Dom je poput živog bića

MIRKO VRAGOVIĆ poziva vas da svoj dom poštujete poput svetišta, pazeći kakvu energiju unosite kako biste se u njemu osjećali smireno i zaštićeno

Dom koji to nije

„E.T. phone home“ famozna je rečenica poznatog filmskog putnika namjernika. Ovaj simpatični izvanzemaljac na svojem putovanju svemirom svratio je i na naš divni plavo-zeleni planet i, unatoč svim njegovim divotama, poželio se vratiti kući jer dom je ipak – dom. To je mjesto gdje se osjećamo sigurno, toplo, zaštićeno, rekli bismo – svoj na svome.

Nakon uzbuđenja na putovanjima, uspona i padova na radnome mjestu, ljubavnih podviga i avantura, u njega se vraćamo kako bismo se napunili, odmorili, uživali sami sa sobom ili najbližima. Pa ipak, neki od nas ne osjećaju se u svojim domovima ni ugodno ni smireno.

Ako ste i vi tipični predstavnik društva koji u želji da preživi recesiju ostaje dulje na poslu, onda se kući vraćate sa životnom baterijom u crvenom još od podneva. Vaš moderni klimatizacijski uređaj zagrijava stan sat prije nego što se vratite s posla, no kako ulazite u stan, ne možete a da ne osjetite hladnoću prostora u kojem nitko ne obitava. Već dugo ne kuhate, a štednjak i mikrovalna služe vam da podgrijete gotovu hranu.

Drvo i vatra

Kako učiniti da dom uistinu postane domom? Kineska metafizika povezuje to posebno mjesto s energijom elemenata drveta i vatre. Potaknemo li i njegujemo li ove elemente, naš dom će cvasti. Proljeće je doba kad je energija drveta u usponu i to je razlog zašto mnogi ljudi dom uređuju upravo u proljeće. Adaptacije, generalke, razmještanje namještaja kao da su učestaliji čim malo zasja sunce.

Otvaramo prozore i zračimo stanove u želji da istjeramo zimu koja se uvukla u grijanjem isušene prostorije, čiji su glavni podstanari postali prašina i alergeni. Doista, stara energija u prirodi se mnogo brže reciklira nego u zatvorenim prostorima, zato iskoristite topliji dio dana da provjetrite prostorije. Nadalje, da biste se kod kuće ugodno osjećali, stimulirajte energiju vatre.

Miris kolača

Kad osjetimo miris pečenih kolača, vanilije, cimeta ili naranče, to će nas podsjetiti na dom i obitelj. Upravo ti mirisi sadržavaju energiju vatre, zato iskoristite te prirodne pomagače i oplemenite dom aroma svjetiljkom u koju ćete staviti nekoliko kapi ovih eteričnih ulja.

Da bi vaš dom postao mjesto za život, u njemu trebate – živjeti. Energiju vatre stimulirat ćete jednostavno ako umjesto da se s prijateljima nalazite u kafićima i restoranima, svako toliko organizirate druženje u svojem stanu. Pripremite jednostavnu hranu, smijte se i družite uz laganu glazbu. Zašto uobičajene teme o problemima ne zamijeniti šalama ili društvenim igrama?

Teškim temama poput smaka svijeta, kolapsa ekonomije i ostalim kataklizmičkim prognozama nije mjesto u vašem toplom gnijezdu. Takvi razgovori kreiraju tešku energiju koja se dugo nakon razgovora zadržava na mjestu i remeti vaše obnavljanje i san.

Mir, blagostanje i opuštenost

Mučne rasprave s partnerom, ako je moguće, riješite u šetnji ili obližnjem kafiću. Negativna energija koja se pritom oslobađa ostat će vani. Budete li svojem domu posvetili dužno poštovanje i u njemu radili sve što povezujete uz lijepo, on će doista postati svetište u kojem ćete se osjećati posebno. Neka presvlačenje iz „dnevne uniforme“ u nešto udobno postane vaš ritual čim uđete u kuću.

Baš kao tijelo koje redovito čistimo i održavamo lijepim, stan ili kuću također treba redovito čistiti i održavati urednima. Dom je poput živog bića. Kao što biljki poklanjate ljubav u obliku brige i pažnje koju vam ona vraća rastom, cvatom i ljepotom, tako će vam i dom uzvratiti mirnim snom, osjećajem blagostanja i opuštenosti koji će vas pratiti cijeli dan.
Uživajte!

Mirko Vragović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci