Prije sunca, poslije sunca

Zavirite u mali ljetni vodič prije i poslije sunčanja

PRIJE SUNCA: Osigurajte dovoljno zaštite
Vrsta zaštite protiv sunca i način na koji je nanosite utječe na to u kojoj mjeri i koliko dugo ćete biti zaštićeni. Američko FDA (Food and Drug Administration) istraživanje pokazalo je da ako se i dalje mažete jednakom količinom kreme kao prije dvije-tri ili više godina, definitivno se niste dovoljno dobro zaštitili od UV zraka.

Na mazanje cijelog tijela trebali bismo potrošiti, prema njihovoj preporuci, gotovo 30 g kreme kako bismo si osigurali optimalnu zaštitu. Ovo američko istraživanje o nedovoljnom korištenju zaštitnih preparata odgovara i našim prilikama. I hrvatski dermatolozi napominju da većina ljudi nanosi samo 25 do 50 posto preporučene količine i maže se neravnomjerno, što često rezultira opeklinama na dijelovima tijela koje niste namazali.

Stoga, kako biste bili sigurni da ste svaki djelić kože zaštitili, za mazanje cijelog tijela upotrijebite pet-šest čajnih žličica kreme. Ako je koristite prema dermatološkim preporukama, jednu kremu biste trebali potrošiti u roku od tjedan dana, a ne da onu s lanjskog ljetovanja koristite i sljedećeg ljeta ili nakon isteka roka trajanja.

POSLIJE SUNCA: Sami pregledajte madeže
Skidanje u kupaće kostime svake nas godine iznova podsjeti na pregled madeža. Dermatolozi pregled posebno preporučuju osobama koje imaju povećan rizik za nastanak kožnih tumora: ako imate svijetlu put i lako izgorite na suncu ili ste imali sunčane opekline u djetinjstvu, ako provodite puno vremena na suncu (zbog posla ili hobija), kada se intenzivno izlažete suncu u kraćem vremenskom razdoblju (npr. tijekom godišnjeg odmora), ako imate više od 50 madeža na tijelu ili u obiteljskoj povijesti imate pojavu kožnih tumora, ako ste stariji od 50 godina ili ako ste imali transplantaciju nekog organa.

Dermatologa biste trebali posjećivati jednom godišnje, a samopregled, koji je jednako važan, trebali biste napraviti jednom mjesečno. Moderna tehnologija je samopregled madeža ne samo pojednostavnila nego ga je dovela gotovo do stručne razine. Besplatne aplikacije za pametne telefone kao što su UMSkinCheck (za Apple) ili Doctor Mole (za android mobitele) pomoću fotografija i stručnih smjernica olakšavaju kontrolu i praćenje promjena na madežima označavajući visinu rizika pojedinog madeža.

Ono čime se služe aplikacije za praćenje razvoja madeža, univerzalna je metoda (abeceda melanoma) kojom se služe i dermatolozi. To znači da pažnju obratite na madeže koji mijenjaju veličinu, boju ili oblik, koji se razlikuju od ostalih madeža, koji su asimetrični ili nepravilni, nejednake boje, čiji je promjer veći od 6 mm ili na one koji svrbe, krvare, imaju sjajnu površinu ili se ljuskaju.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci