7 situacija zbog kojih treba otići psihoterapeutu

Bilo da je riječ o unutarnjim nedoumicama ili partnerskom nerazumijevanju, psihoterapija pruža odgovore i uči nas vidjeti stvari u pravom svjetlu. A u kojim situacijama potražiti stručnu pomoć, otkriva psihologinja Petra Malešević

Olakšavanje životnih problema

Razlozi za odlazak psihoterapeutu mogu biti vrlo različiti, ali gotovo uvijek prisutna je nada da bi nam psihološka pomoć mogla olakšati rješavanje životnih problema.
Ponekad jednostavno iscrpimo vlastite načine za nošenje s problemima ili uopće ne znamo kako bismo ih riješili. Pritom osjećamo psihičku, a katkada i fizičku nelagodu koja nas ometa u obavljanju svakodnevnih obaveza i drugih aktivnosti. Zatražiti pomoć stručnjaka nije uvijek lako, no korak je prema rješenju.

Svi smo različiti, pa će netko psihološku pomoć potražiti već zbog manjih poteškoća ili kako bi poboljšao kvalitetu svog života izgradnjom dodatnih vještina (npr. vještinama psihofizičke relaksacije), ali tu su i oni koji se dulje vrijeme neuspješno bore s problemima i osjećaju psihičke posljedice toga.

Evo nekih situacija kada bi vam psihoterapija mogla pomoći, tj. kada bi bilo dobro i korisno javiti se psihoterapeutu…

  • Muče vas velike promjene raspoloženja koje traju ili se često ponavljaju. Ništa vas više ne veseli, zanemarujete obaveze.

Nije neuobičajeno i neprirodno da smo ponekad loše raspoloženi, čak i ako ne možemo utvrditi razlog. No kad razdoblje lošeg raspoloženja dugo traje ili se javlja često, a ne uspijevamo nikako na njega utjecati, to je znak da bi bilo korisno potražiti psihološku pomoć. Dugotrajno loše raspoloženje može nam priječiti uživanje u poznatim starim radostima, ali i prouzročiti zanemarivanje obaveza ili čak zapuštanje vlastitog izgleda, zdravlja i higijene.

  • Osjećate konkretan, ali iracionalan strah ili neodređenu tjeskobu, a s njima se nosite, prije svega, izbjegavanjem.

Strah od javnog nastupa, određenih životinja i vožnje liftom konkretni su, ali iracionalni strahovi. Problem nastaje kad ih teško kontroliramo ili pribjegavamo izbjegavanju određenih situacija. Ovakva izbjegavanja mogu znatno utjecati na kvalitetu našeg života i tada nam je pomoć prijeko potrebna.

  • Primjećujete da se često ljutite i pritom ne možete kontrolirati svoju ljutnju.

Ako tuđi ili vlastiti postupci često izazivaju vašu ljutnju te imate osjećaj da je ne možete kontrolirati pa se često posvađate ili ste čak agresivni – važno je potražiti pomoć.

  • Vrlo se teško ili neuobičajeno dugo oporavljate od nekog gubitka.

Potpuno je normalno tugovati nakon nekoga gubitka. Tugovanje je proces sastavljen od faza kojima prolazimo kako bismo se oprostili s izgubljenim. Problem nastaje kad ovaj proces traje predugo ili ako je iz nekih razloga (npr. negacije gubitka) njegov tijek poremećen.

  • Osjećate nedostatak samopoštovanja i samopouzdanja.

Vrlo ste kritični prema sebi, druge vrednujete pozitivnije nego sebe, a imate i manjak povjerenja u vlastite sposobnosti te negativno procjenjujete ishode vlastitih nastojanja. Kao da vam nikad nije dovoljno dokaza o vlastitoj vrijednosti, što god učinili.

  • Osjećate posljedice stresa, a ne posjedujete vještine za nošenje s njim.

Vrlo često zaboravljamo da izvor problema može biti u nedostatku životnih vještina. To se vrlo lijepo vidi u načinima nošenja sa stresom, koji je prisutan u životima svih nas. Psihoterapeut vas može naučiti nekim osnovnim životnim vještinama koje ste propustili naučiti.

  • Narušeni međuljudski odnosi, česti interpersonalni sukobi, partnerski i bračni problemi.

Čovjek je socijalno biće, živi u obitelji i društvu pa narušeni odnosi bitno utječu na kvalitetu njegova psihičkog života. Psihoterapija može biti partnerska/bračna ili obiteljska i može pružiti kvalitetnu pomoć u rješavanju kratkotrajnih i dugotrajnih nesuglasica.

Osim svega navedenog, raznih psihičkih i interpersonalnih problema ili nedostatka životnih vještina, psihoterapija može pomoći i u kvalitetnijem iskorištavanju osobnih potencijala, u osobnom rastu i samorealizaciji. Ponekad nam životne okolnosti tijekom ranog i kasnijeg razvoja priječe da prepoznamo i iskoristimo vlastite sklonosti i potencijale ili smanje naše ambicije i očekivanja. Psihoterapeut može pomoći u prepoznavanju ovih potencijala i njihovu prikladnom iskorištavanju.

Petra Malešević, dipl. psiholog i kognitivno-behavioralni terapeut

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci