Cimet, đumbir i kurkuma za topliju zimu

Što bi zima bila bez mirisa cimeta, klinčića i vanilije? Tih se blagotvornih začina ne morate odreći čak ni ako jedna od vaših novogodišnjih odluka bude krenuti putem sirovojedstva. Oni su važan dio te kuhinje

Kraći dani, sivo nebo ili promrzli prsti. Ništa se od toga ne uklapa u ono što većina ljudi koju poznajem doživljava kao ugodu u životu. No, i u tome se skriva prednost: upravo te male nelagode čine da domaći kolači ili hrana zamirišu primamljivije, da se osjetimo bolje kada popijemo čaj s malo cimeta ili đumbira. Svijet začina za mene je svijet čarolije. Bilo da su u prahu ili u svježem obliku, začini su ti koji u moju prehranu unose obilje okusa i raznovrsnost – čak i kad je baza ista.

Moć muškatnog oraščića

Začine sam počela više proučavati te još više cijeniti i voljeti kada sam započela sa sirovojedstvom. U tim prvim pokušajima da kreiram nešto što ima poznat okus, a da je zdravije, bila sam prisiljena zaviriti u svijet začina. To putovanje jedno je od najbogatijih na kojem sam ikada bila. I danas mi je nevjerojatno kako prstohvat začina može, poput vilinske prašine, preobraziti sve u što se doda.

Tako sam, kreirajući sirovojedsku sarmu, otkrila moć okusa muškatnog oraščića, a praveći sirove medenjake, otkrila da su upravo začini taj odlučujući faktor zbog kojeg moji kolačići mogu stati uz rame s tradicionalnim medenjacima. Tekstura im nije ista, ali okus jest. Neki kažu, čak i bolji.

Kako nas iscjeljuju

A ti dragocjeni, utješni darovi prirode u sebi nose i zapise mudrosti kojima nas Majka Zemlja vida i iscjeljuje. Tako se sve više i više govori o ljekovitosti začina. I evo nas opet na početku priče koju su nam predavali naši stari: treba se osvrnuti po prirodi i sa zahvalnošću prihvatiti ono što nam nudi da očuvamo zdravlje ili ga vratimo. Ili pak, iskoristiti prirodne resurse kako bismo napravili kozmetički pripravak. Jedan takav ponekad upotrijebim i sama. Riječ je o maski za njegu i posvjetljivanje kose na bazi meda i začina, koju možete pronaći ovdje.

cimetDrevne medicine, poput ajurvede ili tradicionalne kineske medicine, ponovno izranjaju i uče nas kako obogaćivanjem jela i pića začinima možemo održati dobro zdravlje. Jedna od osnovnih ajurvedskih podjela začina jest na začine koji griju i one koje hlade.

Tako će nam dragi prijatelji cimet, đumbir, kurkuma, kardamom, kajen, klinčić ili crni papar biti neprocjenjivi da se zagrijemo i bez prekuhanih juha. Luk i češnjak također mogu zagrijati organizam, a lako su dostupni i u našim krajevima. Doduše, pretvaranjem svijeta u globalno selo, sve se više toga može naći i na hrvatskim policama.

Cejlonski cimet

Kao i svaka druga medalja, i ova ima dvije strane. Dobra je strana ta što i mi, zbog sve veće ponude, možemo birati one začine za koje znamo da nam nose najveću dobrobit, čak i ako su još donedavno bili egzotični i nedostupni. Loša je strana ta da se u utrci za profitom na policama trgovina često nađe roba niže kvalitete, dok je ona kvalitetna nerijetko visoke cijene. Kad je riječ o mojem iskustvu sa začinima, to je jedna od stvari na kojima ne štedim.

Otkad sam isprobala organski cejlonski cimet, više mi nije palo na pamet kupiti neki drugi. U toj priči cejlonski je oznaka vrste cimetovca, drva od čije se kore cimet dobiva, a ne podrijetla. Cimet koji se nudi u većini trgovina često je mješavina nekoliko vrsta cimetovca, nerijetko uzgojenog i dobivenog ne tako idealnim postupcima, a okusom i mirisom doista nije dorastao cejlonskom cimetu.

Zašto biram organsko

Kad sam već spomenula način uzgoja i prerade začinskih biljaka, moram istaknuti da začine aromatičnima čine njihova eterična ulja. Mnoštvo pesticida, herbicida, fungicida, umjetnih gnojiva, kemikalija, koji se primjenjuju pri uzgoju i obradi biljaka koje koristimo za hranu, pa tako i začina, ima komponente koje se izuzetno lako otapaju u masnoćama.

Tako upravo čar i aroma zbog kojih se i odlučujemo koristiti začine može predstavljati trojanskog konja za naše zdravlje. Zato, kad god sam u prilici, odabirem organske začine.

Cimet, ženin dobar prijatelj

Začini koji nas zagrijavaju prekrasni su saveznici svima koji žele održati svoj sirovojedski entuzijazam i tijekom hladnijeg dijela godine. Tako se cimet, kao jedan od najrasprostranjenijih i najprihvaćenijih začina, pokazao kao izvrstan antiseptik, sredstvo za uravnoteženje šećera u krvi, saveznik kod problema s ulceroznim promjenama probavnog sustava, simptoma PMS-a, kao i bolnih menstruacija.

Osim toga, potiče krvotok te tako zagrijava tijelo, ali pomaže i kod glavobolja i migrena, artritisa, prevencije karcinoma, a izvrstan je i za poticanje probave te je jedan od rijetkih opetovano potvrđenih afrodizijaka. I tko sad ne bi volio cimet?

Đumbir

Tu je i đumbir koji ima slična svojstva kao i cimet, a učinkovit je i kod problema s mučninama pa ga već godinama u mojoj obitelji konzumiramo kod mučnina uslijed putovanja. Đumbir se, također, pokazao izvrsnim u prevenciji i tretiranju karcinoma crijeva i jajnika. Radije ga upotrebljavam u svježem stanju, naribanog ili kao sok. Oba začina koja sam spomenula pridonose i poboljšanju rada metabolizma, u sinergičnoj sprezi i do 20 posto, što znači da će i tjelovježba, kao i mršavljenje, biti toliko učinkovitiji.

Začini. Toliko ih ima koji su mi dragi, i još uvijek otkrivam nove. Doista, kad bi se mene pitalo, možda su baš začini ono što bi se trebalo nazivati vilinskom prašinom. I vrijedni su svake sekunde uložene u proučavanje njihovih svojstava, kao i svakog zrnca kojim unose raznovrsnost i novu kvalitetu u naš život.

Marijana Pontoni

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci