Energija uspjeha

Sanja (24) proživljava iznimno teško razdoblje jer je visokoobrazovana, a nezaposlena. Bila je najbolja studentica u svojoj generaciji te je gajila velike nade u budućnost. Svakodnevno se trudi, piše zamolbe i sklapa poznanstva, ali nedostatak iskustva čest je problem. Razočarana, nesretna i bez plana za budućnost, dane provodi surfajući po oglasnicima i konzumirajući velike količine utješne, ali nezdrave hrane. Mirka je pitala kako da vrati samopouzdanje

Kad god se susretnem s takvom pričom, pomislim koliko smo zapravo zakinuti u obrazovnom sustavu jer često ne naučimo konkretne vještine potrebne za uspjeh u životu. Vještine poput govorništva, osobne promocije, razumijevanja vlastitih vrijednosti, procjene svojih vještina i važnost napretka u istima, samo su neki od predmeta koje bih uveo pod obavezno obrazovanje već u najranijoj dobi. Prepušteni smo sami sebi, vlastitim potencijalima, roditeljskom neznanju ili, pak, malobroj­nim knjigama i tv-emisijama koje nam mogu doista pomoći u stvaranju slike o sebi i zacrtavanju putanje samorazvoja.  

Iz životopisa se osjeća i energija

Teško mi je ovako iščitati iz vašeg pisma tko je zapravo Sanja, no svakako bih vam savjetovao da mi se javite ili obratite nekoj stručnoj osobi koja će vam pomoći da prije svega spoznate razloge zbog kojih ne uspijevate dobiti posao, unatoč svim sjajnim kvalifikacijama. Postoji mnogo sitnica koje na razgovoru za posao mogu prevagnuti u negativnoj odluci potencijalnog poslodavca.

No prema mojemu mišljenju, najvažnija karakteristika koju morate razviti jest stabilnost u pozitivnoj duševnoj i mentalnoj poziciji s kojom šaljete životopise i odlazite na razgovore. Energija kojom zračite može vam itekako pomoći ili odmoći. Okrenite novi list u svojem dnevniku traženja posla i tako uklonite sve negativnost: prvo izvana, ne gledajte crne statistike nezaposlenih u Hrvatskoj, a zatim i iznutra – ne razmišljajte o svojoj možda do danas lošoj sudbini, nego odlučite da ćete promatrati dan po dan i svaki put krenuti ispočetka.

Tješite se sami!

Teško se othrvati negativnosti koja vas je preplavila, no razmislite koliku sreću imate što vas podržavaju roditelji vašeg dečka kod kojeg živite te što imate lijepu vezu. Pokušajte svakog jutra zahvaliti na tim prekrasnim darovima koje već primate i na onima koje ćete tek primiti, a jedan od njih je i vaš novi posao.

Nemojte dopuštati da vas tješi hrana, tješite se sami! Mnogi moji klijenti koji su se susretali s tako velikim izazovima rekli su da im je upravo jutro najteže, baš kao što ste i vi spomenu­li, stoga napravite jednu malu vježbu upravo ujutro. Učinite to tako da sjednete, zatvorite oči i pokušate se usredotočiti na jedan po jedan životni dar koji ste primili poput dečka, roditelja, prijatelja, lijepih situacija, i mentalno ih opišite, pritom zahvaljujući na svakom daru pojedinačno. Ispočetka ćete osjetiti otpor i bit će vam to glupo raditi, no upravo je to negativnost u vama koja se opire vašoj pozitivnoj promjeni.

Kad se pojave Pomagači

Bilo bi dobro da napišete neke afirmacije o kojima se mnogo pisalo u Sensi – u svakom se broju  nalaze prekrasne misli koje možete upotrijebiti. Primjer afirmacije može biti: „Radim posao koji volim i u njemu sam uspješna.“ Predložio bih vam da sami pokušate sročiti svoju afirmaciju, napišete je na papir i pročitate naglas tako da povjerujete u ono što čitate. Kad vam to pođe za rukom, zatvorite oči i nastavite to ponavljati u sebi.

Kad osjetite mir, prestanite to ponavljati i provedite nekoliko minuta u tom osjećaju blagostanja. To što osjećate energija je koja će vam pomoći da privučete kvalitetan posao u svoj život. Tako naoružani, spremni ćete krenuti u dan, očišćeni od jučerašnjih bitki. Tijekom dana, ako primijetite da vas opet preuzima negativnost, ponovno pročitajte svoju afirmaciju.

Svašta sam vam predložio i čini se da je pred vama mnogo rada, no ne bojte se otisnuti na prekrasan put samorazvoja. Vrlo brzo otkrit ćete da niste sami i nenadano će se početi pojavljivati pomagači. I na njima zahvalite! Kad preokrenete svoj život u pozitivno, za što vam neće dugo trebati, stići će i novi posao.

Mirko Vragović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci