Donesite dobru poslovnu (i privatnu) odluku!

Za one koji se nalaze na nekom većem ili manje važnom raskrižju, kad trebate odlučiti nešto poslovno ili privatno, situaciju razmotrite sa sljedeća tri aspekta

Prije nekoliko dana bila sam u situaciji donijeti važne poslovne odluke. Razgovarala sam s potencijalnim poslovnim partnerima i trebala procijeniti prijedloge koji su bili jako različiti i rezultirali bi različitim ishodima u mom životu. Nije nimalo lako odlučiti kad vas rješenja vode u potpuno različitim smjerovima. Međutim, tako je i sa svakodnevnim, malim odlukama. Često smo u nedoumici što odabrati jer nismo u sigurni u svoje ciljeve i kamo želimo stići. Premda sam znala što želim u budućnosti, ipak sam trebala nekoliko dana promisliti o utjecaju tih odluka na moj život. Za one koji se nalaze na nekom većem ili manje važnom raskrižju, predlažem da situaciju razmotrite s tri aspekta:

1. Zamislite kako će vam život izgledati za godinu ili pet godina nakon te odluke
Kad smo u nedoumici što odabrati, mudro je zamisliti sebe u situaciji u koju bi nas doveo određeni izbor. Pri tome je potrebno sagledati što više detalja. Pokušajte osjetiti kako biste živjeli u skladu s odlukom koju ste donijeli. Razmislite što bi u vašem životu bilo novo, što biste dobili. Onaj ishod koji u vama izaziva mir ili oduševljenje pravi je izbor. Ako ne možete zamisliti svoj život ili se pojavi bilo kakva neugoda u odnosu na neko rješenje, imat ćete pravi signal i odgovor što učiniti.

2. Ispričajte bliskoj osobi svoje nedoumice i zamolite da vam ih prepriča
Razgovor s bliskim osobama uvijek pomaže. Nemojte se vezati za njihove savjete, već ih saslušajte otvoreno i bez pokušaja da nešto dokažete ili objasnite. Zamolite ih da i oni vas saslušaju i onda izdvoje dva ili tri rješenja koje ste naveli. Ta rješenja neka vam prezentiraju kao da slušate priču iz nečijeg tuđeg života. Kako budete slušali, točno ćete osjetiti koja priča vam intuitivno odgovara i s kojim ishodom biste bili najzadovoljniji.

3. Držite se prioriteta i ne dajte se smesti novonastalim situacijama
Ako odlučivanje potraje, moguće je da se putem jave i neke nove situacije, novi elementi za razmišljanje, a samim tim i nove nedoumice. Koliko god se situacija s vremenom komplicirala, uvijek se moramo sjetiti s kojom idejom smo uopće ušli u proces odlučivanja. Taj se prioritet vjerojatno nije promijenio, samo nas je logika navela da uzmemo u obzir sve novosti koje su se pojavile u međuvremenu. Te novosti često nas navode na promjenu prve ideje, što stvara dodatni stres. Uvijek se zapitajte pitanje zašto ste uopće odlučili nešto promijeniti. Kad znate jasan odgovor na to pitanje, jasno ćete se sjetiti i prioriteta. 

dr. sc. Elvira Mlivić Budeš, elvira@filaks.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci