Hiromantija - život u mojim rukama

Dotad sam mislila kako je čitanje iz dlana nešto trivijalno, poput horoskopa u dnevnim novinama, nešto što služi zabavljanju masa i što ne treba uzimati previše ozbiljno. No nakon što su se tajanstvene poruke sadržane u linijama mojih dlanova počele ostvarivati, sve me to počelo kopkati

Ponekad se najzanimljivija životna iskustva događaju onda kada to najmanje očekujemo. Jedne sparne večeri prije petnaestak godina, u vrijeme kad sam na Floridi studirala biologiju mora te sanjala o tome kako ću poput Jacquesa Cousteaua istraživati svjetske oceane, za vrijeme jedne studentske zabave pod zvijezdama, slučajno sam primijetila mlađu ženu koja je za nekoliko dolara nudila čitanje iz dlana. Sjedila je za drvenim stolom uza zid studentskog doma, a ispred nje u redu je čekala nekolicina studenata.

Nisam imala ništa pametnije na repertoaru pa sam iz čiste znatiželje i ja odlučila pružiti svoje dlanove. Čitanje je bilo vrlo kratko: „Imate talent za pisanje, a uz to će biti vezana i vaša karijera“, rekla mi je. „A ova veza u kojoj ste sada, ona vam neće uspjeti. Svoju ćete pravu ljubav upoznati tek poslije.“ Te sam večeri nastavila sa svojim životom, brzo zaboravljajući na njezine riječi.

Naposljetku, ono što je izgovorila nije se poklapalo s onim kako sam tada planirala svoj život. Žarko sam željela da veza u kojoj sam tada bila, bude za cijeli život. A karijera u području biologije mora, proučavanje dupina i morskih kornjača, to uopće nije bilo upitno. Naposljetku, zbog takve sam karijere napustila dom i obitelj s 18 godina i otisnula se preko „velike bare“.

Bila je u pravu

Samo nekoliko godina poslije uspostavilo se da je čitačica dlanova, kojoj nisam zapamtila ni ime, bila u pravu. Moja karijera, sasvim neočekivano, ali i nekako posve prirodno, skrenula je u drugom smjeru i ja sam se našla kako, umjesto proučavanja dupina i kitova, o njima pišem. Istina, uvijek sam voljela pisati i mnogi su mi govorili da za to imam smisla. Ali ja sam to uvijek uzimala zdravo za gotovo, poput hodanja ili vožnje bicikla. Sve dok me životne okolnosti nisu gurnule u tom smjeru. A ona veza za koju sam mislila da će potrajati cijeli život? Potrajala je samo pet i pol godina. Nedugo nakon raskida, upoznala sam muškarca s kojim sam u braku već sedam godina.

Kako li je samo ta čitačica dlana uspjela predvidjeti te dvije ključne stvari u mom životu? Skrivaju li naši dlanovi uistinu informacije o našoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti? Petnaest godina nakon tog događaja odlučila sam napokon dublje istražiti što se zapravo krije iza te drevne vještine. Kontaktirala sam astrologinju u Zagrebu koja se bavi čitanjem iz dlanova – hiromantijom – te dogovorila susret. No prije tog sastanaka i sama sam počela istraživati njezinu povijest.

Za početak, saznala sam da je povijest hiromantije mnogo složenija i dublja nego što se na prvi pogled možda čini. Poput mnogih zapadnjaka, i ja sam čitanje dlanova vezala uz karavane Roma koji su nekoć lutali diljem Europe te smatrala kako su oni hiromantiju osmislili radi brze zarade. No čitanje iz dlana zapravo je drevna vještina koja se razvila na Istoku prije oko 4000 tisuća godina, a osim naših karakternih osobina, urođenih talenata te predviđanja budućih situacija u kojima ćemo se naći, ona nam može pomoći i u dijagnosticiranju bolesti. U tradicionalnoj kineskoj medicini i ajurvedi, hiromantija je i danas sastavni dio uspostavljanja dijagnoze, a čak je i moderna medicina počela pronalaziti vezu između nekih obilježja na dlanovima i genetskih abnormaliteta poput Downova sindroma.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci