Feng shui u mom životnom prostoru

Želeći urediti dom po feng shui načelima, u pomoć sam pozvala majstoricu te vještine. Ulaskom u spavaću sobu otvorila je vrata mog unutarnjeg svijeta i pokazala kako prostor, pa i jedan maleni ormarić u njemu, o životu može izreći više nego tisuću riječi

Preinake u domu

Feng shui, staro kinesko umijeće uređivanja prostora na koji djeluju, smatrali su stari Kinezi, i oku nevidljive sile i energije, oduvijek me je privlačilo. Nikada mi nije bila strana pomisao da odabirom namještaja, boja zidova i detalja mogu utjecati na ugodu i raspoloženje u svojem domu, pa mi je bilo logično da prostor može utjecati i na moj cjelokupni život. No svaki pokušaj da dublje zađem u zakonitosti ove vještine završio je podignutim obrvama.

Naime, kako se, osim prostorom, bavi apstraktnim i neopipljivim silama, feng shui ima više pristupa, pa ovisno o pristupu savjetuje različite preinake u domu. Nadalje, njegove zakonitosti nisu jednoznačne pa će uređenje ovisiti o onome što u prostoru želimo postići. Primjerice, idealno mjesto kauča u dnevnoj sobi ovisit će o ljudima koji ondje žive, o onome za što im taj kauč najviše služi i vremenu koje ondje provode. Zato je svaki pokušaj razumijevanja feng shuija temeljen na redcima iz neke lijepe knjige za mene završavao nedoumicom.

Praktična poduka iz feng shuija

Odlučila sam se na nov pristup i u pomoć pozvala provjerenu feng shui savjetnicu Sandu Mesek. Odmah sam joj priopćila da želim preskočiti teoriju koja mi je toliko mutna te da želim praktičnu poduku iz feng shuija na vlastitu životom prostoru. Nisam ni pomišljala da će to biti priča o osobnim i intimnim detaljima puno više nego o zidovima i vratima, iako me na to upozorila. Ono što sam ubrzo naučila jest da svaki dom o vlasniku govori više nego tisuću riječi. Postalo mi je jasno da sama govorim o sebi, svojem ljubavnom odnosu, poslu i životu putem onoga što sam stavila ili nisam stavila u kutke svojega doma, samo mi taj tajni jezik nije bio jasan dok kroz ulazna vrata nije kročila moja savjetnica.

Bila sam spremna pootvarati joj vrata svih prostorija i pomno slušati što trebam gdje smjestiti, što premjestiti, a što izbaciti, no ona je ležerno ušetala u dnevni boravak mog relativno novog doma u koji sam se preselila prije nepunih godinu dana i zasjela za kuhinjski stol. Iako sam čekala u niskom startu kad će krenuti u obilazak stana, uopće nije pokazivala tu namjeru sljedećih sat vremena. Postalo mi jasno da u središtu ove feng shui priče nije stan, već čovjek, u ovom slučaju dvoje ljudi, moj partner i ja.

Uz svježe iscijeđeni sok počeli smo čavrljati, a Sanda je kroz razgovor provlačila pitanja: „Ove slike na zidu, jesu li vam važne?“, „Sjedite li često na ovom kauču?“, „Što volite raditi?“ „Kojim područjima života niste zadovoljni?“ Razlog zašto se odmah nije bacila na namještaj, zidove i raspored prostorija brzo je razjasnila.

Trebaju li nam žabe i zmajevi?

„Ne radim klasični kineski feng shui i nikada vam neću reći da neke stvari morate staviti ili ukloniti iz svojeg doma. Primjerice, dio klasičnog feng shuija su žabe i zmajevi koji predstavljaju prosperitet i bogatstvo, no u našoj kulturi ljudi često nemaju nikakve poveznice s njima i ništa im ne znače. Pa ako neki predmet za nas osobno nema simboliku, neće donijeti pozitivne učinke kojima se nadamo. Znanje koje su stari Kinezi imali o svetosti prostora i njegovu uređenju imale su gotovo sve stare kulture, s jedinom razlikom što su Kinezi to sustavno zapisivali.

Zato se koristim i znanjima iz drugih starih kultura koja su često bliža našoj tradiciji, a imaju zajednički nazivnik sa starom kineskom mudrošću. Mislim da je najvažnije da je prostor odraz svojih vlasnika jer onda može dati potporu, toplinu i utočište. Treba odabrati detalje koji za svakoga od nas imaju osobno značenje bez obzira na to iz koje tradicije i kulture bili. Tek tada osnovni drevni feng shui zakoni postaju doista učinkoviti“, objasnila nam je Sanda pojašnjavajući kako se ti zakoni temelje na stranama svijeta i povoljnoj energiji koju one donose glavnim aspektima života poput zdravlja, ljubavi, obitelji, blagostanja, duhovnosti i slično.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci