Dunja Gulin: Kad vam život ponudi jaja, napravite…

Je li prvo bila fritata, kajgana ili omlet? Kojim god redoslijedom su stigli na gastroscenu, u njima podjednako uživamo. Naravno, ako su dobro pripremljeni. Naša kolumnistica donosi vrijedne savjete za maksimalno uživanje u njihovu okusu i izgledu

Hranjiv i brzi obroci

Jela od jaja popularni su obroci jer su jaja hranjiva i brzo se spravljaju, a zaista se mogu iskoristiti na sto načina, za pripremu i slanih i slatkih jela. Mislim da nije potrebno posebno naglašavati da je, ako ih koristite u svakodnevnoj prehrani, najbolje odabrati najkvalitetnija domaća jaja koja možete pronaći - svježa jaja onih kokoši koje se hrane ekološkim zrnjem i same slobodno čeprkaju po otvorenim prostorima. Jer, što se kokoši kvalitetnije i raznolikije hrane, to će njihova jaja biti hranjivija i nutritivno bogatija!

Osim klasične kajgane, jaja „na oko“, kuhanih jaja „na meko“ i „na tvrdo“, postoje i jela koja su poprilično jednostavna za pripremu, a izgledaju profinjeno. Možemo ih pripremiti u trenucima kad poželimo pojesti ili ponuditi nešto drugačije, a nemamo puno sastojaka pri ruci ni puno vremena za kuhanje.

Također, odličan su odabir za dječje obroke jer u njih možemo ubaciti mnogo povrća, pa već nekoliko pojedenih zalogaja može nahraniti male izbirljivce koji nemaju vremena sjediti za stolom.

Konkretno, mislim na dva zanimljiva jela - francuski omlet i talijansku fritatu. No, krenimo redom, s omiljenom kajganom!

Kajgana (tur. kaygana)

Kajgana je jedno od najjednostavnijih jela koja sadrže bjelančevine i omiljen je doručak u mnogim zapadnim zemljama. Priprema se tako što cijela jaja umutimo vilicom, malo posolimo te neprestano miješamo u zagrijanoj tavici na malo ulja.

jajaMoguće su i malo složenije varijante - ako na ulju prije dodavanja jaja prodinstamo jednu ili više vrsta povrća, popržimo malo slanine ili dodamo već unaprijed pripremljene namirnice ili ostatke jela od prethodnog dana. No, ako nismo upućeni, može se dogoditi da kajgana bude suha, žilava ili vodenasta. Kako bi se to izbjeglo, postoje trikovi za pripravu mekane i sočne kajgane. Slijede oni najbitniji:

1. Vrlo je važno jaja dodati kad se ulje (ili maslac) samo malo zagriju. Vatra tijekom pripreme kajgane ne smije biti jaka jer se jaja moraju polako zagrijavati.

2. Nužno je konstantno miješati! Ako ne miješate od početka, bjelančevine iz jaja će se na dnu tave zapeći u tvrd sloj, pa će kajgana biti suha i žilava.

3. Da bi kajgana bila meka i sočna, maknite tavu s vatre dok jaja još nisu potpuno pečena jer će se nastaviti peći i kad vatru ugasite, pa jedna minuta više može činiti razliku. I - vaša je kajgana spremna. Uživajte!

 

Omlet (fr. omelette)

Omlet volim nazivati profinjenom verzijom naše kajgane jer sastojci su najčešće isti, samo je priprema različita. Osim što oba jela mogu biti napravljena samo od jaja, mogu se dodavati i razni sastojci - povrće, svježi i suhi začini te razne vrste sireva.

Za razliku od kajgane koju treba neprekidno miješati, za pripremu omleta bitno je da se jaja ispeku, ali ostanu u obliku palačinke koja sa zatim puni odabranim sastojcima i preklapa u polukružni oblik. Za pripremu omleta nije potrebno puno vremena, ali nužno je dobro procijeniti kad su jaja pečena, jer se ne smiju prepeći, i svladati tehniku preklapanja.

Evo nekoliko trikova koji vam mogu pomoći:

1. Važno je koristiti tavu adekvatne veličine kako bi omlet bio idealne debljine nakon preklapanja. Stoga, izmjerite promjer tave prije pripreme: tavica promjera oko 15 cm dobra je za mali omlet od dva jaja, u tavu promjera 20 cm idealno stanu tri jaja, tava promjera 25 cm odlična je za veći omlet od šest jaja, a u velike tave, promjera 30 cm, može stati maksimalno 12 jaja.

2. Tave za omlet moraju biti od lijevanog željeza ili ugljičnog čelika, obrađene tako da budu neprijanjajuće (premazane uljem i pečene u pećnici nekoliko sati), ili tave premazane neprianjajućim premazima od keramike ili emajla. To će spriječiti da se jaja zalijepe za dno tave i omogućiti da se omlet može preklopiti bez pucanja.

3. Jaja prije korištenja treba samo lagano umutiti žičanom mutilicom ili vilicom, da se žumanjci i bjelanjci samo povežu. Ako pretjerano mutite jaja, omlet može biti tvrd i gust, umjesto mekan i pjenast.

4. Prije pečenja omleta u jaja dodajte samo prstohvat soli za svako jaje. Dodavanje veće količine soli prije pripreme omleta učinit će teksturu jaja vodenastom, a to želimo izbjeći.

5. Dobro zagrijte tavu. U trenutku dodira s tavom, jaja moraju odmah zacvrčati, što pripremu omleta bitno razlikuje od pripreme kajgane, gdje je važno da tava nije jako zagrijana.

6. Da bi se omlet ravnomjerno ispekao, tavu treba neprestano naginjati i žlicom podizati donji sloj jaja koji se već ispekao kako bi gornji, sirovi sloj jaja potekao ispod i također se ispekao, sve dok cijela površina omleta ne bude pečena, ali još mekana.

7. Dodaci poput već pripremljenog povrća, naribanog sira i sl. dodaju se po cijeloj površini omleta u trenutku kad jaja više nisu sirova. Potom se omlet preklopi i oprezno iz tave prebaci na tanjur. Eto vašeg omleta!

 

Fritata (tal. frittata)

U usporedbi s omletom, fritata je deblja i ne preklapa se te u nju uvijek stavlja obilno punjenje. Jedna varijanta fritate je i poznata španjolska tortilja punjena krumpirom.

jajaZa pripremu treba imati tavu debljeg neprianjajućeg dna i viših stranica koja se može staviti u pećnicu.

Za razliku od kajgane i omleta koji su najukusniji dok su topli, fritata je ukusna i kad je hladna, a zbog svoje kompaktnosti, narezana na komade idealna je kao hranjiv obrok koji se može ponijeti na posao ili u školu. Najvažniji trikovi za pripremu fritate su sljedeći:

1. Sve namirnice koje se dodaju u fritatu, jednako kao i u pripremi omleta, moraju biti barem djelomično ili potpuno kuhane ili pirjane.

2. Pripremljeno punjenje dodaje se direktno u sirova promiješana jaja, prije izlijevanja smjese u tavu.

3. U zagrijanu tavu premazanu uljem izlijte smjesu te je pržite na srednje jakoj vatri, najbolje poklopljenu, 5 - 8 minuta (ovisno o debljini fritate i količini punjenja). Zatim tavu otklopite, prebacite u zagrijanu pećnicu, uključite gril program te pecite još kratko, dok površina fritate ne postane kompaktna.

4. Ostaci fritate odlični su kao bogato punjenje za sendvič. Komade fritate narežite na tanje ploške i napravite sendvič uz dodatak malo sirovog ili ukiseljenog povrća.

Nadam se da sam vas motivirala da isprobate ili podsjetila da ponovo pripremite kajganu, omlet i fritatu, koji će, uz navedene trikove, ispasti baš onako kako treba. Dobar tek!

Dunja Gulin

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci