Oshova kundalini meditacija - opuštanje u pokretu

Naša je urednica nedavno počela prakticirati jednostavnu i zabavnu meditaciju koja joj omogućuje da otpusti sav tijekom dana akumulirani stres i zaroni dublje u theta-valove. Čak i ako nemate mnogo iskustva u meditaciji, uz filmić s glazbom, možete je isprobati i vi

Dosad sam isprobala razne meditacije: meditaciju u tradiciji zen-budizma, tratak meditaciju ili gledanje u plamen svijeće, meditacije s raznim napjevima. Ponekad sam ih prakticirala svakodnevno četrdeset dana, ponekad sam ih vježbala jednom ili dvaput tjedno po nekoliko mjeseci. No nijedna me nije oduševila kao ona koju vježbam sada: kundalini meditacija prema metodi indijskog duhovnog mistika Osha.

Zašto mi se ta meditacija toliko sviđa? Odgovor je vrlo jednostavan. Sve meditacije do sada tražile su sjedenje u položaju lotosa. A nakon čitavog dana u uredu, na poslu na kojem uglavnom sjedim, bilo mi je teško sjediti još pola sata i brojati dah. U mom je tijelu jednostavno bilo previše nakupljenog stresa, previše akumulirane fizičke energije koju nisam imala prilike ispucati tijekom dana. Naravno, i kod tih sam metoda osjećala dobrobiti, ali uvijek sam imala i taj osjećaj da ne mogu „zaroniti‟ dovoljno duboko u theta-valove jer mojim tijelom kola stres.

Oshova kundalini meditacija koju sad prakticiram potpuno je drukčija. Prvih petnaest minuta mekano i opušteno tresem čitavo tijelo - od glave do pete. Drugih petnaest minuta plešem, brzo ili polagano, onako kako mi u tom trenutku dođe, a potom sjedim u položaju lotosa još petnaest minuta. I na kraju još petnaest minuta ležim u položaju mrtvaca. I točno osjećam kako svaka faza djeluje na mene: kroz trešnju sva fizička napetost i stres odlaze iz mog tijela, tijekom plesa se centriram i vježbam prisutnost u tijelu, istodobno još uvijek prazneći višak fizičke energije. Naposljetku kad dođem do lotosa, osjećam se fizički izmoreno, ali glava mi je prazna i puno se lakše prepuštam samoj meditaciji. U položaju mrtvaca, još se dublje opuštam, a um mi je još tiši, još prazniji i prisutniji.

Zvuči li vam sve to zanimljivo, pozivam vas da i vi isprobate ovu metodu. Jednostavno pustite filmić u kojem su objašnjene sve četiri faze. Nakon toga na linku ispod filmića možete pronaći glazbu za svaku fazu koja ujedno mjeri njihovo vrijeme pa ne morate gledati na sat. Samo stavite laptop ili računalo ispred sebe, pripremite prostirku za jogu, pustite glazbu i uživajte!

http://www.oshorajne…­n-music-download.htm

Ivona Lerman

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci