Ima li načina da oživimo ljubav?

Gordana (47) ima stabilan brak i djecu koja su već odrasla. Sada kad djece uglavnom nema kod kuće, za Gordanu i njezina supruga ponovno je došlo vrijeme da se posvete sebi i svom braku. Ona osjeća da su se s godinama udaljili jedno od drugog, iako je na prvi pogled sve uigrano: od jutarnjeg ustajanja i zajedničkog doručka pa do uhodanog bračnog seksa. Gordana pita Mirka ima li načina da ona i suprug nakon toliko godina ožive ljubav

Plamen ljubavi

Kvalitetan partnerski odnos jedan je od važnih izvora energije vatre u našem životu. Premda nju s jedne strane možemo dobiti i kroz pjesmu, ples, trčanje, pojedine vrste hrane, poput rajčice, gorkih namirnica, đumbira, da spomenem samo neke – najkvalitetniji je izvor vatre upravo trenje koje imamo sa svojim partnerom.

Općenito, kineska tradicionalna medicina kaže da nas energija vatre pokreće: ne kaže se uzalud da ljubav pokreće svijet. Vatra potiče cirkulaciju u našem tijelu i time njegovo zagrijavanje, ali također potiče motivaciju i kreativnost. Dakle, vaša veza godinama je stvarala vatru koja vas je poticala da budete kreativni, da ostvarujete rezultate. Sad je vrijeme za novi par cjepanica na ognjištu vašeg bračnog života.

Romantični trenuci

Jedan od važnih dijelova svakog ljubavnog odnosa jest romantika. Moja je preporuka da uzmete stvar u svoje ruke. Često me klijentice pitaju zašto baš one moraju nešto učiniti, na što im ja odgovaram: onaj tko se pita, onaj tko prvi uvidi i sebi naglas prizna izazove, treba početi mijenjati odnos jer je on spremniji na to od druge strane. A što je vrednije od vaše veze, one iste koja vam je pomogla da ovoliko postignete u životu!

Na riječ „romantika“ obično je prva asocijacija „ono nešto što žene vole“, no mislim da svi uživamo u lijepim trenucima s voljenom osobom. Dakle, osmislite neku prigodu kojom ćete ih potaknuti, ali nemojte učiniti klasičnu pogrešku i urediti romantičnu večer ili vikend prema onome što će samo vama sviđa. Baš kao kad nekom birate dar, savršen je onaj koji je takav osobi kojoj ga poklanjate, a ne vama!

Prvi spoj

Dakle, budući da dobro poznajete svog supruga, pokušajte inscenirati situaciju za koju znate da će njega „otopiti“. Večera na novom mjestu, šetnja prirodom ili noć provedena u romantičnom hotelu mogu se nazvati čvenkom, sudarom ili spojem – važno je samo da ste to vrijeme posvećeni jedno drugom.

Mnogi će se nemalo iznenaditi kad nakon toliko godina, toliko zajedničkih trenutaka, s druge strane stola ugledaju osobu koja se s vremenom promijenila. Možda vam se isprva neće svidjeti nove bore na njezinu licu ili neki novi pogledi na život, no prihvatite i upoznajte tu novu osobu, imajući na umu da je upravo ona svih tih godina bila uz vas.

Neka vaš prvi izlazak ne bude u znaku „poljubi ili ostavi“. Sjetite se – i vaš partner uočit će neke nove detalje o vama, i na vama je život ostavio traga. Dakle, dan po dan, spoj po spoj. Dajte si vremena, prijelazno razdoblje u kojem ćete uložiti dodatni napor u to da stvorite nove kvalitetne spone, a otpustite one loše i nepotrebne.

Dajte mu da pokaže muškost

Zajedničko tuširanje ili samo pranje leđa, zajednički tečaj jezika, slikanja ili novi mali znaci pažnje osnažit će vaš osjećaj intimnosti. Ako se prema partneru inače postavljate majčinski, u ovom razdoblju smanjite malo majčinski instinkt i prestanite bdjeti nad njime. Dajte mu da pokaže svoju jang energiju – svoju muškost, pa i dominantnost. Znam da smo mi muškarci poput djece, ali i djeca trebaju jednom odrasti.

Zato mu dopustite da odraste, tako da mu počnete malo-pomalo prepuštati da sam vodi brigu o nekim detaljima koje ste dosad prešutno vi za njega odrađivali. Iznenadit ćete se kad otkrijete kako ti mali detalji utječu na vagu obaveza koja često u odnosu prelazi na žensku stranu, onu koja „drži tri kuta u kući“.

Njegujte zajedničko vrijeme i razmislite o tome što sami možete poboljšati u svom odnosu prema njemu. Što mislite da činite pogrešno u svojoj vezi? Zapišite ta razmišljanja, idućih nekoliko dana revidirajte ih i nakon toga stvorite strategiju uvođenja svih tih promjena dan-po-dan jer ni vi niste superžena da biste mogli preko noći sve promijeniti. Bit će to uzbudljivo putovanje koje će vam i prije cilja donijeti mnogo veselja, zabave i smiješnih trenutaka. 

Mirko Vragović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci