Praktični feng shui ili U mom domu živi radost

Nakon što smo od majstorice feng shuija doznali da način na koji smo uredili dom o našim uvjerenjima govori tisuću riječi, odlučili smo primijeniti praktična pravila te drevne kineske vještine na svoja četiri zida. Začuđujuće je koliko premještanje slika, izbacivanje namještaja i malo neozbiljnosti mogu unijeti veselja i lakoće ne samo u dom već i u odnos, kaže Iva Jerković

Položaj namještaja nije važan, najvažniji su stanari

Nema mi većeg veselja nego kad se moj život i moj posao ujedine. Kad ono u što vjerujem, što me zanima i što mislim da ima vrijednost mogu pretočiti u priču. E, pa upravo se to događalo posljednjih mjesec dana, nakon što sam u pomoć pozvala feng shui savjetnicu Sandu Mesek kako bih napisala reportažu o toj drevnoj kineskoj vještini uređenja prostora. Zamolila sam je da mi demonstrira što feng shui znači u praksi, točnije u mojem životnom prostoru. I iako sam bila spremna na razmještaj, izbacivanje, ubacivanje, prekrajanje i uređivanje, ubrzo sam shvatila da su u feng shuiju od položaja namještaja puno važniji stanari, u ovom slučaju moj partner i ja.

Sanda mi je pokazala kako putem onoga što sam unijela ili propustila unijeti u dom mogu točno vidjeti što se događa unutar mene i osvijestiti moja duboka uvjerenja o životu i svijetu. No nakon što je razotkrila moj unutarnji svijet, Sanda nije zaboravila ni na praktični dio. Uzela je nacrte našeg doma i pozvala mene i mog dragog da se s njom susretnemo za desetak dana, do kada je planirala završiti feng shui analizu i otkriti nam koji su kutci našeg doma blagoslovljeni dobrom energijom i kako se naše osobne energije isprepleću s onima u prostoru.

Metal vam je sretan element

Poput male znatiželjne djece pristižemo na njezinu adresu gdje nas dočekuje prava feng shui bajka. Šarena velika slova ukoso ispisuju njezino prezime na vratima, a ponad njih stoji drveni gušter za kojeg ćemo poslije saznati da je njezina totemska životinja. Dom joj je šaren i veseo, ukrašen živopisnim motivima koje je sama slikala. Da, pomislim – sasvim drukčije nego kod nas. Iz veselog čajnika nalijeva čaj i iznosi tlocrt našeg stana i desetak rukom ispisanih listova papira. Počinjemo otkrivati jedan sasvim novi živi svijet, daleko od opipljivog i vidljivog.

„Prema godini vašeg rođenja, vi Iva pripadate elementu metala, a vi Željko vode. Svaki element hrani se nekim drugim elementom. Najvidljivije je to kod vatre koja, da bi gorila, mora imati drvo. Voda se hrani metalom, iz nje dobiva sve one elemente koje možete pročitati na bočici vode. Zato je vama upravo metal zajednički sretan element. To ne znači da je dobro da imate jedino metalne predmete u stanu već i ono što metal predstavlja, a to su ovalne forme, krugovi, točkice, ali i kvadratići“, otvara Sanda mojem partneru i meni vrata nepoznatog svijeta.

U kojim životnim područjima želite promjene?

Ubrzo naš dom prestaje biti omeđen čvrstim zidovima i postaje fluidna igra energije. Ona sa sjevera, počinje Sanda, utječe na posao i karijeru, ona sa sjeverozapada posvećena je muškarcima, prijateljima i pomagačima. Energija zapada je ona koja slikepodržava djecu, radost i kreativnost. Jugozapad je posvećen ženi, ljubavi i braku, a jug slavi i ugledu. Jugoistok donosi blagostanje te konačno istok pruža dobru energiju za obiteljske odnose i zdravlje. Uz sve te općenite pravce, svakoj se osobi, na osnovi datuma njezina rođenja, određuju jedinstveni povoljni pravci za određene aspekte života pa se i jedni i drugi mogu aktivirati ako želimo promjene u određenim životnim područjima. A što znači aktivirati, zapitali smo.

„To znači osvijestiti da uopće postoje, a onda posvetiti pažnju i ljubav tim dijelovima doma i pogledati što na ključnim mjestima stoji. Primjerice, ako želite poboljšanja na financijskom planu, a na strani svijeta povoljnoj za blagostanje stoji kanta za smeće, to će trebati promijeniti i ondje staviti nešto što simbolizira novac i čime tu energiju prizivate u svoj dom“, opisuje Sanda i unosi puno više jasnoće u ova mistična znanja. Zato postaje jasnije kada počinje upozoravati na promjene koje u naš dom treba unijeti vezano uz naša problematična područja. Za Željka je to jasnija vizija o tome u kojem smjeru u svojem poslu želi krenuti i koje promjene unijeti, a za mene kreativnost s kojom ću podebljati novčanik. Kada je Sanda prije desetak dana ušla u našu radnu sobu, saznala je da je to istovremeno soba za rad, za meditaciju, bijeg kada ne želimo razgovarati i mjesto za glačanje.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci