Šećer – ta gorka istina

"Naš organizam šećer prepoznaje kao otrov i prema njemu se tako ponaša", kaže američki profesor pedijatrije, dr. Robert H. Lustig i objašnjava zašto bismo šećer svi - a pogotovo djeca - trebali izbjegavati u širokom luku. Pogledajte njegovo predavanje

'Šećer je otrov, a do kraja predavanja to ću vam i dokazati'

O opasnostima konzumacije šećera već smo pisali (http://www.sensaklub…­dak-zivot-bez-secera), no evo i jedne novosti za sve vas koji još uvijek razmišljate trebate li se doista odreći svih tih kolača, slatkiša, napitaka sa šećerom... I liječnici su počeli govoriti o opasnostima pretjeranog konzumiranja te namirnice, a jedan od njih je i dr. Robert H. Lustig, profesor pedijatrije na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu.

U predavanju „Šećer – ta gorka istina“ koje možete pogledati na internetu, dr. Lustig izjednačio je konzumaciju šećera s pijenjem alkohola te objasnio zašto je šećer doslovce otrov za naš organizam. Da budemo precizniji, dr. Lustig govori o fruktozi – jednostavnom šećeru koji konzumiramo u različitim oblicima – u voću, ali i u rafiniranim namirnicama poput bijelog šećera i visokofruktoznog kukuruznog sirupa.

Znači li to da ne bismo trebali jesti ni voće?

Nikako. Voće, naime, ima i drugi sastojak, koji je prema riječima dr. Lustiga „protuotrov za fruktozu“ , a to su vlakna. Kako to slikovito kaže dr. Lustig: „Kad je Bog stvorio otrov, dao nam je i protuotrov“. Dakle, kad konzumiramo šećer onako kako je to priroda namijenila, u voću, vlakna uvelike smanjuju negativni utjecaj šećera na organizam. Međutim, konzumacija fruktoze u industrijski procesuiranim namirnicama poput bijelog šećera i visokofruktoznog kukuruznog sirupa našem tijelu ne daje nikakve hranjive vrijednosti, već samo nama toksičnu fruktozu. Sve to organizam dovodi u stanje stresa.

Zašto je posebno štetan djeci

Iako ponekad skreće u sfere složenih biokemijskih procesa, od kojih bi vam se moglo zavrtjeti u glavi, predavanje dr. Lustiga vrijedi pogledati do kraja jer obiluje zanimljivim informacijama, posebice o opasnostima konzumacije šećera za djecu. Tako dr. Lustig otkriva da je pretjerana konzumacija šećera glavni razlog pretilosti među djecom, koja je u SAD-u toliko napredovala da se javila epidemija pretilosti čak i među šestomjesečnim bebama.
Jedno od zanimljivih pitanja koje dr. Lustig postavlja jest i – ako djetetu date napitak koji sadrži šećer prije ili za vrijeme objeda, hoće li pojesti više ili manje? Odgovor je – svakako više, jer fruktoza u napitku ometa mehanizam u organizmu koji djetetu šalje signal da je sito. Drugim riječima, dok konzumiramo šećer u jelu ili piću, naše tijelo misli da gladuje... Ne čudi stoga ni podatak da je pretjerana konzumacija napitaka s dodatkom šećera dovedena u izravnu vezu s pretilošću i razvojem dijabetesa tipa 2.

Pogledajte predavanje dr. Lustiga

Ivona Lerman

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci