Dunja Gulin: Najbolji savjeti o čuvanju i smrzavanju hrane

Ostatke hrane često bacamo jer nismo sigurni kako ih trebamo čuvati. Sakupivši upute najvećih kulinarskih autoriteta, naša nam kolumnistica otkriva što činiti s ribom, sirevima, jajima, raznim vrstama povrća i gotovim jelima koja nećemo odmah jesti. Mnoge namirnice mogu dulje stajati u hladnjaku ako primijenimo posebne trikove, a neke, za koje to ne bismo ni pomislili, možemo zamrznuti

Koliko dugo se namirnice mogu čuvati u hladnjaku?

Uz današnji ubrzani ritam življenja sve nam je teže naći vremena za svakodnevno kuhanje svježih obroka, no ako ipak želimo izbjeći redovito konzumiranje prerađene hrane, gotovih jela i dostavljene pizze, ne preostaje nam drugo nego organizirati se. Jednom tjedno ili barem jednom mjesečno nužno je odvojiti vremena za nabavu, pripremu i skladištenje svježih namirnica te kuhanje veće količine omiljenih jela koja se mogu čuvati u hladnjaku i zamrzivaču i podgrijati prema potrebi.

Često sam u dilemi oko toga koliko se dugo neke namirnice mogu čuvati u hladnjaku, a da ne izgube na kvaliteti; što se može zamrznuti, a što ne; koje su posljedice zamrzavanja određenih namirnica na njihov okus i teksturu; mogu li se jednom zamrznuta jela opet zamrznuti; koja je zdravstveno najsigurnija metoda odmrzavanja i sličnih pitanja na koja moram tražiti odgovor u stručnoj literaturi i na internetu.

Često pronađem odgovor i napravim prema uputama, ali nakon nekog vremena ga zaboravim pa ponovo moram tražiti kad mi ti podaci zatrebaju. Zato sam odlučila sve najvažnije savjete i trikove zapisati i imati ih nadohvat ruke kako bih bila sigurna da ne ugrožavam svoje zdravlje i kvalitetu namirnica i jela koje čuvam u hladnjaku i zamrzivaču.

U ovoj kolumni dijelim s vama te savjete u nadi da će vam poslužiti u svakodnevnom kuhanju i čuvanju hrane.

Dunja GulinDunja GulinČuvanje u hladnjaku

Nakon što obavite kupnju važno je što prije namirnice kratkog roka trajanja staviti u hladnjak. Tijekom hladnijih godišnjih doba takve namirnice ne bi smjele na sobnoj temperaturi stajati dulje od dva sata, a ljeti ih u hladnjak morate pohraniti u roku od sat vremena. Niska temperatura u hladnjaku (idealna je ne viša od 4 °C i ne niža od 1 °C) usporava razvoj štetnih mikroorganizama, no nemojte pretrpati hladnjak jer ćete tako smanjiti protok zraka koji je važan za održavanje adekvatne temperature.
Za čuvanje svježe ribe u hladnjaku postoje posebna pravila o kojima iscrpno piše Harold McGee u svoj knjizi On Food and Cooking.

Savjetuje da ribu, ako je nećemo pripremiti odmah nakon ulova ili kupnje, očistimo i dobro operemo pod hladnom tekućom vodom te dobro ocijedimo i posušimo papirnatim ubrusom. Nakon sušenja, najbolje je ribu čvrsto umotati u prozirnu foliju, da bi se smanjio doticaj s kisikom jer to može promijeniti njenu teksturu i okus. Ako očišćenu, opranu, posušenu i zamotanu ribu želimo čuvati u hladnjaku, ona mora stajati na temperaturi od 3 °C do 1 °C, što ćemo postići ako vrećicu s ribom uronimo u zdjelu s ledom i tako je čuvamo u hladnjaku do korištenja, a led redovito mijenjamo. Na ovaj način masnija riba poput lososa, srdele, sleđa i skuše u hladnjaku može stajati nekoliko dana, a manje masna riba poput bakalara, lista, tune i pastrve i do jednog tjedna!

Pronašla sam još jednu zanimljivost u spomenutoj knjizi ‒ o siru. Ako sir nećemo pojesti u roku od nekoliko dana, najbolje ga je čuvati u hladnjaku, iako bi idealna temperatura za čuvanje sira bila od 12 °C do 15 °C. Zbog toga McGee savjetuje da se sir ne poslužuje izravno iz hladnjaka jer su u tom stanju masnoće iz mlijeka zgusnute pa molekule okusa u njima ostaju „zarobljene“. Takav sir ima gumenu teksturu i bezukusan je. Stoga je sir u redu dugoročno čuvati u hladnjaku, no sobna je temperatura idealna za njegovo posluživanje pa ga izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije jela.

I još malo o čuvanju gotovih jela. Odlučili ste skuhati velik lonac variva i ostaviti ga u hladnjaku za nadolazeći tjedan? Odlično! No vrlo je važno koliko će vremena proći od trenutka kad je varivo svježe skuhano do trenutka kad se ohladi i bude spremno za odlaganje u hladnjak ili zamrzivač. Stručnjaci sa službenih stranica američke Vlade foodsafety.gov kažu da između ta dva trenutka ne bi trebalo proći više od dva sata ako ne želimo da se mikroorganizmi počnu množiti u našoj hrani.

To znači da nije dobra ideja varivo skuhati, pojesti dio za ručak, a višak ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi jer za to će trebati puno dulje od preporučena dva sata. Jelo će se brže ohladiti ako ga prebacite u niske široke posude ili ako lonac s varivom uronite u hladnu vodu i povremeno promiješate i tako ubrzate proces hlađenja.

Kako smrznuti jaja, jogurt, gljive, kuhanu hranu...

Kako pravilno odmrznuti hranu?

U kojim se slučajevima odmrznuta hrana može ponovno smrznuti

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci