteristikama svega što se nalazi u prirodi.

Jang energija je probitačna, ekspanzivna, svijetla, pokretna, muška, a jin energija podržavajuća, stabilizirajuća, tamna, statična i ženska. Neki bi štreber rekao da ste vi žena, dakle jin energija, i prema tome trebate se ponašati podržavajuće, stabilizirajuće i ženski. Naravno, znamo da u stvarnosti ništa nije crno-bijelo, svi sadržimo i jedno i drugo.

Dominantno muška energija

O odnosu jina i janga te njegovim primjerima u prirodi moglo bi se napisati jako puno (i već jest), no recimo samo da se oni uvijek javljaju u paru. Spojite dvoje ljudi i kad ostvare harmoniju, jedan će u jednom trenutku uvijek biti više jang, vođa, a drugi više jin, podrška.

Trik vašeg problema jest da prepoznate u kojoj ulozi se u pojedinom odnosu nalazite. Posljedično, zauzmete li pogrešnu ulogu u odnosu sa šefom, počinju problemi.
Muško-ženske odnose bilo bi jednostavno dešifrirati: muškarac je jang, vodeća energija, a žena je jin, podržavajuća energija. No koliko obitelji poznajete u kojima je to doista istina? Pa ipak, i supruga koja kod kuće „nosi hlače“ negdje radi i obavlja zadatke koje joj netko zada. Taj netko u njihovu je odnosu jang. Dakle, kod kuće je ona dominantnije, jang energije, a na poslu je silom prilika jin. Prema tome, poanta je prepoznati kad se treba isprsiti i biti muško, odnosno aktivan, probitačan, a kad treba biti dobra podrška.

Dio vaših starih poruka – dubokih uvjerenja i iskustava – govori vam da je prepuštanje vodstva nekome drugome ravno odustajanju od sebe, gušenju svoje osobnosti, kao da vam netko veže ruke. Reći nekome tko je dominantno jang, odnosno muške energije, da se prepusti nekome drugome bilo bi ravno kapitulaciji.

No, sve češće u životu zaključujem da je jang prostiji i direktniji način ponašanja koji nosi mnogo manje mogućnosti za napredak ili korekciju smjera ako smo krivo krenuli. To je dinamit kojim se razvaljuje kamen, a tek onda na scenu stupaju oni koji će ga oblikovati u nešto lijepo. Zapitajte se želite li baš uvijek biti u poziciji u kojoj lomite glavu, probijate led, da bi na kraju netko drugi uživao u tome dok vi liječite glavu.

Bijele rukavice diplomacije

Dio vašeg rješenja bit će da uvidite kvalitete jin energije ili jin ponašanja. Jin ponašanje moglo bi se opisati kao diplomacija, za razliku od jang principa koji bi bio vojska. Vi biste stalno ratovali, a treba u nekom trenutku sjesti i odraditi pregovore koji će dovesti do mira.

Valjalo bi sjesti i razmisliti koje su vam bitke tako važne da od njih ne možete odustati, a koje su samo stvar ponosa i principa zbog kojih ne možete odustati.

I da odgovorim na vaše pitanje – privlačite li vi te ljude? Apsolutno. Svemir vam želi reći da se opustite, prestanete ispravljati krive Drine, boriti se za pravdu na pogrešan način i na pogrešnim adresama. Pospremite samurajski mač i navucite bijele rukavice diplomacije! Kad komunicirate, sjetite se izreke „Manje je više“. U ovome javljanju toliko, a za dodatak mi se javite na školski sat pozitivne energije.

Mirko Vragović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci