Strategija za idealne blagdane

Imamo još dobra dva tjedna da napravimo zaokret prema idealnom Božiću, umjesto nervoze i razočaranja. Da bismo to učinili, najbolje je da izbjegnemo pogreške koje smo radili proteklih godina. Naša suradnica Mirta Lijović navodi četiri najveće i strategije njihova izbjegavanja

Često u ulozi glavne urednice mjesečnika Moj stan već u studenome počinjem stranice bojiti adventskim bojama i upozoravati na to kako će Božić doći a da okom nećemo trepnuti. Znaju mi kolege tada reći: “A kud se ti to žuriš?”. Ipak, na kraju ispadne onako kako ispadne. Da smo već sredinom studenoga počeli nabavljati namirnice za kolačiće, smišljali poklone, 48 sati prije polnoćke ne bismo stajali u prometnom čepu, ludi i preznojeni od užasa. Kažu: “Bolje da propadne selo nego običaji”, pa tako svake godine ista priča i ista zakletva: “E, sljedeće neću tako!”

Možda će biti najbolje da već ove godine ne bude tako. Imamo još dobra dva tjedna da napravimo zaokret, jednom za svagda. Da bismo to učinili, najbolje je da izbjegavamo pogreške koje smo radili proteklih godina.

Prva pogreška: organizacija poslova

Nekako uvijek ispadne da “mama sve najbolje zna”. Ona priprema hranu, posprema, čisti i ukrašava stan, obavlja kupnju, smišlja prikladne poklone. Nije ni čudo da su upravo žene u doba blagdana pod najvećim stresom. Ta ista priča s druge strane izgleda tako da ostali ukućani jedva čekaju da cijela gungula prođe. Nitko tu nije sretan.

Ako smo se već odlučili za klasičnu proslavu uz goste i mnogo hrane, onda svi moraju jednako potegnuti. U ova dva tjedna još se stignete organizirati i rasporediti poslove – moguće je da mama sve najbolje zna, ali i ostali ukućani sigurno znaju ponešto, pa ćemo ove godine malo vježbati toleranciju i podršku drugim članovima obitelji.

Druga pogreška: iscrtavanje detaljnog scenarija

Priznajem, ovom “zlu” pomalo pridonosimo i mi iz “lijepih časopisa”, iako to ne činimo namjerno, a pogotovo ne zlonamjerno. Naša je nakana da brojnim idejama za ukrašavanje doma potaknemo vašu maštu te da naše stranice na neki način tretirate kao izloge i odlučite se za jednu, prihvatljivu opciju. Teško je odjednom realizirati sve. Pritisak reklama, božićnih filmova, propagande na našu psihu je golem.

Čežnja za idealnim Božićem zapravo je nametnuta jer idealan je Božić onaj u kojem osjećate mir, toplinu i ljubav. I to je sve. Dakle, u scenariju svoje proslave Božića napravite par grubih skica, ne gubite se u detaljima, oni će doći spontano. Nema ničeg goreg nego kad sve isplanirate u detalje i jedna karika toga lanca pukne, nešto se ne odvije kako je trebalo, pa cijela priča pada u vodu. Rukovodite se samo okvirnim planom: želim sreću, mir i ljubav.

Treća pogreška: idealan poklon

Često zaboravljamo što je svrha poklanjanja. Nije to natjecanje u velikodušnosti i dokazivanje tko je šire ruke. Prije to treba biti dokaz naše ljubavi prema nekome i pokazivanje da ga slušamo cijele godine i da smo upamtili što mu je važno. Poklon od srca osjeća se isto kao i onaj koji je kupljen na brzinu, pet do 12. Količina novca koja je na njega potrošena posve je irelevantna.

Ono što osjećamo kad primamo neki poklon u ruke jest energija onoga tko ga je i kako zamotao. Osjećamo na nesvjesnoj razini je li taj poklon zamotan s ljubavlju ili nije, je li kupljen za sebe ili za vas i tako dalje. Zacijelo ste se našli u situaciji da dobijete poklon od nekog djeteta. Ono je dar zamotalo u običan papir, nespretno ga zalijepilo selotejpom, flomasterom nacrtalo strašilce koje predstavlja vas, ali taj vas je poklon ganuo do suza.

S druge pak strane, događalo vam se i to da dobijete one savršeno “industrijski” zamotane poklone. Zamotala ih je “teta” u trgovini, unutra je najvjerojatnije bombonijera, alkohol ili nešto slično što se kupuje po aerodromima i kolodvorima, onako u prolazu i na brzinu, i vjerojatno su takvi pokloni znali u skoro vrijeme promijeniti vlasnika.

Četvrta pogreška: nemoćno ponavljanje igrokaza

Iz nekog čudnog razloga, svi iz godine u godinu ponavljamo igrokaz oko Božića. Rijetko kad nam padne na pamet da promjenimo scenarij. Primjerice da ga ne pretvorimo u trodnevni maraton prejedanja i primanja gostiju. Možda ne bi bilo loše obznaniti rodbini, prijateljima i znancima da ste se ove godine odlučili Božić slaviti onako baš kako i treba, u krugu obitelji, a za neka druženja ste slobodni u gradu, uz kuhano vino, npr. na Stjepandan.

Odlučite li se za takvo što, već danas, dva tjedna uoči Božića, smanjit ćete stres za 80%. Odjednom će se, mirakulozno, otvoriti puno slobodnog vremena, doći će vam da pogledate rasvjetu u gradu, da obiđete sajmove, da kližete, kušate ovosezonske fritule. U toj radosti zacijelo će vam na um pasti i kakva originalna božićna dekoracija ili nešto što ste oduvijek željeli pokloniti osobi koju jako volite. Ovo bi mogao biti najbolji Božić!

Mirta Lijović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci