4 jahača detoksikacije

Naša kolumnistica otkriva kako za pripravu detoksikacijskih napitaka upotrebljava limun, med, alge i nigari, ali i savjetuje da je jedan od najvažnijih koraka u detoksikacijskom planu – ne biti prestrogi prema sebi ako i pokleknemo

Detoksikacija se ne događa samo na razini tijela

U moru razmjene dobrih želja i čestitki ovih dana i sami poželimo odrediti neki novi pravac u novoj, još neopterećenoj godini. No, realnost najčešće izgleda nešto drugačije od naših želja. Jedan od takvih prizora jest minus na računu, a plus na vagi. Ni jedno ni drugo ne doživljavamo pozitivno. Po tko zna koji put osjećamo da smo opet nešto krivo shvatili i da naše želje i odluke padaju u vodu jer je već prošlo pola mjeseca te nove godine, nove prilike.

Ono što je prema mom iskustvu izuzetno važno jest ne vezivati se – pogotovo ne uz datume. Jedna od meni najdražih rečenica „Vrijeme je iluzija, a vrijeme ručka još veća” dolazi iz pera Douglasa Adamsa u prvom dijelu njegova najpoznatijeg djela Vodič za stopere kroz galaksiju. Preslikano na kalendar godine pred nama, to se može primijeniti na prve dane i korake u novoj godini.

Jedan od najvažnijih koraka u detoksikaciji nakon prosinca jest ne vezivati se uz datum ili trenutak do te mjere da postanete frustrirani ako vam se omak­ne poneka epizoda koja odstupa od vašeg čvrsto zacrtanog plana. Takve stvari se događaju i tako ih treba i prihvatiti. Misliti da se detoksikacija događa samo na razini tijela veća je zabluda od vremena za ručak. Ako i pokleknete, prebrodite to i vratite se svojem prvobitnom planu.

Topla limunada

Sljedeća stvar koju bih svakako preporučila u svakom detoksikacijskom planu jest uključiti u jelovnik nove, zanimljivije namirnice ili smisliti nov način pripreme već korištenih. Već sam pisala o svojem omiljenom detoksikacijskom napitku. Riječ je o toploj vodi (nikako vrućoj) u kojoj je rastopljena žlica prirodnog, lokalnog meda uz dodatak svježeg soka limuna. U danima kada vam je potrebno samo malo promjene da biste se osjećali bolje, dodajte i malo cejlonskog cimeta. Nerijetko mi se dogodi da zaključim kako mi treba dobra doza tekućine, a sama voda se ne uklapa u taj koncept. Tada biram toplu limunadu.

Mnogo je već napisano o ljekovitom učinku dovoljnog unosa tekućine u tijelo. U prvim mjesecima godine, kada dani tek postaju dulji i kada smo najranjiviji pa nam se događaju depresije, nervoze i viroze, dodatna doza vitamina C nikako nije suvišna, a podcrtana snagom organskog meda, učinit će vas supermoćnima! Naime, malo je namirnica koje u jednoj žličici mogu donijeti toliko dobroga kao med.

U razdoblju u kojem odlučite pročistiti tijelo, med će ojačati prirodnu sposobnost vašeg organizma da se uspješno nosi s eventualnim virozama, prihranjivat će probiotike i sprečavati štetne bakterije da se razbuktaju, osnažit će vaše tijelo elementima u tragovima, a vaša jetra dobit će potrebnu energiju za intenzivnije funkcioniranje. Sve su to valjani razlozi da u adresaru potražite kontakt lokalnog medara i s osmijehom uživate u zlaćanim kapljicama meda.

Svestrane alge

O dobrobiti zelenog lišća i udjela zelenog povrća u detoksikaciji organizma već se puno zna. Budući da mnogi od nas žive u području u kojem siječanj i veljača oskudijevaju u zelenom povrću, dobar je trenutak da otkrijete alge, ako već nisu postale dio vašeg jelovnika, ili da smislite nove načine kako će vam još više prijati. Moja omiljena kombu alga nosi epitet najsvestranije među algama kada govorimo o raspoloživoj raznolikosti nutrijenata koje dobivamo njezinom konzumacijom.

Japanci, kao jedan od najdugovječnijih naroda u razvijenom svijetu, svakodnevno imaju alge na jelovniku. Kombu alga jedna je od onih bez koje je nezamislivo ukusno jelo jer je pojam umami (ugodno slan okus) u japanskoj kuhinji neraskidivo vezan uz nju. Kad smo već u Japanu, onda igrajmo prema japanskim pravilima – dnevna doza algi po osobi može se iskazati veličinom jedne poštanske marke.

Imajući to u vidu, malo alge narezane u gustu povrtnu juhu može to jelo učiniti potpunim, štoviše, spektakularnim obrokom u kojem može uživati cijela obitelj. Drugi način da svojim ukućanima približite alge jest da upotrijebite veličinu poštanske marke kao mjeru i toliki komadić rehidrirane alge stavite u voćni kašasti sok ili domaći voćni jogurt.

Nigari za pomlađivanje

Kad već novu godinu mjerimo japanskim mjerilima, a sve u svrhu detoksikacije, nezamjenjiv saveznik u tome je nigari – magnezijev klorid, prema nekim izvorima čudotvorni mineral pomlađivanja. Jedan od načina da obogatite svoj detoksikacijski program jest da pripremite otopinu ljuskica nigarija, dostupnih u većini trgovina zdravom hranom i biljnim ljekarnama, tako što ćete u posudu do pola sipati nigari, a zatim napuniti posudu vodom.

Preporuka je uzimati po jednu žlicu ovog pripravka jedan do dva puta tijekom dana. Ako vam je ovaj pripravak izazovan, tada možete pripremiti i tradicionalni japanski napitak za utaživanje žeđi, nigarisui, i pijte ga tijekom dana. Nigarisui se pripravlja tako da se u litri vode otopi ¼ do ½ žličice nigarija.

Za kraj, naš svijet vrvi informacijama kako se detoksicirati. Kada se sve zbroji i oduzme, mislim da je jedina prava detoksikacija odbaciti ono što doživljavamo kao potencijalno toksično za nas kao osobe – duhovno, emocionalno, intelektualno, tjelesno. Pa makar to značilo detoksicirati se i od detoksikacije same.

Marijana Pontoni

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci