Ako nas itko na svijetu može iscijeliti, to je partner

U odnosu s drugim osobama spremni smo potisnuti mnoge svoje nepoželjene osobine i osjećaje kako bismo bili prihvaćeni. Tako možemo izgubiti dio sebe. No, istovremeno, žena i muškarac osjećaju da su jedno drugom potrebni i važni jer samo međusobnim prihvaćanjem mogu zaliječiti svoje emotivne povrede

Kemija i kompatibilnost

Najbolji počeci ljubavnih priča uključuju obostranu radoznalost, emotivno otvaranje i tjelesnu privlačnost, popularnije rečeno – kemiju. No, ono što stvara tu kemiju, a samim time i osjećaj kompatibilnosti, većina ljudi svodi na suviše jednostavne interpretacije, kao što su: stvoreni smo jedno za drugo ili napokon sam pronašao ljubav svog života.

Iako ove romantične, sudbinske interpretacije neko vrijeme mogu podgrijavati vezu, kemija i kompatibilnost koje muškarce i žene međusobno povezuju kriju puno složenije, a samim time i interesantnije priče.

Koje osjećaje trebamo potisnuti i koje radnje činiti da bi nas 'voljeli'

Još od vremena Freuda, brojni psiholozi i terapeuti bave se pitanjem potiskivanja osjećaja. Vrlo rano po dolasku na ovaj svijet naučili smo koje osjećaje trebamo potiskivati zato što nisu prihvaćeni i koje je radnje poželjno izvoditi kako bismo dobili ono što želimo.

Tako je netko naučio da smiješkom može odobrovoljiti majku koja će mu onda biti na raspolaganju, a netko je naučio da smiješak nije poželjan jer ga majka ne uzvraća. Jedni su naučili da će plač ili pokazivanje ranjivosti privući roditelje, a drugi su naučili da će ih to odbiti. Netko je naučio da će traženjem hrane uvijek dobiti pažnju, a netko je naučio da traženje hrane kod majke izaziva nervozu jer „dijete opet nešto traži“.

Odbačeni dio koji vrišti

Potiskivanjem osjećaja u situacijama kada oni nisu poželjni zapravo potiskujemo cjelokupna iskustva koja se s vremenom pretvaraju u specifične energetske uzorke. Ti odbačeni, potisnuti uzorci, čim se stvori prilika da budu izraženi, iskaču van, kao da imaju svoju volju.

To je zapravo prilično logično. Budući da se nijednog dijela sebe ne možemo trajno riješiti, taj odbačeni dio, upravo zbog snage potiskivanja biva pod silnim pritiskom. Kad pritisak više ne možemo izdržati, jer potiskivanje zahtijeva golemu energiju, odbačeni se dio mora izraziti.

Primjerice, ako je u vezi muškarac romantičan, a žena nije, potencijalna ljubavnica iz muškarca može izvući njegovu odbačenu romantičnost. Ili, ako je žena, iz straha da ne bude odbačena, od samog početka veze potiskivala ljutnju, nekoliko godina poslije imat će ispade ljutnje koji se, s obzirom na povod, mogu činiti pretjerani.

Veze u kojima se ne smije pokazivati ljubav

Jedno od osnovnih pravila ljudskog psiho-emotivnog funkcioniranja glasi: ono što je odbačeno preuzima kontrolu. Kada neki dio preuzme kontrolu, to znači da nas vodi u situacije u kojima će biti izražen jer želi reći: Tu sam, vidi me, prihvati me, postojim, bez mene nisi potpun(a).

U ljubavnim odnosima gotovo se uvijek događa da partneri izgube dio sebe. Kako bi zaštitili odnos i ostali zajedno, zatomljuju one dijelove sebe koji ne nailaze na partnerovo odobravanje ili se čine ugrožavajućim za vezu. U nekim vezama nema mjesta ljutnji, u nekima je nedopuštena ranjivost, a u nekima se ne smije pokazivati ljubav.

U nekim vezama jedan od partnera teži stalno biti dominantan, u nekima jedan od partnera podcjenjuje ambiciju drugog, a u nekima ignorira ljepotu, romantiku i senzibilnost. Ono što u vezama ostaje nevidljivo i nedoživljeno teži preuzeti kontrolu i ostvariti se u nekom drugom odnosu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci